digi.no har de siste ukene satt fokus på IT-smeller i det offentlige. Både Statistisk sentralbyrå, som har brukt 100 millioner kroner på en nettside som enda ikke har sett dagens lys, og Vinmonopolet som kvittet seg med IBM etter en SAP-prosess, vitner om at IT ikke alltid er ukomplisert.
Men det er ikke bare i offentlig sektor det skjer store IT-smeller. Stavanger Aftenblad melder fredag om en IT-smell av store dimensjoner i Statoil.
Selskapet brukte fem år med et stort antall innleide konsulenter for å etablere et nytt system for handel med oljeprodukter. Minst en halv milliard kroner skal ha gått med til å utvikle løsningen som etter planen skulle settes i produksjon denne våren. Statoil har nå valgt å skrinlegge hele prosjektet, skriver Stavanger Aftenblad på sine nettsider.
Handelsløsningen, som har gått under navnet iTrade, skulle hjelpe Statoils oljetradere. Men allerede tidlig i prosessen skal de ansatte som skulle bruke systemet ha gitt uttrykk for at nyvinningen var lite brukervennlig og tungvint. Dessuten, melder avisen, oppdaget de ansvarlige for prosjektet at det ville være vanskelig å komme seg rundt problemene, og at løsningen ville være svært dyr å drifte.
Dermed ble beslutningen tatt om å fortsette å bruke den eksisterende løsningen for oljetrading, RATS, som ble utviklet av Statoil selv på 1990-tallet.
– Det er riktig at vi i slutten av februar avviklet dette prosjektet. Da hadde det blitt jobbet med det siden 2007. Beslutningen kom etter en totalvurdering. I løpet av prosessen oppdaget vi at det lå noen begrensninger i det nye systemet som vi ikke var klar over. Dette førte til at vi bestemte oss for å gå videre med det egenutviklede IT-systemet vårt. Det ble klart at det nå finnes muligheter for å oppdatere RATS som ikke eksisterte da iTrade-arbeidet tok til, sier Statoils pressetalsmann Morten Eek til Stavanger Aftenblad.
Han vil ikke kommentere hvor mye penger eller ressurser selskapet har brukt på løsningen.
Les også:
- [05.07.2012] IBM vraket fra prestisjejobb
- [26.06.2012] SSB brukte 100 millioner på nettside