RESULTATERFINANS

Bare de med Asperger får jobb i Unicus

IT-selskapet på Fornebu drives på markedsmessig grunnlag.

Unicus drives på markedsmessig grunnlag. Samtidig har de denne «20 prosent regelen»: «20 prosent av selskapets driftsresultat skal hvert år tilføres en eller flere uavhengige profesjonelle organisasjoner som bidrar positivt til livskvaliteten til autister som ikke er funksjonsdyktige nok til å kunne jobbe i Unicus eller lignende virksomhet. Alternativt kan Unicus selv iverksette tiltak til slike personer for samme sum i egen regi.»
Unicus drives på markedsmessig grunnlag. Samtidig har de denne «20 prosent regelen»: «20 prosent av selskapets driftsresultat skal hvert år tilføres en eller flere uavhengige profesjonelle organisasjoner som bidrar positivt til livskvaliteten til autister som ikke er funksjonsdyktige nok til å kunne jobbe i Unicus eller lignende virksomhet. Alternativt kan Unicus selv iverksette tiltak til slike personer for samme sum i egen regi.» Bilde: Unicus / Olav Heggø / FotoVisjon AS
19. mars 2012 - 08:27

Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): Det lille firmaet Unicus på Fornebu leverer testtjenester med en litt annerledes vri. Det unike ved deres konsept er at alle testerne har Asperger syndrom.

– Vi velger å se Asperger som en ressurs, sier daglig leder Lars Johansson-Kjellerød til NTB. Asperger syndrom er mild variant av autisme, og mange av dem som har diagnosen, kan ha vanskeligheter i sosiale situasjoner. Samtidig er de ofte detaljorienterte og svært analytiske og kan ha et svært høyt kunnskapsnivå innenfor et snevert felt.

– Det er noen av de generelle trekkene, men samtidig er det viktig å være klar over at det er veldig individuelt hvordan det arter seg, forklarer Johansson-Kjellerød.

Ser mønstre og detaljer
Personer med Asperger trenger ofte lengre tid for å bli trygge i nye sosiale situasjoner, men Johansson-Kjellerød vet av erfaring at de også er pålitelige og dedikerte ansatte.

– Den typen testing vi driver med krever høy konsentrasjon over tid. Det kan være repetitive oppgaver hvor du og jeg kan begynne å kjede oss og miste konsentrasjonen underveis, men hvor en med Asperger er like oppmerksom den hundrede gangen som den første.

Evnen til å se detaljer og mønstre som kan overses av andre er også en viktig egenskap og det som gir en med Asperger et fortrinn i testjobben.

Inspirasjon fra Danmark
Inspirasjonen til å starte den sosiale bedriften fikk Unicus-sjefen fra et lignende firma i Danmark: Specialisterne.

– Thorkil Sonne hadde en sønn med Asperger og ønsket å gjøre noe positivt. Jeg likte ideen og ønsket selv å gjøre noe nytt og noe som kan utgjøre en forskjell.

I dag har han en avtale med det danske selskapet om å utveksle erfaring og kunnskap.

– Specialisterne har som mål å skape én million jobber for folk med Asperger på verdensbasis. Med våre ni ansatte er vi en liten del av det, men vi skal bli større.

Ekstremt fornøyd kunde
En av de ni er Erik Mesøy, som jobber med softwaretesting.

– Jeg har hatt prøveansettelser tidligere, men her har jeg fått fast jobb i 100 prosent stilling, sier Mesøy. Sammen med testleder Nathan Hill har Mesøy blant annet jobbet på et større prosjekt hos Hafslund og får de beste skussmål.

– Vi er ekstremt fornøyd etter å ha brukt Unicus til å teste et arkiveringssystem. Det er en jobb som er vanskelig og krever store ressurser og skarpt fokus over tid, forteller applications manager Jon Andreas Pretorius, som er leder for applikasjonstjenester i Hafslund.

– Du skal lete lenge for å finne like gode testere som de kan stille med, og det er tross alt det viktigste for oss. I tillegg er det en veldig hyggelig bieffekt å kunne kjøpe tjenester hos en bedrift med en god sosial profil. Det gir en rettferdighetsfølelse.

Business med sosial profil
Også Johansson-Kjellerød understreker at det han ikke driver med er veldedighet eller attføring og at Unicus på ingen måte er en skjermet bedrift.

– Vi må overleve på forretningsmessige vilkår og er i utgangspunktet et AS, men et sosialt AS, forklarer han.

I tillegg til å ansette personer med Asperger og se dem som en unik ressurs, har selskapet forpliktet seg til å gi 20 prosent av overskuddet til støttetiltak for autister og personer med Asperger som ikke kan fungere i en vanlig jobb.

– Men alle kan gi penger. Den virkelig sosiale profilen ligger i ønsket om å gi ordinært arbeid og økt livskvalitet til personer med Asperger syndrom, forklarer han.

Han innrømmer at det siste er vanskelig å måle, men både de ansatte og folk i støtteapparatet som har jobbet med dem bekrefter at oppskriften virker og at livskvaliteten er bedret.

Drahjelp fra sosial milliardær
Nettopp varig endring er en del av grunntanken i det som kalles sosialt entreprenørskap, som Unicus er en del av. På veien har de fått drahjelp av Ferd Sosial Entreprenører. Selskapet er en del av milliardær Johan H. Andresens konsern. Han benytter ofte anledningen til å snakke om sosiale investeringer, som «skaper varige, positive endringer i samfunnet».

Nettopp det mener Katinka Greve Leiner i Ferd at Unicus gjør.

– Ett av kriteriene vi ser etter er nyskapende løsninger på sosiale problemer. Samtidig skal det bære seg økonomisk. Det potensialet så vi da Lars kom til oss med sin idé, og dermed ble selskapet ett av ni prosjekter i vår portefølje av sosiale bedrifter, forklarer Leiner.

– Vel så viktig som den kapitalen de bidro med, er kompetansen som fulgte med og det å bli en del av et nettverk, sier Johansson-Kjellerød om samarbeidet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.