RESULTATERFINANS

Rekordtap for Telenor i fjerde kvartal

India-avskrivningen reduserer årsresultatet med nesten 50 prosent.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas framstår som optimistisk, trass i krisen i det indiske datterselskapet Uninor.
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas framstår som optimistisk, trass i krisen i det indiske datterselskapet Uninor. Bilde: Marius Jørgenrud

Telenor legger i dag fram sine tall for fjerde kvartal og hele året 2011. I forkant av presentasjonen klokken 9, er tallene lagt ut på selskapets nettsider for investorer.

I pressemeldingen slår Telenor an en optimistisk tone: Overskriften lyder «fullfører et år med sterk vekst». Det anføres at driftsinntektene på 25,4 milliarder kroner tilsvarer en organisk inntektsvekst på 7 prosent.

– Resultatene i 2011 bekrefter nok en gang Telenors posisjon som et av Europas raskest voksende telekomselskaper, med en organisk vekst på syv prosent både for kvartalet og året. Vi fikk 29 millioner mobilabonnement i 2011, hvorav 7 millioner i fjerde kvartal, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Baksaas forteller videre om sterk kundevekst i de asiatiske virksomhetene og økende etterspørsel etter datatjenester.

Om Uninor, den indiske mobiloperatøren der Telenor har en eierandel på 67 prosent og som nå er fratatt alle sine lisenser, sier Baksaas:

– Den positive utviklingen i Uninors drift gjennom året fortsatte i fjerde kvartal, og vi er nå anerkjent som en voksende aktør i det indiske markedet. Dommen som nylig ble avsagt i indisk høyesterett om å kansellere alle mobillisensene som ble utstedt i 2008, straffer Telenor for hendelser som fant sted før vi gikk inn i India. Vi jobber for å beskytte våre investeringer på alle mulige måter, og vil vurdere alle muligheter før eventuelle ytterligere investeringer. Vi forventer en rask og rettferdig behandling fra indiske myndigheter.

Driftsinntektene i fjerde kvartal havnet altså på 25,4 milliarder kroner. Det er 2 prosent mer enn i fjerde kvartal 2010. Driftsresultatet uten avskrivninger og avsetninger, EBITDA, økte også med 2 prosent, til 7,08 milliarder kroner.

Krisen for Uninor fikk Telenor til å avskrive 4,15 milliarder kroner i konsernregnskapet for fjerde kvartal. Det gjør at driftsresultatet i kvartalet havner på 1,07 milliarder kroner i minus, mot et overskudd på 2,80 milliarder kroner i fjerde kvartal 2010. Nettoresultatet etter skatt er minus 2,52 milliarder kroner – antakelig Telenors største kvartalstap noensinne – mot 2,31 milliarder kroner i pluss for et år siden.

Driftsinntektene i hele 2011 havnet på 98,5 milliarder kroner, opp 4 prosent fra 2010. EBITDA økte med 5 prosent til 30,0 milliarder kroner. Uninor-avskrivningen fører til et driftsresultat på 10,4 milliarder kroner, ned 17 prosent. Nettoresultatet er 7,99 milliarder kroner, ned 46 prosent.

Regnskapet for Uninor viser vedvarende solid vekst i fjerde kvartal 2011, i både driftsinntekter og antall abonnenter.

Driftsinntektene ble mer enn doblet, fra 400 millioner kroner til 936 millioner. Selskapets EBITDA har alltid vært negativ, men er nå minus 597 millioner kroner mot minus 1,04 milliarder for et år siden.

Uninor hadde 12,3 millioner abonnenter ved utgangen av fjerde kvartal 2010, nå er tallet mer enn doblet til 28,3 millioner. Gjennomsnittlig månedlig driftsinntekt per abonnent (ARPU, «average revenue per user») er 12 kroner, mot 13 kroner for et år siden. Det har aldri vært høyere enn 13 kroner, og har bare én gang vært lavere enn 12 kroner: I det første fulle driftskvartalet, første kvartal 2010, var det 10 kroner. (Til sammenlikning: I Norge har Telenor en ARPU innen telefoni på 271 kroner.) Gjennomsnittlig brukstid per abonnent per måned er høyere enn noen sinne, 347 minutter, mot 252 minutter for et år siden.

Telenors driftsinntekter fortsetter å falle i flere land, blant dem Norge.

I Norge er driftsinntektene i fjerde kvartal 2011 6,77 milliarder kroner, 5 prosent lavere enn for et år siden.

I Danmark er nedgangen 8 prosent til 1,71 milliarder kroner.

I Ungarn er nedgangen 13 prosent til 1,06 milliarder kroner.

I Montenegro er nedgangen 10 prosent til 142 millioner kroner.

I Thailand står datterselskapet DTAC på stedet hvil, med en omsetning på 3,77 milliarder kroner.

Utenom den fenomenale veksten i India (134 prosent), kan Telenor bare vise til vesentlig vekst i Sverige (opp 10 prosent til 2,78 milliarder kroner) og Pakistan (opp 14 prosent til 1,34 milliarder kroner).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Vekstraten er 5 prosent i Serbia, 4 prosent i Malaysia og 4 prosent i Bangladesh.

Det understreker betydningen Uninor har som suksesshistorie for Telenor, og hvor kritisk det er for konsernet at Uninor beholder sine lisenser.

Gitt at Uninor får drive videre med alle lisenser i behold, regner Telenor med ytterligere investeringer i India på rundt 1 milliard kroner i 2012, og at EBITDA vil reduseres til minus 2,0 milliarder kroner fra minus 3,4 milliarder i 2011.

Om utsiktene for hele konsernet i 2012, sier Telenor at de venter en organisk vekst på i overkant av 5 prosent, mot 6,7 prosent fra 2010 til 2011, og at EBITDA-marginen vil bedres fra 31 prosent til mellom 32 og 33 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.