BEDRIFTSTEKNOLOGI

«Trinity» er AMDs nye håp

Lover både mye kraft og god batteritid med helt nye prosessorer for bærbare.

Blokkdiagram over de viktigste komponentene i AMDs nyeste APU-er.
Blokkdiagram over de viktigste komponentene i AMDs nyeste APU-er. Bilde: AMD
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
15. mai 2012 - 12:36

AMD har aldri greid å bli noe stor utfordrer til Intel i prosessormarkedet for bærbare pc-er. Markedsandelen er på godt under 20 prosent. Dette skyldes blant annet at energieffektiviteten og dermed batteritidene ikke har vært gode nok. Derfor brukes AMDs prosessorer primært i relativt billige maskiner rettet mot forbrukere.

I dag lanserte selskapet en ny familie APU-er (Accelerated Processing Units) som kanskje kan gjøre AMD-baserte, bærbare pc-er mer attraktive. APU er AMDs betegnelse på prosessorbrikker med både CPU og GPU (grafikkprosessor).

De nye prosessorene, 2nd-Generation A-Series APU, har vært kjent under kodenavnet «Trinity». AMD lover at energieffektiviteten – altså ytelsen per watt – skal være opptil dobbelt så høy som med forrige generasjon A-Series APU-er, Llano.

Dette er oppnådd ved hjelp av flere forbedringer. En ny CPU-kjerne, «Piledriver», tar i bruk den tredje generasjonen av AMDs Turbo Core-teknologi, hvor effektbruken veksles dynamisk mellom CPU-en og GPU-en etter behov. Dette åpner for høyere klokkehastigheter og vil ifølge AMD gi en ytelsesøkning på opptil 29 prosent.

Elektrisk pendel

En mer oppsiktsvekkende forbedring er «Resonant clock mesh technology», som AMD har lisensiert fra Cyclos-Semiconductor. Teknologien, som er beskrevet i detalj her, gjør det mulig å spre klokkesignalet i brikken ved hjelp av et gitter, uten at effektforbruket øker dramatisk. Dette er oppnådd ved å bruke en spesiell krets som omtales som en elektronisk pendel. Når en pendel først har begynt å svinge, er det bare motstanden som hindrer den fra å svinge til evig tid. Men ved å gi den en liten dytt fra tid til annen, fortsetter pendelen å svinge. Denne lille dytten er sjelden særlig energikrevende.

Kretsen Cyclos-Semiconductor benytter, kalles gjerne for en tankkrets og består av en enkel induksjonsspole og en kondensator som er koblet i parallell til en strømkilde. I begynnelsen av en syklus er elektrisk energi lagret i kondensatoren. Så strømmer strøm fra kondensatoren gjennom spolen og energien lagres i magnetfeltet som da dannes rundt spolen. Når spenningen over kondensatoren er redusert til null, vil magnetfeltet rundt spolen sørge for at strømmen fortsetter å gå i kretsen inntil magnetfeltet er helt tappet og kondensatoren har blitt ladet på nytt, med motsatt polaritet i forhold til da syklusen startet. Energien vil deretter fortsette å svinge fram og tilbake mellom kondensatoren og spolen og danner dermed et klokkesignal. Energien som må tilføres for at den elektriske pendelen skal fortsette å svinge, skal være betydelig mindre enn det som kreves for å drive et tradisjonelt klokketre eller klokkegitter.

Reduksjonen i effektforbruk for CPU-kjernene skal med dette bli redusert med inntil ti prosent.

Grafikk

Grafikkytelsen til de nye APU-ene er også betydelig forbedret ved at de inkluderer GPU-er i Radeon HD 7000-serien. AMD lover opptil 56 prosent bedre grafikkytelse, sammenlignet med forrige generasjons APU-er. Stadig mer programvare har begynt å ta i bruk GPU-er for å utføre oppgaver som kan kjøres i parallell. Dette inkluderer flere nettlesere, Photoshop CS6, VLC Media Player, WinZip 16.5 og Adobe Flash Player.

Alt i alt skal disse forbedringene halvere effektforbruket til brikkene og åpne for bærbare pc-er med det AMD kaller 12 timer «resting» batteritid, noe som innebærer at maskinen er våken, men ikke brukes (Windows Idle) i måleperioden. Hvor lang tid maskinen kan brukes i praksis, avhenger av bruken og mye annen maskinvare enn bare APU-en. I testen er det benyttet et batteri med seks celler.

I første omgang har AMD kommet med fem ulike varianter av de nye APU-ene. Tre av disse er beregnet for ordinære, bærbare pc-er og har et maksimalt effektbehov på 35 watt. To av modellene har fire kjerner, mens den siste har to kjerner.

De to andre modellene er beregnet for ultratynne pc-er. Den mest energieffektive av disse modellene har to kjerner og et maksimalt effektbehov på 17 watt, mens den andre modellen har fire kjerner og et maksimalt effektbehov på 25 watt.

Brikkene støtter AMD Start Now-teknologien, som på optimale systemer skal sørge for gjenopprettelse fra «sleep mode» på under to sekunder og kaldstart til skrivebordet på drøyt ti sekunder.

Spørsmålet er om dette er nok til å konkurrere mot Intels tredje generasjons Core-prosessorer, også kalt Ivy Bridge, som også har blitt lansert denne våren. Også Intel har nemlig greid å halvere effektbruken med de nye prosessorene.

Ifølge AMD vil i alle fall Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung, Sony og Toshiba lansere pc-er basert på de nye brikkene, fra og med i dag.

HP Envy Sleekbook er basert på AMDs nye APU. <i>Bilde: AMD</i>
HP Envy Sleekbook er basert på AMDs nye APU. Bilde: AMD

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.