McAfee har sponset en undersøkelse i regi av det politisk nøytrale Brussel-baserte diskusjonsforumet Security Defence Agenda om behovet for globale regler for kybersikkerhet: Cyber-security: The vexed question of global rules (pdf, 106 sider).
Rapporten er laget på grunnlag av dybdeintervjuer med 80 ledende politikere og eksperter innen kybersikkerhet fra myndigheter, næringsliv og akademia, fordelt på 27 land. Dette er supplert av en gjennomgang av uttalelser fra 250 «globale ledere» fordelt på 35 land.
Undersøkelsen dreier seg i hovedsak om kyberforsvar og kyberberedskap. Den går gjennom kyberberedskapen til 23 land: Ingen fyller kriteriene til å rangeres i beste kategori, men Finland, Israel og Sverige (alfabetisk rekkefølge) skiller seg positivt ut.
Grafikken øverst oppsummerer vurderingene om kyberberedskap. McAfee mener det er oppsiktsvekkende at små land som Finland, Israel og Sverige har bedre kyberberedskap enn USA. Gitt den attesten amerikanske militære gir Kina i alt som har med kyberkrig å gjøre, er det også verdt å merke seg at Kinas kyberberedskap vurderes som dårligere enn USAs.
Andre funn i rapporten går ut på at 57 prosent av rapportens kilder tror det skjer et kappløp innen kybervåpen. 36 prosent mener kybersikkerhet er viktigere enn rakettskjold. 43 prosent betrakter skader på kritisk infrastruktur som den største trusselen fra kyberrom. 45 prosent mener kybersikkerhet er like viktig som grensevern.
Rapporten anbefaler seks viktige tiltak:
- Informasjon om trusler må deles i sanntid, i et internasjonalt samarbeid mellom myndigheter og aktører i privat sektor.
- Det må opprettes ordninger for å belønne tiltak for bedre kybersikkerhet innen både privat og offentlig sektor.
- Bedre global håndheving av lovverk mot kyberkriminalitet.
- Det må utvikles internasjonale sikkerhetsstandarder.
- Diplomatiske hindringer mot globale kybertraktater må overkommes.
- Mer intense kampanjer for å bevisstgjøre vanlige borgere om kybersikkerhet.
Det anbefales videre at næringslivet deltar mer aktivt i det som er av øvelser innen kybersikkerhet. De fleste i det private ser på slike øvelser som svært viktige, men bare 20 prosent har deltatt.
Punktet om kybertraktater er kontroversielt.
En av de intervjuede, Stewart Barker som var viseminister for Homeland Security under tidligere president George W. Bush, advarer at de kan fungere som sovepute, særlig overfor vestlige land som ikke skjønner at andre traktatunderskrivere ikke er innstilt på å overholde sine forpliktelser.