Samtidig som investeringsbankene Morgan Stanley og Goldman Sachs hjalp Facebook med børsnoteringen, nedjustere deres analytikere forventningene til selskapets fremtidige inntekter. Det sier flere kilder til en rekke amerikanske finansmedier, som nå undersøker forholdene rundt den mest omtalte børsnoteringen på mange år på Wall Street.
Amerikanske finansmyndigheter vil nå granske saken, melder Financial Times onsdag.
Informasjonen om nedjusteringene ble ikke delt med andre enn utvalgte kunder. Det betyr at en rekke av investorene som kjøpte aksjer da Facebook ble børsnotert ikke visste at selskapets viktigste finansielle rådgiver hadde skrudd ned sine forventinger til fremtidige inntekter.
Den store interessen for å kjøpe aksjer i Facebook førte til at de hentet inn 16 milliarder dollar til en svært høy kurs. Den første dagen de ble omsatt åpent i markedet, fredag forrige uke, holdt kursen seg på 38 dollar per aksje takket være store støttekjøp fra tilretteleggerne. Men mandag og tirsdag ramlet aksjen. Tirsdag endte kursen på 30,5 dollar. Mandag ramlet kursen 11 prosent og tirsdag fortsatte fallet med over 9 prosent.
Børsnoteringen ble slik sett en suksess for Facebook: De fikk hentet inn maksimalt med penger. Men investorene som kjøpte på høye kurser er rasende. Nyheten om at to av de mest sentrale tilretteleggerne gav informasjon til flere av sine kunder har også skapt dårlig stemning blant investorene.
Det var nyhetsbyrået Reuters som først kunne melde om Morgan Stanleys nedjusteringer. Disse nedjusteringene kom etter at Facebook i mai oppdaterte prospektet i forbindelse med noteringen. Der påpekte Facebook sin bekymring over at stadig flere brukere går via mobile plattformer, og dermed genererer langt mindre inntekter.
Ifølge Reuters mente Morgan Stanley at Facebook ville omsette for fem milliarder dollar i 2012. Men midt i prosessen ble dette nedjustert til 4,85 milliarder dollar. De antok også at omsetningsveksten ville avta fra første til andre kvartal. Den informasjonen var det ikke alle som fikk ta del i – og det spekuleres i om denne informasjonen har vært med på å trekke kursen kraftig ned de siste dagene.
Analytikerne som jobber i investeringsbankene skal operere uavhengig av de som rådgir og bistår selskaper med å hente inn kapital. Men det blir beskrevet som svært uvanlig at analytikere hos tilretteleggere endrer sine analyser midt oppe i en børsnoteringsprosess. Nedjusteringene kom også før Facebook bestemte seg for å utvide antall aksjer de skulle selge og før de satt prisen til 38 dollar.
Nå går det mot en full oppvask og gjennomgang om hvem som visste hva før aksjene ble lansert på børs. Facebooks aksjer er høyt priset, selv etter de siste dagers aksjefall, og selv små nedjusteringer av de fremtidige inntektene gjør at aksjekursen kan falle dramatisk.
Les også:
- [10.01.2013] Facebook-rally
- [29.10.2012] Sparket etter Facebook-fiasko
- [31.05.2012] Facebook-fiasko stopper nettselskap
- [30.05.2012] Facebook straffes på børsen
- [25.05.2012] Zuckerberg selger aksjer for milliarder
- [22.05.2012] Var det boblen som sprakk?
- [22.05.2012] Facebook ned, Nasdaq opp
- [21.05.2012] Sviktet da det gjaldt
- [18.05.2012] Facebook-festen tok slutt