BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Sterke krefter kjemper mot det åpne internett

Google-medgründer Sergey Brin er bekymret.

Sergey Brin er i dag direktør for spesielle prosjekter hos Google. Det antas at han også leder Google[x]-prosjektet.
Sergey Brin er i dag direktør for spesielle prosjekter hos Google. Det antas at han også leder Google[x]-prosjektet. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
16. apr. 2012 - 13:39

Sergey Brin, den ene av de to gründerne av søkegiganten Google, forteller i et intervju med Guardian at han mener trusselen mot noen av de viktigste prinsippene som dannet grobunn for internett for tre tiår siden – åpenhet og universell tilgang – er sterkere enn noen sinne.

– Det er svært sterke krefter som har stilt seg opp mot den åpne internett på alle sider og omkring i verden. Jeg er mer bekymret enn jeg har vært tidligere. Det er skremmende, sier Brin i intervjuet.

Brin kom USA fra Sovjetunionen i en alder av seks år, etter at foreldrene – begge er i dag forskere i USA – følte seg nødt til å emigrere på grunn av antisemittisme i hjemlandet.

Han mener det i særlig grad er på tre områder at det åpne internett er truet.

Sensur

Det som bekymrer Brin mest, ifølge Guardian, er de stadige forsøkene fra nasjonalstater på sensurere og begrense tilgangen til internett. Land som Kina, Saudi-Arabia og Iran nevnes i den sammenheng.

– Dersom du sammenligner internett med den fysiske verdenen, er det i virkeligheten ingen murer mellom landene. Det er håpløst å forsøke å kontrollere internett.

Anti-piratvirksomhet

Noe av det samme gjelder underholdningsindustriens forsøk på å knuse piratvirksomheten. Brin mener denne industrien i beste fall skyter seg selv i foten med sine forsøk på å få blokkert nettsteder som tilbyr piratkopiert innhold.

– Jeg har ikke forsøkt det på mange år, men dersom du går til et piratnettsted, kan du velge det du liker – det lastes ned til din valgte enhet og det bare virker, sier Brin og peker på hvor vanskelig det ofte er å få kjøpt lovlig innhold.

– Alle murene som har blitt opprettet gjør det motsatte av å oppmuntre folk til å kjøpe, mener Brin.

«Walled garden»

Noen av Googles viktigste konkurrenter hører med i den tredje gruppen som Brin mener utgjør en trussel mot det åpne internett – blant annet Facebook og Apple med deres strengt kontrollerte og til dels lukkede økosystemer.

Brin mener at Google ikke ville ha kommet blitt etablert dersom internett var dominert av Facebook.

– Du er nødt til å spille etter deres regler, som er virkelig restriktive. Omgivelsene vi utviklet Google i, årsaken til at vi kunne utvikle en søkemotor, er at weben var så åpen. Så snart du får for mange regler, vil det kvele innovasjonen, sier Brin.

– Det er mye som kan gå tapt. For eksempel, all informasjonen i appene. Det dataene er ikke tilgjengelige for «web crawlers». Du kan ikke søke etter det.

Brin virker heller ikke spesielt fornøyd med at selskapet periodisk må utlevere brukerdata til amerikanske myndigheter, ofte uten at brukerne får beskjed om det.

– Vi kjemper i stor grad imot, og vi er i stand til å avvise mange av disse forespørslene. Vi gjør alt mulig for å beskytte dataene. Dersom vi kunne vifte med en magisk tryllestav og ikke være underlagt amerikansk lov, ville det ha vært flott. Dersom vi kunne vært innen en magisk jurisdiksjon som alle i verden stolte på, ville det ha vært flott. Vi gjør det som godt som det kan gjøres, hevder Brin.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.