Apple har i flere år vært beskyldt for å ignorere rapporterene om grufulle arbeidsforhold ved underleverandørenes kinesiske fabrikker, som blant annet produserer iPhone og iPad.
En svært omfattende artikkel i New York Times har denne uken igjen satt søkelyset på de menneskelige kostnadene involvert i å fremstille Apples produkter.
En tidligere Apple-sjef blir i oppslaget sitert anonymt: «Vi har vært kjent med utnytting av ansatte ved noen fabrikker i fire år, og det skjer fortsatt. Hvorfor? Fordi systemet fungerer for oss. Leverandørene ville endret seg på flekken hvis Apple sa at de ikke hadde noe annet valg.»
Senest ved juletider ble 61 arbeidere skadd i en gasseksplosjon ved et anlegg i Shanghai. Polering av aluminiumsdeksler til iPad utløse tidligere i fjor en eksplosjon som drepte tre ansatte ved Foxconn-fabrikken i Chengdu.
Arbeidsforholdene for Foxconn-ansatte, som har ført til 19 selvmord og 137 alvorlige forgiftninger de siste årene, har vært omtalt gjentatte ganger av digi.no.
New York Times fikk ingen kommentar fra Apple. Men i et internt brev til de ansatte tar toppsjef Tim Cook et oppgjør med beskyldningene. Brevet er gjengitt blant annet av nettstedet 9to5mac.
- Selskapet og oss som individer blir definert av våre verdier. Dessverre er det enkelte som stiller spørsmål ved Apples verdier i dag. Dette ønsker jeg å ta opp direkte med dere. Vi bryr oss om hver eneste ansatt i hele verdikjeden vår, verden over. Enhver ulykke er dypt urovekkende, og et hvert problem med arbeidsforhold gir grunn til bekymring, skriver Tim Cook og fortsetter:
- Alle antydninger om at vi ikke bryr oss er åpenbart falske og støtende. Som du vet bedre enn noen andre, så er slike beskyldninger i strid med våre verdier. Det er ikke hvem vi er. Jeg vet at de mange hundre av dere som jobber ved våre leverandørers produksjonsanlegg verden over er like opprørt over dette som meg. For de av dere som ikke er like nær forsyningskjeden har du rett til å vite fakta.
Brevet er gjengitt i sin helhet hos The Next Web.
Dette er andre gang på svært kort tid at Apples toppsjef sender en slik melding til alle ansatte. Også tidligere i måneden skal Tim Cook ha kunngjort at Apple vil gjøre enda mer for å bedre forholdene for arbeiderne.
De mange anklagene om uetisk forretningsførsel var trolig den utløsende faktoren til at Apple nylig blottla listen over alle selskapets underleverandører.
Apple er slett ikke alene om å benytte Foxconn sine tjenester. Blant kundene er også Dell, Nokia, HP, Nintendo, Sony og mange andre. Foxconn og deres anslagsvis 1,2 millioner ansatte står alene for produksjonen av hele 40 prosent av verdens forbrukerelektronikk.
Les også:
- [19.12.2012] - La oss få jobbe mer overtid
- [24.09.2012] Masseslagsmål på iPhone-fabrikk
- [14.02.2012] Apple vil granske arbeidsvilkår
- [16.01.2012] Apple blottlegger leverandører
- [11.01.2012] 300 Foxconn-ansatte truet med selvmord
- [19.12.2011] 61 skadd hos Apple-leverandør
- [05.10.2011] «iSlave»-protest mot Apple
- [27.09.2011] Kraftig brann hos Foxconn
- [23.05.2011] Eksplosjon drepte tre i iPad-fabrikk
- [03.05.2011] Internasjonal aksjon mot Apple
- [15.02.2011] Apple-rapport om fabrikkarbeid i Asia
- [15.10.2010] Slaveforhold på iPad-fabrikken
- [26.05.2010] Bølge av selvmord i iPhone-fabrikken
- [19.06.2006] Apple ser på «elendige arbeidsforhold»