Norske forlag har fått mye kritikk for å ha kommet treg til markedet for e-bøker. Frykt for aktører som Apples iBook og Amazons Kindle-plattform har gjort at de største aktørene i det norske bokmarkedet heller forsøkte seg med Bokskya, som så langt er nærmere en fiasko enn suksess.
Men alt er ikke ille i det norske e-bokmarkedet. Tall fra eBokNorden AS, en norskeid distribusjonssentral for nordiske bøker, viser en voldsom vekst i nedlastinger i desember. Distributøren hjelper norske og nordiske forlag med å selge sine bøker på digitale flater og har en avtale med Apple om å distribuere på iBookstore.
Apples elektroniske bokhandel er blant annet tilgjengelig på iPad og iPhone, som har vært svært populære gaveartikler denne julen. Det har forlagene som tilbyr sine bøker på denne plattformen også merket. Men også bokhandelkjeden Norli Libris, som lanserte sitt lesebrett før jul, har merket god etterspørsel.
Det ble nemlig lastet 10 548 norske titler bare den siste uken i desember på iBookStore, via distribusjonskanalen eBokNorden. Det var en dobling fra uken før, da 5 293 titler ble lastet ned. Fra november til oktober økte omsetningen med 50 prosent, mens det i desember ble lastet ned dobbelt så mye som den foregående måneden.
20 prosent av dette er rene salg, og i desembers siste uke ble det solgt over 1.500 norske eksemplar gjennom eBokNorge sine forlag på iBookstore alene. Uansett viset tallene at det har vært et betydelig oppsving i nedlastningene av også norske bøker.
De tre største forlagene i Norge, Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm er imidlertid ikke med i denne distribusjonskanalen. De har per dags dato ikke ville la Apple, eller andre, distribuere sine norske titler.
Det er 47 norske forlag som bruker eBokNorden til å distribuere sine bøker via iBookstore. Blant annet Publicom, Schibsted, Vigmostad & Bjørke og Piratforlaget tilbyr i dag titler på Apples plattform, samt Font Forlag som har storselgeren «Jeg er Zlatan», alt gjennom eBokNorden. Distribusjonssentralen har et sted mellom 500 og 600 norske titler tilgjengelige.
Kommer gjennombruddet for e-bøker i 2012?
– Det tror vi. Vi har ventet lenge, og trodde dette skulle når iBookstore ble lansert. Når vi ser på antall enheter som kan lese e-bøker så tror vi gjennombruddet kommer i 2012. For noen av våre sammarbeidsforlag så ser vi at inntektene ikke er helt ubetydelige, og de er kraftig voksende, sier Sjur Mossige som er daglig leder i den digitale distribusjonssentralen.
Les også:
- [13.08.2012] Doblet e-boksalget
- [20.07.2012] E-romanen slår ut papir
- [23.01.2012] Voldsom nettbrettvekst
- [12.01.2012] – Salget har vært formidabelt
- [03.01.2012] – Vi er utsolgt
- [09.12.2011] Kulturrådet gransker e-bøker
- [04.04.2011] Ikke helt vellykket åpning av «Bokskya»