TELEKOM

– Norsk internett er som kjerreveier

Stor prestisjekontrakt kan ryke for norske datasentre.

Syv norske selskap har med regjeringens støtte levert anbud for å få CERNs datasenter til Norge. Men elendige norske nettlinjer vil kunne sprenge drømmen om prestisjekontrakten.
Syv norske selskap har med regjeringens støtte levert anbud for å få CERNs datasenter til Norge. Men elendige norske nettlinjer vil kunne sprenge drømmen om prestisjekontrakten. Bilde: Per Ervland
28. feb. 2012 - 07:18

Om kort tid vil forskningsstilftelsen CERN offentliggjøre hvem som vil bli vertsland for deres nye datasenter. Totalt har syv norske selskap meldt seg på i konkurransen om prestisjekontrakten.

Også norske styresmakter har stilt seg bak de norske initiativene, og statsråd Rigmor Aasrud har selv reist ned til CERNs hovedkvarter i Geneve for å fremme de norske tilbyderne.

Men alt tyder på at det kan ha vært forgjeves. CERN krever nemlig to uavhengige linjer hver på 100 gigabit per sekund. Dette er ikke norske aktører i nærheten av å kunne tilby i dag, og investeringene som må til for å kunne levere dette vil være så store at det rett og slett ikke vil være mulig å regne hjem.

Etter det digi.no erfarer har CERN latt seg imponere over flere av de norske konseptene som har meldt seg på, men med en for høy pris på grunn av infrastrukturinvesteringer vil det være svært vanskelig å konkurrere.

– Problemet i Norge er at bredbåndet vi har kan sammenlignes med kjerreveier. Det vil koste mye å få de oppgradert til standarden for en firefelts motorvei, sier Ole Petter Nordahl til digi.no Han fungerer som bindeledd for norsk industri i CERN og har jobbet for at norske datasentral-konsepter kan få den anerkjente forskningsstiftelsen som oppdragsgiver.

Per Morten Hoff, leder i IKT-Norge, bekrefter til digi.no at nettopp linjekapasitet har vært et problem.

– Partneren til dette i Norge er Uninet, og de har ikke en så stor pipe inn til seg. Det er mange som mener at de ikke kan levere dette i dag, men kanskje om noen år. Det kan være et konkret hinder som gjør at Norge ramler ut av konkurransen, sier Hoff til digi.no.

IKT-Norge har tidligere kritisert norske myndigheter for å være for passive.

Det er flere datasentre som planlegges i Norge. Både i Aurland, Rukjan og i Lefdal Gruve er det konkrete planer for å etablere enorme datahaller som selger kapasitet til både norske og internasjonale brukere. Det siste prosjektet er statlige eide Entra Eiendom, som planlegger et gigantisk anlegg i Fet kommune utenfor Oslo.

Stabile seismiske forhold, et kaldt klima og lave kraftpriser gjør at Norge burde være perfekt for å drive gigantiske datahaller.

Men Facebook og Google har valgt henholdsvis Sverige og Finland til sine investeringer. Norske Opera Software gikk sogar til Island for å finne egnet sted til sine servere. Norge har så langt ikke nådd opp i konkurransen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra