Etter å ha kjøpt opp en rekke kartselskaper var det bare et spørsmål om tid før Apple kastet ut Google Maps.
Apple har nå i det stille fjernet Google Maps fra sin iPhoto-applikasjon til iPad. I stedet har selskapet begynt å bruke egenproduserte kartfliser.
Lisensbrudd?
De er basert på kartdata samlet inn av det frie og dugnadsbaserte kartprosjektet OpenStreetMap (OSM), men uten å kreditere dem, ifølge OSM-stiftelsen.
- Dataene de benytter er ganske gamle, fra april 2010, så ikke forvent de siste og beste oppdateringene. [Apple] mangler dessuten den nødvendige krediteringen av OpenStreetMap, skriver stiftelsen.
De som ikke har iPhoto til iPad kartene som nevnes her med denne uoffisielle visningstjenesten laget av Dair Grant, eller en gjennomsiktig sammenligning mellom OSM-data og Apple-kartene laget av Ivan Sanchez, foreslår de.
Selv om alle fritt kan bruke kartdataene deres, som møysommelig er sanket inn av over 400.000 bidragsytere verden over, så er innholdet underlagt en creative commons-lisens (CC-BY-SA). Vilkåret for bruk er kreditering av opphavet.
Mangel på folkeskikk
- I min verden er det vanlig folkeskikk å gi kreditt når man benytter fruktene av andres arbeide. Sånn sett er manglende kreditering en PR-messig blemme fra Apple, sier universitetslektor ved UiO Gisle Hannemyr, som også leder Creative Commons Norge og var sentral ved oversettelsen av CC-lisensene til norsk.
Ikke ulovlig
Han mener likevel at Apple neppe har gjort noe ulovlig ved ikke å oppgi kilden, dersom man legger fremstillingen fra blogginnlegget hos OpenStreetMap-stiftelsen til grunn.
Det er heller ikke opplagt at Apple bryter lisensbetingelsene, ifølge Hannemyr.
- Kartkoordinater (og andre faktaopplysninger) er ikke opphavsrettslig beskyttet. Mer eller mindre kreative fremstillinger av kartkoordinater, eksempelvis i form av grafiske kart kan være beskyttede åndsverk, men selve koordinatene i form av tall eller data er det ikke, sier han.
Velkommen, Apple
OSM-stiftelsen er uansett fornøyd med at flere tar i bruk dem som kilde. Stiftelsen skriver «velkommen, Apple», men etterlyser samtidig en kildehenvisning.
- Jeg kjenner ikke til dette og vet ikke om Apple har begynt å bruke OpenStreetmap, men generelt synes jeg det er fint jo flere som tar i bruk og viser frem OpenStreetmap. Det gjør at flere blir oppmerksomme på hvor bra OpenStreetmap er, og at tilfanget av potensielle bidragsytere øker. Det er dog viktig og riktig at bruksvilkårene overholdes, sier NUUG-leder Petter Reinholdtsen (Norwegian Unix User Group), som selv er bidragsyter til OpenStreetMap-prosjektet.
Hva skjer ved CC-lisensbrudd?
Gisle Hannemyr sier at Creative Commons aldri vil engasjere seg i en eventuell rettslig tvist.
- Alt vi gjør er å levere en lisens som vi mener er robust nok til å tåle rettslig behandling, dersom rettighetshaver skulle velge å forfølge saken gjennom rettsapparatet (eksempler).
De aller fleste tvister knyttet til CC-lisenser løses ifølge Hannemyr i minnelighet mellom partene. Manglende kreditering kan løses ved at dette legges til i ettertid.
- Dersom det handler om kommersiell bruk av verk der lisensen avskjærer fra kommersiell bruk (non-commercial-klausulen), ved at det betales en kompensasjon. Jeg har samlet noen slike historier her, forteller han.
Vekk fra Google
Apple benytter fremdeles Google Maps som kilde mange andre steder, som i kartapplikasjonen under iOS, vennesporingstjenesten Places og desktopversjonen av iPhoto.
Men som nevnt har Apple siden 2009 kjøpt opp flere selskaper som driver med kartteknologi, deriblant C3 Technologies, Placebase og Poly9. Trolig ser vi nå starten på en overgang til egenproduserte kart, som vil prege også resten av porteføljen deres framover.
Google gikk dessuten nylig over til å ta betaling for tilgang til Google Maps for tunge brukere.
Les også:
- [05.06.2012] – Kaster ut Google Maps fra iOS i år
- [07.05.2012] Får omsider anerkjennelse fra Apple
- [18.01.2012] Karttjeneste vandalisert fra Google-kontor
- [31.10.2011] Kan bli attraksjonen i neste iPhone
- [27.10.2011] Bremser ekstern bruk av Google Maps