BEDRIFTSTEKNOLOGI

«Cotton Candy» får koreansk konkurranse

Markedet for miniatyrmaskiner kan raskt bli oversvømmet.

TizzBird Stick N1 fra koreanske Valueplus er spesielt beregnet for å gjøre «dumme» tv-er «smarte».
TizzBird Stick N1 fra koreanske Valueplus er spesielt beregnet for å gjøre «dumme» tv-er «smarte». Bilde: Ola Njå Bertelsen CC 3.0 NO by AT
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mars 2012 - 14:32

Smartmobiler og nettbrett har vist at rå regnekraft sjelden er nødvendig for å utføre dagligdagse oppgaver. Selv om ytelsen til slike enheter også stadig forbedres, holdes den tilbake på grunn av behov for god batteritid og begrensninger i størrelsen. Dette ser ut til å ha bidratt til voksende interesse for en type datamaskiner som tidligere har vært bare for de spesielt interesserte, nemlig miniatyrmaskinene.

Dette er svært kompakte datamaskiner basert på mye av den samme teknologien som nettbrett og smartmobiler, men som er beregnet for å kobles til langt større skjermer, inkludert tv-er. De er vanligvis kraftige nok til å spille av video med full HD-oppløsning.

Digi.no har allerede omtalt to slike produkter, Cotton Candy fra norske FXI Technologies og Raspberry Pi, som er utviklet av den britiske Raspberry Pi-stiftelsen. Begge produktene er lansert og blir leveringsklare i løpet av noen uker. Raspberry Pi er noe forsinket på grunn av produksjonsproblemer. Mer enn 200 000 skal ha meldt sin interesse for å kjøpe enheten, som for eksempel kan brukes som mediesenter for en tv eller som . Den koster i utgangspunktet 35 dollar, men i tillegg kommer frakt og mva.

Under CeBIT-messen i Hannover, Tyskland, i forrige uke, meldte nok en aktør seg på i konkurransen. Dette er den koreanske elektronikkprodusenten Valueplus, som under messen viste fram en enhet som er temmelig lik Cotton Candy, både i større og i funksjonalitet. Enheten kalles for TizzBird Stick N1, leveres med en ARM-basert prosessor og har en USB-kontakt i den ene enden og en HDMI-kontakt i den andre.

Videoen over er spilt inn av bloggen ARMDevices. Det understrekes i videoen at det demonstreres en testmodell som trolig vil se noe annerledes ut når den kommer på markedet.

Ola Njå Bertelsen besøkte CeBIT i forrige uke og fikk se TizzBird i levende live. Han har forsynt digi.no med offisielle faktaark om enheten som forteller at den er basert på den fysisk minste prosessoren i ARM Cortex-A-familien, A5, klokket til 1 GHz. Denne er utstyrt med 2 gigabyte med RAM, 4 gigabyte med flashminne og støtte for MicroSD-kort. Cotton Candy har en kraftigere, tokjernet Cortex-A9-basert systembrikke med ARM Mali-basert grafikk og 1 gigabyte RAM. Også denne har støtte for MicroSD-kort. Noen av disse detaljene varierer noe fra hva som blir oppgitt i videoen over.

Mens Cotton Candy har én USB-kontakt, har TizzBird Stick N1 to, hvorav den ene er beregnet for strømforsyning mens den andre kan kobles til for eksempel en USB-basert lagringsenhet, mus eller tastatur.

Begge enhetene har støtte for WLAN (opptil 802.11n) og kan leveres med Android 4.0 som operativsystem. Cotton Candy støtter også Ubuntu.

TizzBird Stick N1 støtter en lang rekke lyd- og videocodecer og containerformater, inkludert H.264 og FLAC. Det loves avspilling av video i 1080p-format. Enheten har også innebygd støtte for NFS, SMB/SAMBA og uPnP, slik at trolig enkelt kan settes opp til å hente data fra ulike filkilder i lokalnettet.

Valueplus opplyser at enheten kan styres ved hjelp av en egen fjernkontroll eller fra en smartmobil. Oppstartstiden fra standby skal være på under tre sekunder.

Valueplus oppgir at enheten skal tilby et eget 3D-grafikk-basert brukergrensesnitt på toppen av Android. Den skal være tilknyttet en egen applikasjonsmarkedsplass, TizzBird Market.

TizzBird Stick N1 skal ha en veiledende utsalgspris på under 100 dollar og skal komme på markedet innen utgangen av mai. Til sammenligning koster Cotton Candy 199 dollar/1199 kroner + frakt og mva.

Bloggen ARMDevices har også en fersk video om et lignende kinesisk produkt til lavere pris, men med et noe «kjipere» utseende og formformat.

Det som i særlig grad skiller norske Cotton Candy fra konkurrentene, er muligheten til å integrere brukergrensesnittet til enheten med for eksempel Windows, ved at enheten kobles til USB-kontakten til en pc. Dette er teknologi FXI Technologies har patentert og som gir en merverdi som kan være interessant for mange brukere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.