Selskapet Kontorplassen.no har i det stille skapt et helnorsk, totalt Internett-basert system med alt du trenger for å administrere en mindre bedrift. På to server-klynger i Oslo triller systemene til 500 bedrifter og 2000 brukere, noe som ga et lite overskudd i 2002.
Systemet tilbyr fjernpåloggende brukere regnskap, logistikk, faktura, lønn, produktstyring, CRM (kundeoppfølning), timeregistrering, prosjektstyring, personaloppfølging, kjede-styring, publisering og lagring av Office-filer. Akkurat nå arbeider selskapet med å integrere IP-telefoni i løsningen.
Til tross for sitt moderne produkt skiller historien om Kontorplassen og deres økonomi/administrasjonssystem seg fra de vanlige forløpene i IKT-bransjen på ganske mange punkter.
Selskapet ble startet i Skien av Stian Rustad så langt som tilbake i 1996. Allerede den gangen, bare to år etter at World Wide Web dukket opp, bestemte Rustad seg for å skape et nettbasert økonomisystem.
Siden har Rustad og etter hvert andre ansatte kodet i vei, langsomt men sikkert, finansiert av tradisjonelle konsulentoppgrad og nettsidearbeid. - I et slags frivillig prosjekt har de ansatte lagt ned 50.000 programmeringstimer mot eierandler i selskapet, forteller forretningsutvikler André Charles Nyhagen til digi.no.
- Alle utviklingskostnader er derfor tatt og selskapet er gjeldfritt. I fjor hadde vi en omsetning på 7,5 millioner kroner og et overskudd på 250.000 kroner, forteller han.
Selskapet har nå åpnet kontor utenfor London og har oversatt systemet sitt til flere språk -ambisjonene fremover er derfor klare.
Til tross for den gode tilgangen på kapital under dotcom-årene hentet selskapet aldri inn penger og er i dag heleid av de ansatte.
- Målgruppen vår er små og mellomstore bedrifter som ønsker å slippe installasjon og drift av et IT-system. Vi importerer data fra kundens gamle økonomisystem og kan tilby eksport skulle kunden ønske å flytte igjen, men vi har ennå ikke mistet en kunde, hevder Nyhagen.
Kontorplassens største kunder er blomsterkjeden Interflora der alle butikkene trengte et økonomissystem, men ikke ønsket å drive et selv. For én bruker koster alle modulene i systemet 1000 kroner i måneden, men prisene halveres raskt med flere brukere.
De fleste ville ha startet utviklingen av et slikt system med en halvferdig plattform, men Kontorplassen har programmert alt fra bunnen selv.
- Vi bruker IBM-server satt opp i klynger med Windows 2000 og har utviklet i en kombinasjon av både Microsoft-teknologi og Java. Resultatet er at du over en ADSL-linje føler at du jobber i applikasjoner som ligger lokalt, men vi bruker ikke noen Citrix-klient, forteller Rustad.