JUSS OG SAMFUNN

Twitter-krig for omstridt lov

En av verdens mektigste mediemoguler slår fra seg mot Google og Obama.

Mediemogulen Rupert Murdoch mener Obama lar seg presse av Google etter han det Hvite Hus lørdag kom med sterke signaler om de kontroversielle SOPA-lovene.
Mediemogulen Rupert Murdoch mener Obama lar seg presse av Google etter han det Hvite Hus lørdag kom med sterke signaler om de kontroversielle SOPA-lovene. Bilde: Kevin Lamarque/Reuters/SCANPIX
16. jan. 2012 - 10:56

Rupert Murdoch, styreleder i mektige News Corp. som er verdens nest største mediekonglomerat, har oppdaget mikrobloggtjenesten Twitter. Hans første innlegg kom 31. desember i fjor, og siden har han skapt mye oppmerksomhet med sine korte meldinger.

Som øverste sjef for selskapet bak Fox-nettverket og en rekke andre mediebedrifter er det ikke overraskende at Murdoch er en varm forkjemper for alle lover som er med på å hindre piratkopiering av innhold på nettet.

Lørdag ble det kjent at det Hvite Hus, med president Barack Obama i spissen, går ut mot de meget kontroversielle SOPA-lovene som er til behandling i den amerikanske Kongressen. Det fikk Murdoch til å sende følgende melding på Twitter, til sine rundt 140.000 følgere:

«So Obama has thrown in his lot withSilicon Valley paymasters who threaten all software creators with piracy, plain thievery. – »

Faksimile fra Murdochs twitter-feed.
Faksimile fra Murdochs twitter-feed.

Han fulgte opp med en lang tirade mot Google, som han mener er en aktør som tjener godt på piratkopiering av digitalt innhold. (Se faksimile):

Murdoch går rett i klingen på Google på Twitter.
Murdoch går rett i klingen på Google på Twitter.

– Dette er bare tøys, skriver Googles talsperson Samantha Smith i en e-post til nyhetsbyrået Reuters. Hun peker på at selskapet i fjor fjernet fem millioner nettsider fra sine søketjenester for nettopp brudd på opphavsretten og at de har investert mer enn 60 millioner dollar i kampen mot annonsering av piratkopiert annonsering.

– Som så mange teknologiselskaper mener vi at det er smarte og målrettede måter å stenge ned uhederlige, utenlandske nettsider uten å be amerikanske selskaper om å sensurere Internett, sier Smith.

Murdoch er ikke en hvem som helst i verdens medie- og filmbransje. Blant annet eier News Corp det tradisjonsrike filmselskapet Fox Filmed Entertainment og Fox Broadcasting Company, sistnevnte kjent for blant annet TV-serien Simspons.

News Corp. var også tidlig ute med investeringer i sosiale medier da selskapet kjøpte MySpace i 2005. Dette var i utgangspunktet en svært populær tjeneste, men ble fullstendig forbigått da Facebook fir alvor bygget seg opp i 2008. I fjor sommer ble MySpace solgt, med et betydelig tap for Murdoch sin del, til et selskap eid blant annet av popstjernen Justin Timberlake.

Men Murdoch vil først og fremst bli husket for den britiske storavisens «News of the Worlds sorti. Da det i fjor ble dokumentert at avisen hadde brutt seg inn og avlyttet en rekke kjendisers private telefonsvarer-tjenester, endte det med at verdens største engelskspråklige avis målt i opplag ble lagt ned. Spørsmålet er om han blir tillagt like mye vekt i debatten nå, som han ville gjort før denne skandalen kom til overflaten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.