De store elektronikkgigantene og et vell av mindre selskaper, blant annet norske Opticom, arbeider med teknologier som skal avløse dagens DRAM-minne.
For dagens silisium-baserte kretser krever mye strøm og plass. Men for mange av oss er det største problemet at de krever strøm for å huske. Skrur du av strømmen et millisekund eller noen timer, er alt tapt. Det er derfor du må starte opp maskinen hver dag - programmer og operativsystem skal overføres fra harddisk til minne.
Det mest lovende arvtageren er MRAM, magnetisk minne, som vil kunne holde på informasjonen uten strømforbruk. Fordi operativsystemet ligger lagret ferdig i minne, vil maskinen skrues på øyeblikkelig - som for eksempel en kalkulator.
IBM og Europas største brikkeprodusent, tyske Infineon forteller at de samme har gjort store fremskritt.
Les også:
- [16.09.2002] Magnetisk RAM kan danke ut Opticoms teknologi
Nå forteller IBM at man nå har løst alle de tekniske utfordringene og har laget MRAM-kretser med baner som er 1,4 micron tykke.
- Vi har bevist at MRAM-brikker er teknisk mulig, vi kan få både ytelse og små nok kretser, forteller Randy Isaac, IBMs strategiske partner-sjef, til Reuters.
Vanligvis trenger ikke slike meldinger å bety så mye - mulige produkter kan ligge fem år frem i tid. Men denne gangen presiserer IBM og Infineon at de skal starte volumproduksjon av MRAM allererde i 2004.
Fordi MRAM så åpenbart er bedre enn dagens minne-altarnativer, tror de to selskapene at MRAM allerede i løpet av 2005 blir den vanligste minnetypen.
I tillegg til arbeidsminne for datamaskiner, vil MRAM også kunne brukes til digital lagring i konsumentprodukter, et marked som i dag domineres av dyrere flash-minne.