I går kveld avduket Microsoft-sjef Steve Ballmer en fritt tilgjengelig forhåndsutgave – «customer preview» – av neste versjon av kontorpakken Office.
Forhåndsutgaven kan skues og lastes ned fra nettsiden office.com/preview. Her kan man prøve ut 2013-versjonene av hovedapplikasjonene Word, PowerPoint, Excel, OneNote og Outlook, teste relaterte nettskytjenester under varemerket Office 365, og hente ressurser for henholdsvis utviklere og IT-ansvarlige.
Noen lanseringsdato ble ikke nevnt. Microsoft sier de kommer tilbake til høsten når de har avklart prising og andre detaljer rundt salg og markedsføring.
Produktets betydning for Microsoft kan knapt overdrives. I forrige kvartalsregnskap sto Office for nesten 60 prosent av selskapets driftsoverskudd.
Utfordringen for Microsoft blir å holde denne melkekuen levende i en fase hvor selskapets grunnleggende forretningsmodell endres fra lisenssalg til abonnement.
I sin innledning understreket Ballmer følgende:
– Jeg skal si dere at dette er den mest ærgjerrige utgaven av Microsoft Office noen sinne. Vi fortsetter å selge det som produkt. Samtidig har vi et klart fokus, fra og med i dag, på Office som en tjeneste.
Et viktig mål med presentasjonen i går var å overbevise forbrukere om abonnementsmodellens fortreffelighet: Budskapet for overgangsperioden er at man vil fortsatt kunne kjøpe Office som applikasjoner, men det er gjennom de tilhørende nettskytjenestene at de nye egenskapene virkelig kommer til sin rett.
Presentasjonen i går hadde også et annet hovedtema: «Office er best på Windows 8».
Med typisk metaforisk uforstand sa Ballmer det slik:
– Den nye, moderne Office.. er en nettskytjeneste som virkelig skinner når den pares med Windows 8.
Paringen med Windows 8 gjenspeiler hvordan Microsoft tror de må holde seg flere skritt foran sine brukere, slik at de kan være sikre på å kunne dekke absolutt alle behov med et minimum av produkter.
Mens de fleste er innstilt på at en pc betjenes med tastatur og mus, mens brett og mobil krever berøringsskjerm, satser Microsoft på ett felles operativsystem slik at alle enheter kan betjenes på alle måter. Derfor utstyres det nye nettbrettet Surface med tastatur, og for ikke å utelukke noen, utstyres også alle pc-er med et system for berøringsskjerm, uavhengig av hva slags fysisk skjerm de fleste av dem vil få.
Nye Office glir rett inn i denne tankegangen. Alle applikasjonene har et grensesnitt tilpasset tastatur, mus og berøringsskjerm. «Touch is everywhere», heter det. Til og med lyspennen er med. Etter 25 års mislykkede forsøk på å få folk til å bruke håndskrift på en dataskjerm, oppfatter Microsoft fortsatt lyspennen som et uttrykk for det moderne menneskets lengsel mot en ekte digital hverdag.
– Bruk en lyspenn [stylus] til å skape innhold, ta notater og få tilgang til egenskaper. Skriv e-post for hånd og konverter automatisk til tekst. Bruk lyspennen som laserpeker når du holder en presentasjon. Fargelegg innholdet ditt og visk ut dine feil i ro og mak, heter det.
Notatprogrammet OneNote har fått en spesiell tilpasning til brett, i form av en «radial meny» som gjør det «enkelt å aksessere egenskaper fra fingeren».
En interessant detalj er at hjem- og studentutgaven av nye Office skal integreres i Windows RT, det vil si Windows 8-utgaven for brett basert på ARM-prosessoren. RT-utgaven av Surface vil med andre ord leveres med forhåndsinstallert Word, Excel, PowerPoint og OneNote (Outlook nevnes ikke).
Poenget med å tilby Office som nettskytjeneste, også overfor forbrukere, er lett å forklare.
Standard dokumentlagring fra nye Office skjer til nettskyen. Filer er følgelig alltid tilgjengelig, uavhengig av om man bruker brett, mobil eller pc. Jobber man uten nettforbindelse, synkroniseres filene automatisk ved gjenoppkopling.
Personlige tilrettelegginger av Office, det vil si innstillinger, maler, personlige ordlister med mer, følger brukeren gjennom nettskyen. Lager du en ny mal for personlige brev på pc-en, er den straks tilgjengelig om du skulle skrive brev på brett eller mobil.
Den som abonnerer på Office, får tilgang til applikasjonene uavhengig av hvilken pc som brukes: De strømmes til enhver Windows-pc med nettforbindelse. Hvorvidt denne tjenesten også gjelder Mac, er ikke kjent. Brukere lokkes til abonnementsmodellen gjennom løfte om automatisk oppdatering, tilleggstjenester som Skype, og avtale om å kunne installere pakken på alle familiens pc-er, brett og mobiler.
Det sosiale er også et tema for nye Office, i likhet med nye former for arbeid og samhandling. Dette temaet gjelder imidlertid i større grad bedrifter og profesjonelle brukere enn forbrukere.
Her kommer egenskaper fra to oppkjøp som Microsoft nylig har gjennomført: Yammer (se artikkelen Bekrefter sosialt kjøp, fra 26. juni) og Perceptive Pixel (se artikkelen Slik kan pc-en bli noe helt nytt, fra 10. juli).
Yammer er en tjeneste for sikkert internt sosialt nettverk, integrert med både SharePoint og Dynamics.
Perceptive Pixel lar Microsoft levere berøringsskjermer i størrelsene 27 tommer, 55 tommer og 82 tommer, som integrerte Windows 8 pc-er. I motsetning til den slitte forestillingen om at man skal ta notater med lyspenn på et nettbrett, tilbyr Perceptive Pixel virkelig nye måter å arbeide med skjerm på, ved å frigjøre kreative yrker fra tastatur og mus: Skjermen (den lille) kan nedfelles i skrivepulten og betjenes med begge hender – og lyspenn etter behov – eller den kan stå loddrett, slik at flere kan betjene den etter behov, til samarbeid eller demonstrasjonsformål.