JUSS OG SAMFUNN

Ingen SOPA-støtte hos presidentkandidatene

Vil ikke at regjeringen skal sensurere Internett på vegne av gigantselskaper.

De fire gjenværende, republikanske presidentkandidatene under en debatt i Charleston, South Carolina den 19. januar 2012. Fra venstre Rick Santorum, Mitt Romney, Newt Gingrich og Ron Paul.
De fire gjenværende, republikanske presidentkandidatene under en debatt i Charleston, South Carolina den 19. januar 2012. Fra venstre Rick Santorum, Mitt Romney, Newt Gingrich og Ron Paul. Bilde: Reuters/Eric Thauer
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2012 - 15:52

Ingen av de fire gjenværende presidentkandidatene for Det republikanske parti i USA har noe særlig til overs for antipirat-lovforslagene SOPA og PIPA, som har fått ekstra mye oppmerksomhet denne uken. Dette kom fram under en tv-debatt ledet av CNNss John King i går.

News.com har publisert en avskrift av utspørringen av presidentkandidatene om disse lovforslagene. Fra før var det klart at den relativt liberale Ron Paul i lang tid har vært motstander av SOPA, men under debatten tok også de andre kandidatene tok til dels sterk avstand fra disse lovforslagene, selv om ikke alt de sa var like sammenhengende.

– Dersom et selskap finner ut at det virkelig har blitt krenket, har det retten til å saksøke. Men ideen om at vi forebyggende skal ha regjeringen til å begynne å sensurere Internett på vegne av gigantselskaper, økonomiske interesser, for meg til å tenke at det er helt feil ting å gjøres, sa Newt Gingrich.

– [...] nær sagt alle som er teknologisk framme, inkludert Google og YouTube og Facebook og alle folkene som sier at dette kommer til å spolere Internett totalt. Lovforslaget i sin nåværende form er virkelig dårlig skrevet og leder til et spekter av sensur som er totalt uakseptabelt, la Gingrich til.

– Sannheten om denne saken er at loven, slik den er skrevet, er altfor påtrengende, altfor kostbar, altfor truende, ytringsfriheten og flyten av informasjon på tvers av Internett. Det ville ha en potensielt dyster effekt på én av de raskest voksende bransjene i Amerika, som er Internett og alle de bransjene som er knyttet til det, sa Mitt Romney.

– Jeg støtter ikke denne loven. Og jeg er enig med alle her oppe at den går for langt, sa Rick Santorum.

– Jeg var den første republikaneren, sammen med en skare med demokrater, til å motsette meg denne loven. Dette lovforslaget kommer ikke til å gå gjennom. Men se opp for det neste, sa Ron Paul.

Selv om ingen av kandidatene vil støtte lovforslagene slik de foreligger nå, betyr det ikke at ikke flere av dem mener at myndighetene har en rolle å spille i å beskytte opphavsretten.

– Jeg vil ikke si meg enig med alle her opp om at det ikke er noe som kan og bør gjøres for å beskytte folks rettigheter til immateriell eiendom, sa Santorum.

Det er liten tvil om debatten har kommet på grunn av aksjonene på onsdag, inkludert den 24 timer lange mørkleggingen av Wikipedia. Selv om aksjonene nok varte for kort tid og var for lite omfattende til å ha noen stor effekt på brukernes liv, så har trolig mange millioner flere nettbrukere fått med seg budskapet om at disse lovforslagene potensielt har mange uheldig sider.

I dagene etter aksjonen skal 19 senatorer ha gått over fra å støtte PIPA til å bli motstandere av lovforslaget. Mange senatorer som ikke har offentliggjort eller endelig bestemt sitt syn på saken. Det betyr at utfallet fortsatt er uklart. En oversikt over hva de ulike senatorene mener finnes her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.