JUSS OG SAMFUNN

Domenegigant trekker støtten til «SOPA»

Kundeflukt og boikottplaner fikk Go Daddy til å snu.

Domeneregistraren Go Daddy boikottes av mange etter at selskapet åpent har støttet omstridte, amerikanske lovforslag.
Domeneregistraren Go Daddy boikottes av mange etter at selskapet åpent har støttet omstridte, amerikanske lovforslag.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. des. 2011 - 09:44

Go Daddy, én av verdens største domeneregistrarer, kunngjorde lille julaften at selskapet ikke lenger vil støtte SOPA (Stop Online Piracy Act), et amerikansk lovforslag mot piratkopiering via Internett.

Det er ingen tvil om at kuvendingen skyldes en planlagt boikottaksjon mot selskapet. Det hele skal ha startet den 22. desember da en Reddit-bruker fortalte i nettstedets forum at han ville flytte 51 domenenavn fra Go Daddy som protest mot selskapets SOPA-støtte. Dette fulgt opp av mange andre som meldte at de også ville flytte sine domener. Dette inkluderer også Wikipedia-gründer Jimmy Wales, som har kunngjort at nettleksikonets domenenavn vil bli flyttet vekk fra Go Daddy.

Tallene er usikre, men så mange som 72 000 domenenavn skal ha blitt flyttet fra GoDaddy i forrige uke. Dette til tross for at den offisielle boikotten først skal starte den 29. desember.

Selv om Go Daddy nå har trukket tilbake støtten for SOPA, ser det ikke ut til at boikottaksjonen mot selskapet vil avsluttes.

– Det er svært viktig å bekjempe piratvirksomhet på nettet. Det er derfor Go Daddy har bidratt til denne lovgivning – men vi kan åpenbart gjøre det bedre. Det er veldig viktig at alle Internett-interessenter samarbeider om dette. Det å få det riktig er verdt ventetiden. Go Daddy vil støtte det (lovforslag, red. anm.) når og hvis Internett-fellesskapet støtter det, sier Warren Adelman, den relativt nyansatte administrerende direktøren i Go Daddy, i en uttalelse. Registraren trakk dermed støtten til SOPA, men mye tyder på dette bare oppfattes som et PR-framstøt for å redusere skaden.

Boycott GoDaddy-aksjonen vil fortsette inntil registraren har sendt brev til den amerikanske kongressen hvor selskapet offisielt trekker støtten ikke bare for SOPA, men også for PROTECT-IP/PIPA, senatlovforslaget som SOPA bygger på.

I helgen skal Go Daddy ha blitt anklaget av blant annet en konkurrent for å trenere flyttingen av domener. Go Daddys forklaring var at konkurrenten hadde overskredet visse grenser som var blitt innført for å hindre misbruk av selskapets Whois-tjeneste for oppslag av domenenavn. Disse begrensningene skal senere ha blitt fjernet.

Ifølge Boycott GoDaddy-aksjonen er det mange registrarer som ikke støtter SOPA, og flere av disse tilbyr nå rabatt til nye kunder som flytter over fra Go Daddy.

CNET

Go Daddy er ikke det eneste selskapet som møter motstand på grunn av dets støtte for SOPA. Den offisielle listen over støttespillere ser ut til å ha blitt fjernet, men en ikke-offisiell liste viser at det er mange selskaper som stiller seg bak lovforslaget.

Blant selskapene som nå begynner å få litt press mot seg, er CNET, et digert amerikansk nettsted som fokuserer på teknologinyheter og relaterte tjenester. Blant disse er nedlastingstjenesten Download.com. CNETs moderselskap, CBS, er blant de selskapene som aktivt har bidratt til SOPA.

Mike Mozart, en YouTube-profil mest kjent for sine tester av mislykkede leker, kom rett før jul med en video hvor han forteller at CNET har hatt en svært sentral rolle i å tilgjengeliggjøre og å lære opp Internett-brukerne til å benytte verktøy som har muliggjort piratkopieringen, inkludert verktøy for fjerning av kopisperre. Alle de kjente fildelingsverktøyene har vært tilgjengelige for nedlasting via selskapets sider. Mozart viser bilder av artikler hvor CNET sammenligner verktøyenes evner til å finne piratkopierte MP3-filer.

Dette har CNET tjent penger på, og nå mener Mozart at CBS vil bruke SOPA til å tjene enda mer penger, ved å forfølge de samme menneskene som har lastet ned verktøyene for fildeling og fjerning av kopisperrer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.