I takt med Apples store suksess har det kommet flere urovekkende rapporter om arbeidsforholdene til arbeiderne som produserer blant annet iPad og iPhone.
Selskapet har tidligere vist liten grad av interesse for dette i offentligheten og har blitt beskylt for å ignorere rapportene.
Men dette har utviklet seg til å bli et omdømmeproblem for selskapet, som nå prøver å ta grep om situasjonen. Tidligere i år gikk blant annet Apple ut med listen over samtlige underleverandører, en åpenhet som har vært helt uhørt for selskapet tidligere.
Mandag ble det kjent at Apple har invitert den uavhengige organisasjonen Fair Labor Association (FLA) til å gjennomføre inspeksjoner hos viktige underleverandører. I en pressemelding fra Apple går det frem at den første inspeksjonen ble gjennomført mandag denne uken.
Blant annet skal Foxconns fabrikker i Shenzhen og Chengdu i Kina få besøk av kontrollører fra FLA. Der vil tusenvis av arbeidere bli intervjuet om arbeidsvilkårene og hvordan de lever. Både helse, miljø og sikkerhet samt lønnsvilkår og arbeidstid vil være noe organisasjonen skal forsøke å avdekke.
Apples leverandører har forpliktet seg til å samarbeide med FLA, og gi full tilgang til produksjonsanleggene og de ansatte. Allerede i begynnelsen av mars skal de første funnene bli presentert på organisasjonens hjemmeside.
– Vi mener at alle arbeidere har rett på et sikkert og rettferdig arbeidsmiljø. Det er grunnen til at vi har bedt FLA om, på selvstendig grunnlag, å undersøke tilstanden hos våre største leverandører, sier Apples toppsjef, Tim Cook i en pressemelding.
Han sier videre at inspeksjonene som nå gjennomføres er unike innen elektronikkindustrien og peker blant annet på at FLA faktisk skal navngi fabrikkene de inspiserer offentlig.
Dersom organisasjonen som Apple nå har hyret inn finner kritikkverdige forhold så skal dette offentliggjøres. I Apples egne rapporter, som selskapet publiserer på disse nettsidene er ikke spesifikke selskapsnavn nevnt.
Spørsmålet er om dette er nok til å dempe kritikken mot Apple. Ifølge New York Times stiller flere seg kritisk til at Apple ikke benytter seg av kinesiske organisasjoner, som kjenner forholdene bedre enn en amerikansk. Dessuten blir det stilt spørsmålstegn ved om Washington-basere FLA er så veldig uavhengige.
– FLA er en del av industrien rundt samfunnsansvar som er total kompromittert. Gjennomgangene til organisasjonen har vist seg å ha svakheter, og for en reell endring trengs det langt mer enn inspeksjoner, sier Judy Gearhart som leder arbeiderorganisasjonen International Labor Rights Forum, til New York Times.
Les også:
- [19.12.2012] - La oss få jobbe mer overtid
- [24.09.2012] Masseslagsmål på iPhone-fabrikk
- [30.03.2012] Skrekkrapport for Apple
- [29.03.2012] Apple-sjef besøkte omstridt fabrikk
- [05.03.2012] – Så mange jobber har vi skapt
- [23.02.2012] Frykter kinesiske lønnsøkninger
- [15.02.2012] Kamp om Apples krigskasse
- [27.01.2012] - Vi bryr oss om alle ansatte
- [16.01.2012] Apple blottlegger leverandører
- [11.01.2012] 300 Foxconn-ansatte truet med selvmord
- [03.05.2011] Internasjonal aksjon mot Apple
- [15.02.2011] Apple-rapport om fabrikkarbeid i Asia