Sett i noen års perspektiv er det litt av en helomvending Microsoft har gjort, når det gjelder den uttalte tilnærmingen til fri programvare.
I går gikk de ennå litt lenger, da de kunngjorde at de stifter et heleid datterselskap kalt Microsoft Open Technologies.
Etableringen skal fremme programvaregigantens satsing på «åpenhet, interoperabilitet, åpne standarder og åpen kildekode», skriver Jean Paoli, som skal lede den nye virksomheten, i et blogginnlegg.
Paoli var med å skape den den første XML-spesifikasjonen i standardorganet W3C. Det er hans gamle Interoperability Strategy-gruppe i Microsoft som danner kjernen i det nye datterselskap, som ifølge Geekwire vil bestå av 50 - 75 ansatte.
Ønsker kodebidrag
Han understreker at Microsoft sentralt fortsatt skal samarbeide med åpen kildekode-miljøer og standardiseringsorganer som før. Datterselskapet skal imidlertid åpne for et mer «tydelig engasjement».
- Denne nye strukturen gjør det enklere og kjappere å agere og utgi åpen kildekode, delta i etablerte prosjekter og motta bidrag fra fellesskapet, skriver Paoli.
Det siste han skriver med bidrag utenfra, for innlemmelse i deres egne produkter, er helt nytt i Microsoft-sammenheng.
Så sent som i slutten av mars ble flere deler av ASP.NET gjort til åpen kildekode. Scott Guthrie, direktør for Microsofts server & tools-divisjon, uttalte da at de for aller første gang vil tillate utenforstående å bidra med kodebidrag og patcher.
Blandet mottakelse
Microsoft har de siste årene blitt langt mer involvert i utvikling og distribusjon av åpen kildekode, men til en blandet mottakelse. Kritikerne har ikke glemt en rekke trusler om søksmål, ikke minst mot Linux-miljøet om påståtte brudd på patenter.
På den annen side synes situasjonen nå å være en ganske annen, enn da Microsoft-toppsjef Steve Ballmer for drøyt ti år siden beskrev GNU/Linux og GPL-lisensmodellen som en kreft som sprer seg.
Les også:
- [28.03.2012] Microsoft ønsker eksterne kodebidrag
- [07.11.2011] Bidrar med kildekode til gammel «fiende»
- [21.07.2009] Microsoft donerer kode til Linux-kjernen