JAPAN (digi.no): Hvordan unngå å bli ruinert av datatrafikk i utlandet, men samtidig beholde nettilgangen du har blitt avhengig av hjemme?
Spørsmålet dukket opp da to kamerater og jeg reiste til Japan i slutten av april. Dyr dataroaming var uaktuelt. Selv om våre 3G-telefoner fungerer med landets mobilnett, var planen å leie egne SIM-kort der.
WLAN-boble
Underveis oppdaget vi et glimrende tilbud om korttidsleie av mobil bredbåndsruter. Du låner deg rett og slett en «WLAN-boble» for noen dager eller uker, som kan brukes av alt utstyr via trådløst nett. Dette har også fordelen at nettbrett, pc-er og mobiltelefoner uten USB eller SIM-kort lett kommer seg på nett.
For en drøy femtilapp i døgnet kunne inntil fem personer dele samme boks med 3G-forbindelse og opptil 42 megabit i sekundet i rå ytelse. Prisen inkluderte ubegrenset datatrafikk.
Du oppgir personalia og betalingskort på nettet, og vips lå enheten og ventet på oss på hotellet. Komplett med veiledning, ladekabel og ferdig frankert returkonvolutt. Enheten får fint plass i veska eller lommene (og kalles derfor ofte også pocket Wifi).
Herregud, hvor kult det var å surfe i slike hastigheter, alle tre av oss, mens lyntoget Shinkansen tok oss gjennom store deler av soloppgangens land i hastigheter over 300 km/t. Vi startet i Tokyo og reiste via Kyoto til Kagoshima helt sør, deretter Hiroshima og endelig tilbake til hovedstaden.
Båndet var bredt og stabilt så og si under hele strekningen, som nær tilsvarer omtrent hele Norge på langs, fra Lindesnes til Nordkapp.
Selv om vi aldri målte ytelsen direkte, så fungerte videostrømming og annen omfattende nedlasting av data helt uproblematisk. Kun enkelte virkelig øde områder og noen tunneler manglet dekning.
Kontrasten til mobildekningen i Norge, som både i geografisk størrelse og langstrakt form ligner Japan, var med andre ord ganske overveldende. Selv langs norske hovedfartsårer må du til sammenligning ofte nøye deg med trege Edge-forbindelser og knapt nok det.
Kanskje burde det å bygge ut mobildekning langs vår egen jernbane og viktigste veinett vært høyere prioritert. Samtidig kan det innvendes dette nok er langt mer lønnsomt i folkerike Japan, der også store deler av befolkningen bor nettopp langs en lang tarm av kysten.
Selv om norske teleselskap selger mobile bredbåndabonnement og pakker med tilsvarende utstyr, er vi ikke kjent med tilsvarende tilbud med korttidsleie av ruter. Kanskje en forretningsidé å vurdere mot turister i Norge?
«Den konkrete løsningen med å leie en 3G-ruter og kjøpe en fast datapakke har jeg aldri hørt om før, men det er absolutt en god ide. Konseptet høres interessant ut», sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vedershus i Netcom da jeg ringer og forteller om den hyggelige ferieopplevelsen.
42 Mbit/s i Norge
Vederhus kan avsløre at 3G-hastigheter på opptil 42 megabit/s er «rett rundt hjørnet» også her til lands. Per i dag er 21 megabit/s den høyeste hastigheten som tilbys i norske 3G-baserte mobilnett.
«Det er helt naturlig å aktivere dette når det blir tilgjengelig gjennom utstyret vi skifter ut, uten at jeg har en dato. Det er også svært få terminaler som støtter 42 megabit i sekundet i dag», legger han til.
Få terminaler i Norge, ja. Her må vi smøre oss med tålmodighet før vi kan få glede av samme hastighet og med like stor dekningsgrad. Men innen den tid har vel farten økt ytterligere i Japan...
(For de som måtte lure benyttet vi oss av Econnectjapan.com, men det finnes flere leverandører av tilsvarende produkt. Det gjelder visst også her på kontinentet eller i USA. Les mer om slike tilbud i en artikkel hos New York Times.)