Nettstedet The Smoking Gun har avdekket at USAs føderale politi FBI har åpnet en sak mot den kinesiske teleleverandøren ZTE.
FBI mistenker ZTE for brudd på handelsboikotten mot Iran, og for flere brudd mot USAs eksportlovgivning. Det er også mistanke om at ZTE på ulovlig vis, blant annet gjennom forsøk på korrupsjon, har motarbeidet en granskning gjennomført av USAs handelsdepartement rundt transaksjoner mellom ZTE og det iranske statlige teleselskap TCI (Telecommunication Company of Iran) på i underkant av 100 millioner euro.
Transaksjonen på 100 millioner euro mellom ZTE og TCI stammer fra en avtale undertegnet i desember 2010. Den ble avdekket i en spesialrapport fra Reuters 22. mars i år.
Denne avtalen hadde to formål, ifølge Reuters.
Den skulle gi Iran tilgang til kinesisk teknologi for overvåking og sensur av e-post, lynmeldinger, sosiale medier og webaksess.
Den skulle også gi Iran en mulighet til å få tak i amerikansk teknologi, i strid med USAs handelsembargo mot landet. Reuters viste til et 907 siders dokument fra ZTE som gjorde det klart at avtalen ville gi Iran tilgang til maskinvare og programvare fra selskaper som Microsoft, HP, Oracle, Cisco, Dell, Juniper og Symantec.
Ifølge Smoking Gun utløste Reuters-meldingen engstelse i ZTEs amerikanske datterselskap. Selskapets jurister diskuterte mottiltak, blant annet sletting av dokumenter, forfalskning av dokumenter og usanne redegjørelser under eventuelle FBI-avhør.
Kildene til Smoking Gun omfatter dokumenter fra FBI knyttet til avhør av Ashley Kyle Yablon, en 39-år gammel advokat hyret inn av ZTE i Dallas i Texas. Yablons advokat har nektet å kommentere forholdet overfor Smoking Gun. Ifølge FBI-dokumentene har Yablon bekreftet både innholdet i Reuters-meldingen og den påfølgende dekkoperasjonen i ZTEs amerikanske datterselskap. Dette underbygges av beslag gjort i Yablons pc.
Saken vil ytterligere komplisere kinesiske teknologiselskapers virksomhet i USA og kan forverre det allerede anstrengte forholdet mellom de to landene.
I november i fjor vedtok etterretningskomiteen til representantenes hus (underhuset i USAs nasjonalforsamling) å granske sikkerhetsrisikoen knyttet til kinesiske IKT-selskapers virksomhet i landet. Komiteen ville spesielt avklare hvorvidt ZTE (og konkurrenten Huawei) støtter opp om kyberspionasje mot amerikanske interesser.
Den gang kunne utenriksdepartementet i Beijing med en viss troverdighet avvise anklagene og kreve at USA sluttet å politisere normal næringsvirksomhet.
En eventuell tilsvarende reaksjon mot avsløringen av hvordan ZTE har prøvd å eksportere amerikansk teknologi til Iran, og mot avsløringen av hvordan ZTE deretter har prøvd å sabotere etterforskningen av saken, kan derimot vanskelig ventes å bli tatt alvorlig, verken av USA eller av andre land.
Det er følgelig ikke underlig at saken ennå ikke er kommentert av det kinesiske utenriksdepartementet.