Denne uken har både Israel og Tyskland, uavhengig av hverandre, innrømmet at de har utviklet egen kompetanse innen offensiv kyberkrigføring.
Begge land har tidligere gitt et inntrykk av at deres kyberforsvar utelukkende hadde til hensikt å forsvare infrastruktur og tjenester mot angrep utenfra. Derfor vekker det oppsikt at de nå innrømmer at de også har utviklet evnen til å bruke kybervåpen mot andre.
Israel
Ifølge Financial Times var det forsvarsminister Ebud Barak som bekreftet Israels offensive evner innen kyberkrig, under en konferanse om kybersikkerhet i Tel Aviv onsdag.
– Vi må bytte til et proaktivt system der vi ikke bare reagerer på angrep, sa Barak. Han understreket at kyberforsvar stadig er «viktigere og vanskeligere» enn kyberangrep.
Israel tar mål av seg, ifølge forsvarsministeren, å bli verdensledende innen kyberforsvar, både militært og sivilt.
Innrømmelsen om satsingen på offensiv kyberkrig kommer etter flere påstander i israelsk presse om at landets militære styrker øver på dette feltet.
Det kommer også på bakgrunn av avsløringer i en kommende bok om at USAs president Barack Obama ga ordre om kyberangrep mot urananrikningsanlegg i Iran, og at Israel bidro til å utvikle Stuxnet, ormen som ble brukt i dette angrepet.
Det nye kybervåpenet Flame er også delvis knyttet til Israel.
Tyskland
Tirsdag orienterte det tyske forsvarsdepartementet landets nasjonalforsamling om at Tyskland har en egen avdeling for kyberkrig som også forbereder seg på offensive operasjoner.
Dette er rapportert i flere medier, blant annet Deutsche Presse-Agentur (gjengitt i stripes.com), Cyberwarzone.com og Techworld.com.
Opplysningene kom i en seks siders rapport til nasjonalforsamlingens forsvarskomite.
Rapporten bekrefter, for første gang, eksistensen av en egen enhet for kyberkrig, døpt «Computer Network Operations Unit», som ble opprettet i 2006. Det bekreftes at enheten kan «opererer i fiendtlige nettverk», og at den har simulert egne kyberangrep i et «lukket laboratoriemiljø».
Verken størrelse eller lokalisering av enheten er oppgitt. Den rapporterer til Tysklands felles strategiske etterretningskommando i Bonn.
Flere bundestagsrepresentanter skal ha uttrykt overraskelse over at enheten finnes, og stiller spørsmål om hvorvidt de militære kan utføre kyberangrep uten å ha innhentet tillatelse fra nasjonalforsamlingen.
Oppbyggingen av Tysklands evne til kyberforsvar og kyberangrep må sees i lys av registrerte angrep mot blant annet offentlige nettverk de siste årene, heter det i rapporten. Det trekkes også fram at Tysklands evne til kyberkrig har hittil ligget betydelig etter Nato-partnere som USA, Frankrike og Storbritannia.