De fleste IT-kyndige har nok opplevd at kunnskapene er svært ettertraktet også i privatlivet, blant familiemedlemmer, venner og i verste fall også naboen. Det er ikke alltid så lett å si nei når fetteren lurer på om du kan gjøre noe med pc-en til sønnen hans, siden den har blitt så treg i det siste.
Allerede før man svarer ja, vet man at dette helt sikkert er en litt møkkete Windows-maskin, kjørt med fulle administratorrettigheter av en guttunge uten sans for sikkerhetsoppdateringer. Han har dessuten brukt tiden til å besøke fristende nettsteder som fyller pc-en med all mulig spionvare og annet svineri, bare man er litt uforsiktig med hva man svarer i dialogboksene for å komme videre. Å si til ham at dette ikke er særlig lurt, er som å snakke til veggen. Men hva gjør man vel ikke for familien.
Nå er det ikke nødvendigvis bare unge gutter som faller for slike fristelser. Stort sett er det vel bare besteforeldregenerasjonen som jeg selv ikke har vært nødt til å rydde opp for. Slik opprydding innebærer gjerne full reinstallasjon av Windows, siden man sjelden kan være sikker på at man har fått fjernet all skadevaren, nesten uansett hvor mange ulike antiskadevareløsninger man lar kjøre etter tur på maskinen. Slik reinstallasjon tar gjerne mye tid, og krever ofte at pc-eieren har nødvendige installasjonsplater tilgjengelig. Det kan fort bli en «showstopper».
I teorien ville Linux eller Mac, hvor trusselen fra skadevare tross alt er langt mindre overhengende, vært noe å anbefale disse menneskene. Men Linux er for ukjent for de fleste, og Mac innebærer kjøp av ny maskin, så det er sjeldent noe reelt alternativ der og da. Dessuten kan man ikke spille MW3 på noen disse alternativene.
Men nå kan det se ut til at tilværelsen snart kan bli noe bedre for familiens IT-helt.
Denne uken kom Microsoft med noen flere detaljer om Windows 8, den neste versjonen av selskapet operativsystem. Nærmere bestemt presenterte selskapet funksjonene «Reset your PC» og «Refresh your PC». Begge skal være svært enkle og raske å bruke.
«Reset your PC» går virkelig grundig til verks, noe som nok er unødvendig i de fleste tilfeller. Kjøres denne, settes maskinen tilbake til den samme tilstanden den var da den var ny – det vil si på programvaresiden, inkludert nyinstallert Windows. Slitt tastatur og fingermerker på skjermen lar seg ikke fikse med programvare. Denne funksjonen kan for eksempel brukes når du skal selge pc-en eller overlate den til en ny bruker.
Mer interessant for familiens pc-redningsperson er «Refresh your PC». I motsetning til «Reset your PC», tar «Refresh your PC» vare på brukerens data og innstillinger. Også her blir operativsystemet installert på nytt, men på måte som ifølge reklamen skal gjøre det langt enklere for brukeren. Vanlige applikasjoner må riktignok installeres på nytt, men Metro-applikasjonene tas vare på.
Hvilke innstillinger som tas vare på og ikke, vil kunne være avgjørende for om «oppfriskningen» løser problemet. I betaversjonen blir innstillinger og valg for slikt som trådløse forbindelser, diskbokstaver og bakgrunnsbilder beholdt, mens filtypetildelinger og innstillinger for skjerm og brannmur blir satt tilbake til det opprinnelige.
I tester Microsoft har gjennomført har «Refresh your PC» blitt utført på drøyt åtte minutter, mens «Reset your PC» har tatt mellom 6 og 24 minutter. Det hele er dessuten såpass enkelt å utføre at «vanlige pc-brukere» utvilsomt vil greie det, i alle fall med litt veiledning via telefonen. Se video nederst i dette blogginnlegget.
Mangelen ved løsningen er selvfølgelig at vanlige applikasjoner (og sikkert noen drivere) må installeres på nytt manuelt, men da sikrer man seg i alle fall mot at skadevaren også overlever «oppfriskningen» av systemet.
Det man også må kunne håpe på, er at alle viktige oppdateringer til Windows 8 også installeres mer eller mindre av seg selv, slik at brukeren ikke behøver å forholde seg til dialoger for å komme videre, midt under oppdateringsprosessen.
Les også:
- [29.02.2012] Nå kan betaen lastes ned
- [24.01.2012] Enklere å bruke trådløst nett i Windows 8