BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Hvitsnippene bør utnytte geekenes uskyld

Perl-kjendis Damian Conway kom med friprog-råd under GoOpen-konferansen.

Damian Conway kalles både Perl-rockestjerne og «the Mad Scientist of Perl». Han er spesielt kjent for sine festlige foredrag.
Damian Conway kalles både Perl-rockestjerne og «the Mad Scientist of Perl». Han er spesielt kjent for sine festlige foredrag. Bilde: Harald Brombach
24. apr. 2012 - 13:48

Blant hovedattraksjonene under gårsdagens Go Open-konferanse i Oslo, var Damian Conway, et av de mest kjente medlemmene av fellesskapet omkring programmeringsspråket Perl.

I foredraget, som hadde tittelen «The Other S.E.T.I (Successfully Exploiting Techno-Innocence)», snakket Conway om hvordan både datanerder og beslutningstakere kan dra fordeler av å forstå hverandre bedre.

– Beslutningstakerne, «suits», tar beslutninger basert på følelser, sa Conway. En viktig følelse i den sammenheng er frykten for det ukjente. Men Conway mener at datanerdene i blant annet friprogfellesskapet må forsøke å utnytte en enda sterkere følelse hos hvitsnippene, nemlig grådighet.

– Det at mye fri programvare også tilbys mer eller mindre gratis er egentlig uforståelig for en hvitsnipp. Som hvitsnipp bør man utnytte denne «dumheten», sa Conway.

Problemet er, ifølge Conway, at datanerdene og hvitsnippene ikke snakker samme språk. De har helt forskjellige beveggrunner for det de gjør, totalt forskjellige mål, belønninger og betingelser for status.

Conway mener at «gratis» ikke er nok for å gjøre hvitsnippene interessert.

– Geekene må gjøre fri programvare sexy og i større grad bruke hvitsnippenes verktøy, inkludert PowerPoint-presentasjoner, hvor de vises til andre fordeler med fri programvare, inkludert uavhengige undersøkelser de totale eierskapskostnadene (TCO), sa Conway.

Han hevdet at det bare er undersøkelser finansiert av selskaper som Microsoft, Oracle og SAP som hevder at fri programvare er dyrere å bruke enn proprietær programvare.

Etter foredraget satte Conway seg ned sammen med digi.no.

Vi spurte om hvitsnippene og geekene noen sinne vil bli i stand til å snakke samme språk.

– Nei. Men de vil kunne snakke med hverandre. Det som mangler er forståelsen for hverandres kultur. Ytterpunktene vil ikke forstå hvordan den andre gjør som den gjør, sa Conway og nevner Oracle-grunnlegger Larry Ellison og Free Software Foundation-grunnlegger Richard Stallman som to slike ytterpunkter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

–Så du trenger personer som har føttene i begge verdener, sa Conway.

– Geekene må respekteres for sine beveggrunner. Det er enorme ressurser i FOSS-verdenen (Free and open-source software, red. anm), som selskaper kan bygge på.

Conway berømmet blant annet Apple for selskapets bruk av fri programvare, men nevnte også at Microsoft står bak et av de største Perl-fellesskapene i verden.

– Geeken må også flytte seg litt og forstå hvor business kommer fra. Man kan ikke bare være idealistisk, men må også kunne konkurrere, sa Conway.

– Inntil vi i større grad ser en slik tilnærming fra begge sider – om ikke å forstå, så i alle fall å akseptere – så kan jeg ikke se hvordan noen av sidene vil kunne overleve på sikt.

Resten av intervjuet, som handler om Perl, kan leses her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.