TELEKOM

Nederland lovfestet nettnøytralitet

Som første land i Europa.

Overhuset i Nederland vedtok tirsdag enstemmig å lovfeste prinsippet om nøytrale nett.
Overhuset i Nederland vedtok tirsdag enstemmig å lovfeste prinsippet om nøytrale nett. Bilde: Richard van Elferen/Wikimedia Commons (remiks digi.no)
10. mai 2012 - 11:42

Nederland har som første land i Europas valgt å implementere nettnøytralitet i lovs form. I verden har bare Chile gjort det samme.

Prinsippet om nøytrale kommunikasjonsnett innebærer at operatører ikke skal kunne prioritere mobildata eller internettrafikk etter innhold. All datatrafikk skal behandles likt.

Den umiddelbare følgen er at det blir forbudt å filtrere vekk trafikk, eller ta seg ekstra betalt for å levere innhold fra dataintensive tjenester som Skype eller Youtube.

Lovendringen ble tirsdag ettermiddag enstemmig godkjent i overhuset i den nederlandske nasjonalforsamlingen, ifølge Eerste Kamer.

Resultatet var ventet og kommer etter at et stort flertall i underhuset vedtok endringen i fjor sommer.

Hindrer pakke-snoking

Revisjonen av landets telekomlovverk inkluderer også bestemmelser som hindrer overvåkning av internettrafikk gjennom såkalt dyp pakkeinspeksjon («deep packet inspection», DPI), ifølge den digitale rettighetsorganisasjonen Bits of Freedom.

Den nederlandske mobiloperatøren KPN må endre sine planer om å ta seg ekstra betalt for videosamtaler over IP-nettet. De må også slutte å analysere kundenes bruksmønster ved å snoke på innholdet i datapakker.

Helt slutt blir det ikke på dyp pakkeinspeksjon, men heretter blir dette kun tillatt som tvangsmiddel for politiet etter rettsordre, eller dersom kunden selv godtar det.

En talsperson for KPN har tidligere antydet at mobilt bredbånd vil kunne bli dyrere som følge av pålagt nettnøytralitet.

Mot nettnøytralitet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Telenor i Norge har i flere år ønsket seg en differensiering av kvaliteten på innholdet som leveres over nett.

Senest i mars slo telegiganten fast at de har til hensikt å inngå avtaler med ulike innholdsleverandører, som skal få bedre kapasitet i deres infrastruktur mot betaling. Når og i hvilken form dette vil skje er foreløpig uklart.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.