JUSS OG SAMFUNN

- Gro har skapt strålefrykt i befolkningen

Forskere beskylder Brundtland for mobilhysteri.

HODEPINE: Forskere hevder at Gro Harlem Brundland er medansvarlig for at mange mener de får hodepine av mobiltelefonstråling.
HODEPINE: Forskere hevder at Gro Harlem Brundland er medansvarlig for at mange mener de får hodepine av mobiltelefonstråling. Bilde: Wikimedia Commons / fotofikling digi.no
12. apr. 2012 - 08:44

Mangeårige leder av WHOs program for mobiltelefoni og helse anklager tidligere WHO-sjef Gro Harlem Brundtland for å ha skapt frykt i befolkningen. Årsaken er at Gro har hevdet at hun blir syk av stråler fra mobiltelefoner.

Michael Repacholi ledet i ti år WHOs forskningsprogram for elektromagnetiske felt og helse. Ingen av prosjektene har klart å dokumentere eloverfølsomhet.

I Magasinet Plot, som er på gata med sin sjuende utgave denne uka, tar australieren bladet fra munnen. På spørsmål om han er enig i at Brundtlands uttalelser har skapt frykt i befolkningen, svarer han ifølge Stavanger Aftenblad dette:

- Jeg er massivt enig! Fullstendig enig! Det der var en veldig uheldig ting å si. Hun var jo den fremste innen verdens helse, sier Repacholi, og legger til at påstander om eloverfølsomhet er spesielt utbredt i Skandinavia.

Les også: Kvinner mest redd for stråling

«Bølger»

- Det er ikke lyden, men bølgene jeg reagerer på. Og overfølsomheten har gått så langt at jeg reagerer på mobiltelefoner som er nærmere meg enn cirka 4 meter, sa Brundtland til Dagbladet i 2002.

Hun var sikker på at det var mobilstrålingen som ga henne hodepine, og viste stor forståelse for forskere som advarte mot helsefarer. Det oppsiktsvekkende intervjuet gikk verden rundt og diskuteres fortsatt av forskere og interesseorganisasjoner.

- Veldig uheldig

Også i en norsk forskningsrapport gis Brundtland medansvar for at svært mange mener de får hodepine av mobiltelefonstråling.

I en studie fra 2008 konkluderer forsker Gunnhild Oftedal og kolleger at personer som mener de er eloverfølsomme, forventer en negativ effekt når de snakker i mobiltelefonen. Derfor oppstår effekten, som kalles en noceboeffekt. Studien går langt i å gi Brundtlands utspill og den påfølgende mediedekningen medansvar for en utbredt strålefrykt i befolkningen.

- Det er veldig uheldig at hun i sin posisjon gikk ut og trakk skråsikre konklusjoner ut fra sine egne opplevelser, uten å basere seg på forskning. Som leder av Verdens helseorganisasjon hadde hun lett tilgang til slik informasjon, sier Oftedal til Plot.

Ingen kommentar

Michael Repacholi hevder han ble nektet å sende ut en pressemelding fra WHO om hva vitenskapen virkelig visste om eloverfølsomhet. Repacholi sier også at han tilbød seg å undersøke WHO-sjefen.

- Jeg sa: «Hvis du kunne tenke deg å bli testet, kan jeg framskaffe et laboratorium. Så kan vi undersøke dette.» Men du vet, hun var tre- fire nivåer over meg i WHO. Du kan ikke fortelle henne noe. Og hun er en veldig sterk kvinne. Hun liker ikke å bli fortalt at dette kanskje er noe psykisk, sier Repacholi til Magasinet Plot.

Brundtlands utspill gjorde ifølge Repacholi spørsmålet om eloverfølsomhet så sensitivt i WHO, at arbeid med temaet lå nede inntil hun året etter sluttet.

Gro Harlem Brundtland har via sin rådgiver Jon Mørland takket nei til å kommentere saken. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra