JUSS OG SAMFUNN

Bruker Facebook for å fakke kjeltringer

Aktuelt også for norsk politi?

Ny teknologi har gitt utfordringer, men også muligheter for kriminalitetsbekjempelse. Politi- og påtalemyndighet verden over kaster seg nå over de mulighetene elektronisk kommunikasjon kan gi for å oppklare straffbare forhold.

Et eksempel som har skapt kontrovers er fra Tyskland. I delstaten Niedersachsen har politiet bestemt seg for å bruke sosiale medier for å få hjelp til å finne kriminelle og savnede personer. Beslutningen kom etter et pilotprosjekt i Hannover. Der ble bilder av mistenkte – hentet fra overvåkningskameraer – lagt ut på Facebook, og responsen lot ikke vente på seg.

– Moderne og tilgjengelig
Nyhetsbyrået Reuters melder at to av sakene ble løst i løpet av få timer som følge av informasjonen som ble lastet opp på Facebook. Politiet oppklarte seks straffbare forhold, og de fant to savnede personer takket være det sosiale nettverket.

– Vår suksess så langt viser at politiet ikke kan stenge seg ute fra dette mediet, sier innenriksminister i Niedersachsen, Uwe Schuenemann, til Reuters. Han forteller at politietaten i delstaten med en Facebook-side vil fremstå som moderne og tilgjengelig.

Reagerer kraftig

Personverngrupper har reagert kraftig på dette, blant annet fordi personsensitiv informasjon blir lastet opp på serverne til et amerikansk selskap, og dermed utover rekkevidden for personvernlovene i EU.

Reuters skriver imidlertid at det tyske delstatspolitiet har bestemt seg for bare å poste lenker på Facebook, som viser til politiets egne servere. Men delstatens kommisjonær for datasikkerhet, tilsvarende det norske datatilsynet, sier til nyhetsbyrået at dette ikke er nok, ettersom informasjon som er lagt ut på nettet aldri lar seg slette.

– Med en gang disse dataene har blitt lagret, vil de involverte for all tid bli knyttet til det, sier en talsmann for kommisjonæren til Reuters.

Neppe aktuelt i Norge

Norsk politi har så vidt begynt å orientere seg mot sosiale medier. Blant annet har Oslo Politidistrikt opprettet sin egen Twitter-profil der de fortløpende melder fra om hendelser og ber publikum om hjelp.

Men å legge ut bilder av mistenkte, hentet fra overvåkningskameraer, eller bilder av savnede personer, vil neppe bli aktuelt.

– Terskelen for å etterlyse personer med navn og bilde er veldig høy, og det skal være slik fordi vi i norsk rettsvesen ikke er skyldige før man er dømt. Det skal være veldig prisverdige grunner til for det, sier Martine Laeng, kommunikasjonsrådgiver ved Oslo Politidistrikt, til digi.no.

Selv når mediene spør om å få vise overvåkningsbilder av lommetyver i full aktivitet, må bildene sladdes før de kan frigis, med mindre personene som vises frem er dømt for forholdet som vises.

Laeng forteller til digi.no at politiet i Oslo begynte å prøve seg frem på Twitter i fjor høst og siden den gang har høstet erfaringer. På Facebook er det bare volds- og sedlighetsavsnittet som har opprettet en side, men for resten av hovedstadens politietat er dette bare i en utredningsfase.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra