Verdens største produsent av mobilnettverk, svenske Ericsson, sliter med teleselskap som holder tilbake sine investeringer. Da selskapet leverte tall for andre kvartal i Stockholm onsdag sørget de for å sende sjokkbølger i markedet.
Dårligere enn ventet
Mens investorene forventet at selskapet skulle melde om et resultat før skatt på 2,5 milliarder svenske kroner ble fasiten 1,8 milliarder kroner. Dette er en kraftig reduksjon fra samme periode i fjor da selskapet leverte et overskudd på 4,6 milliarder svenske kroner.
Netto-omsetningen steg med fattige 1 prosent til 55,3 milliarder svenske kroner i perioden, mens inntektene til den største enheten i selskapet, Networks, falt med 17 prosent. Selskapets inntekter fra divisjonene Global Services og Support Solutions bidro imidlertid til å holde veksten oppe.
Venter IT-smell
Tirsdag leverte Ericssons konkurrent, Alcatel-Lucent, resultater for sitt kvartal. De vitnet om det samme: Svakere marked for utstyr til telebransjen. Tallene føyer seg inn i rekken av skuffelser som er forventet fra de store IT-leverandørene. Mandag meldte digi.no at det er labre forventninger til forrige kvartals resultater.
Kina og Russland svikter
– Etterspørselen innen Global Services og Support Solutions har vært sterk i løpet av kvartalet. Dog falt salget innen Networks sammenlignet med samme kvartal i fjor. Årsaken er den forventede nedgangen i salg av CDMA-utstyr, mindre aktivitet i Kina som medfører lavere salg av GSM samt mindre salg av 3G i Russland, sier Ericssons toppsjef Hans Vestberg i en kommentar til tallene.
Han sier videre at de nå jobber med sine kunder for å se på hvordan den makroøkonomiske utviklingen og politiske usikkerheten i visse regioner påvirker deres investeringer.
Forventer investeringer
– I dialogen med kundene er det tydelig at de grunnleggende drivkreftene for økt datatrafikk er uforandret. I dag finnes det fler enn 700 millioner abonnement i verden for smarttelefoner og ifølge våre prognoser vil det tallet øke til tre milliarder i løpet av 2017. Basert på disse drivkreftene ser vi at våre kunder har et økt fokus på nettprestasjon og tjenestekvalitet, noe som krever investeringer innen maskinvare, programvare og tjenester fra operatørene, sier Vestberg videre.
Han pekte også på at ST-Ericsson, som lager kretskort til mobiltelefoner og TV-apparat og som er deleid av Ericsson, fremdeles befinner seg i en utfordrende posisjon med kraftig fall i salget.
Men han gjentok at de følger planen de hadde lagt i 2010, som gikk ut på å øke markedsandel og teknologiforspranget selv om det gikk på bekostning av lønnsomheten.
Huawei kommer
Det som ikke ble nevnt i rapporten er fremveksten av kinesiske Huawei, som er iferd med å utfordre Ericssons posisjon i markedet. Et marked preget av usikre operatører og en aggressiv kinesisk konkurrent vil ikke gjøre det lett for den svenske giganten, forventer markedet.
Aksjekursen til Ericsson hadde falt 34 prosent det siste året, før resultatene fra andre kvartal ble fremlagt onsdag. Da kvartalstallene ble kjent reagerte Stockholmsbørsen med å sende aksjene til den svenske teknologigiganten ned nesten 10 prosent.
Les også:
- [20.07.2012] Skuffelser i kø for AMD
- [20.07.2012] Styrket lønnsomhet i Microsoft
- [20.07.2012] Microsoft-aksjen opp trass tap
- [19.07.2012] Troverdig optimisme i IBM
- [18.07.2012] TeliaSonera skuffer
- [18.07.2012] Positivt varsel fra VMware
- [17.07.2012] Alcatel-Lucent igjen i minus
- [16.07.2012] Frykter blåmandag for IT
- [29.05.2012] Huawei nekter for ulovlig dumping
- [25.04.2012] Rammes av nedgangstider