JUSS OG SAMFUNN

FBI frigir mappen til Steve Jobs

–Han ljuger, men han duger.

FBI har frigitt sin over 20 år gamle mappe på Apples grunnlegger, Steve Jobs. Den gir et unikt øyeblikksbilde av den nå avdøde teknologigründeren.
FBI har frigitt sin over 20 år gamle mappe på Apples grunnlegger, Steve Jobs. Den gir et unikt øyeblikksbilde av den nå avdøde teknologigründeren. Bilde: Per Ervland
10. feb. 2012 - 08:41

FBI friga torsdag sin mappe på Apple-grunnlegger Steve Jobs for offentlig innsyn. Det amerikanske føderale politi gjorde nemlig en grundig bakgrunnssjekk av Jobs i forbindelse med at tidligere president George H. W. Bush ville ha Jobs som medlem i sitt eksportråd.

Den 191-siders lange rapporten ble utarbeidet i 1991, og inkluderer intervjuer med folk som kjente Jobs godt. Flere amerikanske medier har fredag publisert utdrag fra rapporten, som skulle finne om Jobs var skikket til å hjelpe presidenten.

Rapporten i sin helhet kan du lese her.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

De fleste som ble intervjuet av FBI ga Jobs gode skussmål, men det ble av noen pekt på at han ikke alltid var til å stole på.

– Flere personer satte spørsmålstegn ved Jobs ærlighet og opplyste at Jobs vil vri på sannheten og forvrenge virkeligheten for å nå sine mål, står det i mappen i følge Bloomberg News.

Men selv de som var kritisk til Jobs mente at han ville være skikket for å jobbe for myndighetene. En som ble intervjuet mente Jobs opptrådte villedende, men endte allikevel med å anbefale han.

– Jobs har kvalitetene som skal til for en høy posisjon i offentlig tjeneste. Ærlighet og integritet er ikke noe man trenger for en slik posisjon, sa personen.

Blant annet er Jobs eksperimentering med narkotiske stoffer et gjennomgangstema i rapporten, men Apple-gründeren opplyste selv til FBI at han ikke hadde brukt narkotika på fem år. Men han innrømmet å ha eksperimentert med stoff mellom 1970 og 1974, skriver Bloomberg News.

Det meste av dette er relativt kjent, og kom tydelig frem i Walter Isaacsons biografi om gründeren. Men det blir også avdekket at Jobs ble utsatt for et utpressingsforsøk i 1985. En person skal da ha truet med å sprenge en rekke bomber plassert i hjemmene til en rekke navngitte personer, dersom ikke Steve Jobs betalte 1 million dollar. Hverken de påståtte bombene eller mannen bak truslene ble noen gang funnet.

Årsaken til at FBI sin mappe på Jobs ble frigjort nå er en innsynsbegjæring fra en rekke amerikanske medier, deriblant nyhetsorganisasjonen til Bloomberg. FBI har anledning til å frigi opplysninger om avdødde personer. Jobs gikk bort i oktober 2011 etter lenge å ha sloss mot en sjelden form for kreft.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.