TELEKOM

Pengene renner ut av Nokia

De mest pessimistiske spår store økonomiske problemer for den finske giganten.

Tiden er iferd med å renne ut for toppsjef Stephen Elop (bildet) og Nokia. Selskapets taper store penger og bruker stadig mer av kapitalen som er opptjent den gangen Nokia hadde mobilmarkedet i sin hule hånd.
Tiden er iferd med å renne ut for toppsjef Stephen Elop (bildet) og Nokia. Selskapets taper store penger og bruker stadig mer av kapitalen som er opptjent den gangen Nokia hadde mobilmarkedet i sin hule hånd. Bilde: ChinaFotoPress/Getty/All Over Press
18. mai 2012 - 15:01

Det er ingen grunn til begeistring i Nokia-leiren fortiden. Selskapet lykkes ikke å få mobilkjøperne entusiastiske for sine produkter, investorene i aksjemarkedet snur ryggen til selskapet, kredittverdigheten på selskapets lån er stemplet som søppel og mediene har en tendens til å bruke svært negativt-ladede ord når selskapet og dets produkter blir omtalt.

For virkelig å gni det inn raste også Sørkoreanske Samsung forbi den finske giganten på salgslistene: Nokia er for første gang siden 1998 ikke størst i mobilmarkedet.

Nyhetsbyrået Reuters har sjekket forventingene til Nokias finansielle posisjon blant analytikerne som følger selskapet. Det er alt annet enn lystig lesning.

Selskapet som i 2007 hadde svimlende 10 milliarder euro (76,7 milliarder norske kroner) på konto har de siste fem kvartalene svidd av 2,1 milliarder euro. Nå har de 4,9 milliarder euro igjen, og det vil forsvinne om få år dersom de ikke strammer inn pengebruken. Gjennomsnittet av analyseanslagene viser at det er forventet at Nokia vil svi av ytterligere 2 milliarder euro de neste tre kvartalene.

De mest negative tror at selskapets kontantreserve vil være blåst neste år. Storbanken Societe Generals analytiker, Juliano Torii sier til Reuters at han tror selskapet vil kunne få problemer med sine kortsiktige forpliktelser i 2014.

Som digi.no har meldt om tidligere har de fleste kreditt-ratingbyråene vurdert å nedgradere gjelden til Nokia fra såkalt investeringsgradert til «søppel». Det vil si at risikoen for at selskapet ikke vil klare å betale tilbake er høy. Nokia har i «gamle dager» vært en pengemaskin, og har således ikke benyttet seg av gjeldsfinansiering for å finansiere drift og utvikling.

Selskapet har utstedt to obligasjonslån: et lån på 1,25 milliarder euro som skal betales tilbake i 2014 og som har en årlig rente på 5,5 prosent. I tillegg har de et utestående lån på en halv milliard euro som løpet til 2019 med en rente på 6,75 prosent.

Prisen for å forsikre seg mot en konkurs i Nokia, slik de fremkommer i omsetningen av såkalte credit default swaps (CDS), har steget kraftig den siste tiden. Ifølge Reuters, som lener seg på analytiker Gavan Nolan i analyseselskapet Markit, indikerer prisen på selskapets CDSer en sannsynlighet for konkurs på 49 prosent over de neste fem årene. Slike indikatorer er imidlertid svært volatile.

Håpet til Nokia ligger nå i Lumia. Egentlig er Limia et begrep som den amerikanske kunstneren Thomas Wilfred skapte for å beskrive kunst skapt av lys. Men mye lys for Nokia har ikke Lumia-telefonen enda skapt så langt. Salgstallene har vært skuffende og partnerskapet med Microsoft har så langt ikke ført til at hverken Apple eller Goolges Android-plattform har blitt truet. Ifølge en fersk analyse fra Gartner står Windows-plattformen bom stille i et marked som fosser fremover.

Partnerskapet til Microsoft er en viktig inntektskilde for Nokia. Hvert år sendes 1 milliard dollar fra Microsoft til Nokia for at de skal bruke programvaren i sine mobiler. Men dette kan stige fremover dersom Nokias problemer fortsetter. For Nokias problemer vil også være Microsofts problemer all den tid den amerikanske programvaregiganten har valgt den finske fordums giganten som sin viktigste partner innen smartmobil-markedet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.