KOMMENTARER

Nå mener Jens alvor

Stoltenberg vet han må levere en digital forvaltning, skriver digi.nos redaktør.

Jens Stoltenberg er den første statsministeren som presenterer en sammenhengende digital strategi for offentlig sektor i Norge. Det viser at han mener alvor.
Jens Stoltenberg er den første statsministeren som presenterer en sammenhengende digital strategi for offentlig sektor i Norge. Det viser at han mener alvor. Bilde: Per Ervland

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

KOMMENTAR: Onsdag ble det hastig innkalt til et pressemøte der statsminister Jens Stoltenberg og fornyingsminister Rigmor Aasrud presenterte regjeringens digitaliseringsprogram. I dokumentet, som du kan lese i sin helhet her (PDF), er det få nye tanker: Digitale tjenester fra det offentlige er ikke noe nytt. At hovedregelen skal være digital, er heller ikke ny.

Alt er som forventet: Fellesløsninger bygget på Altinn, en felles adressebase og en offentlig meldingsboks der offentlige etater sender elektroniske brev.

Det nye er at det er Jens Stoltenberg, altså en statsminister, som stiller seg bak og presser på. Denne gangen mener Jens altså alvor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Norske myndigheter har sett at de blir forbikjørt hva angår digitalisering av offentlig sektor og forvaltning. Aasrud sa det selv på dagens pressekonferanse: Vi vil være på toppen, nå er vi kanskje ikke engang på pallen.

Det første spørsmålet som kom fra pressen da dette ble presentert, var hvor mye dette ville koste. Kostnadene blir garantert store, og de leverandørene som er godt posisjonert, vil gå lyse tider i møte. Men det vil koste så uendelig mye mer å ikke gjøre noe.

IT har lenge vært en salderingspost i flere offentlige etaters budsjetter, og besparelsene på selv enkle prosesser er svært høye. Dessverre kunne ikke regjeringen levere noen gode anslag på hva digitalisering av offentlig sektor vil spare, men det er enorme summer. Når en liten kommune sparer inn en årslønn på å gå fra fysiske sakspapirer til nettbrett, sier det alt.

Arbeidet har gått for tregt, for lenge. De ulike departementene har heller ikke vært ivrige etter å sette i gang store IT-prosjekter for å forenkle og forbedre hverdagen for brukerne: Altså folket. Rigmor Aasrud har oppgaven med å koordinere dette arbeidet på tvers av regjeringen. Hun har ofte veid for lite i kjøttvekta når budsjettene og strategiene i de øvrige departementene legges oppi.

Bare ved å presentere regjeringens strategi selv, i sitt eget hus, har Stoltenberg gitt et klart signal til alle underliggende etater: «Nå er det alvor. Dette kan ikke oversees lengre.»

Det er ikke noen tidsfrister i programmet som ble fremlagt. Det er i stedet en rekke formuleringer av typen «Regjeringen tar sikte på...». Årsaken er opplagt: Man vil ikke bli felt av en tidsramme som i ettertid viser seg å være umulig å holde.

Man kan med rette kalle dette feigt, men det handler egentlig mest om hvor lite politisk prestisje det er i IT-politikken. Vi er tross alt et av verdens rikeste land og er ikke tvunget til å forandre oss.

Staten og det offentlige har mer enn nok penger og har ikke de store behovene som våre venner eller i Europa til å gå drastisk til verks med sparekniven. En digitalisering av offentlig sektor vil bli smertefull for en del arbeidstakere, som ser at deres jobb blir digitalisert vekk.

Dette er også noe av årsaken, tror jeg, til at disse prosessene går senere i Norge enn en del andre land. Vi trenger ikke. Vi har kontoen så full av penger at vi sliter med å plassere dem.

Et annet viktig poeng som nesten ikke er gjennomgått av regjeringen, er kommunenes plass. Det er nettopp via kommunene vi som innbyggere er i kontakt med. Men her har ikke regjeringen stor makt, annet enn pisk og gulerot i form av penger.

Kommunalministeren glimret også med sitt fravær da flere ministre over videoskjermen bifalt Jens sin plan. Skal Jens lykkes med sin digitale snuoperasjon, må kommunene lykkes.

At Jens Stoltenberg er den første norske statsministeren som fremlegger en strategi for en massiv digitalisering av offentlig sektor, er faktisk et sterkt signal. Så er spørsmålet om han leverer, og er villig til å ta de slåsskampene som kommer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.