AVTALER & KONTRAKTER

Ungarn slo Norge på målstreken

Vant Cerns prestisjekontrakt om datasenter.

Cern, det europeiske senteret for kjernefysikk, her illustrert av et bilde av arbeidet med deres Large Hadron Collider (LHC), valgte et ungarsk datasentertilbud. De er bare ett eksempel av en lang rekke andre som burde kunne plassere sin tallknusing i Norge, mener kronikkforfatteren.
Cern, det europeiske senteret for kjernefysikk, her illustrert av et bilde av arbeidet med deres Large Hadron Collider (LHC), valgte et ungarsk datasentertilbud. De er bare ett eksempel av en lang rekke andre som burde kunne plassere sin tallknusing i Norge, mener kronikkforfatteren. Bilde: Cern
9. mai 2012 - 10:36

Da var det endelig bekreftet. Norge vant ikke frem om å bli vertsland for den europeiske forskningsstiftelsen Cerns nye datasenter. I stedet går kontrakten til Ungarn og Wigner Research Center. Det er dermed en ikke-kommersiell offentlig forskningsinstitusjon som skal levere datasenterkraft.

Datasenteret vil tilføre Cern lagringskapasitet på hele 5,5 petabyte og datakraft 20.000 kjerner, noe som vil dobles etter tre år.

Som digi.no har skrevet om tidligere, lå det ikke an til at noen av de norske aktørene ville vinne kontrakten. En viktig årsak var kostnaden knyttet til båndbredde, som rett og slett ville bli alt for høy i Norge.

– Det var nettkostnadene som veltet de norske prosjektene, sier Ole Petter Nordahl, som er norsk industriattaché for Cern, til digi.no. Men det var på målstreken.

Nordahl forteller at når kostnadene til de norske prosjektene ble målt over en syvårsperiode, så hadde vi tre av de fem beste tilbudene. Det var bare et par prosent som skilte det beste norske tilbudet til det vinnende budet på pris. Hadde man lagt til grunn lengre tid, for eksempel kostnadene over åtte år, kunne Norge gått forbi.

– Dette betyr at dette er et område hvor Norge har meget gode muligheter for å konkurrere med de beste internasjonalt. Hosting av data har en god fremtid i Norge, men jeg tror det er viktig at de norske tilbyderne da står sammen. Det er et for lite marked i Norge alene, sier Nordahl til digi.no.

Cern skal også ha vært svært fornøyd med de tekniske løsningene som de norske tilbyderne presenterte. Særlig skal vi være helt fremst hva gjelder kjøleproblematikk, noe som får ned kostnaden ved å drive datasentre betydelig. At flere av sentrene som er på tegnebrettet ligger nære kraftkildene, altså vannkraftgeneratorene, gjør også at det er et mindre behov for reservekapasitet i form av dieselaggregat, noe som får ned kostnaden betydelig.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.