JUSS OG SAMFUNN

– Presser Google til å endre mobiltjenester

Forlikssamtalene med EU «balanserer på en knivegg».

EU-kommisær for konkurransepolitikk, Joaquín Almunia, øker presset på Google.
EU-kommisær for konkurransepolitikk, Joaquín Almunia, øker presset på Google.
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
20. juli 2012 - 11:23

Forliksforhandlingene mellom EU-kommisjonens Joaquín Almunia og Googles styreformann, Eric Schmidt, nærmer seg slutten. I denne forbindelse har Almunia kommet med krav om omfattende endringer av Googles mobiltjenester. Dette skriver Financial Times.

Både Google og Almunia ønsker et forlik i saken, men Financial Times skriver at folk som er kjent med forhandlingene, opplyser at de balanserer på en knivegg. Nye krav som det nevnte fra Almunia, kan få det hele til å vippe ut av balanse, dersom Google kommer fram til at dette ikke er noe selskapet kan godta.

EU-kommisjonen innledet antitrust-granskningen mot Google allerede i 2010. Det meste dreier seg om selskapets eventuelle misbruk av markedsmakt innen søk og nettannonser.

Det er særlig innen fire områder Google må kunne dokumentere atferdsendring for å unngå mistanker om konkurransehemmende virksomhet – favorisering av egne produkter i søkerresultater, «kopiering» av innhold fra rivaler uten tillatelse, utestengelse av konkurranse i annonseavtaler med andre nettsteder, samt restriksjoner mot at annonsører flytter annonsekampanjer til konkurrerende søketjenester.

Google skal i begynnelsen av juli ha kommet med et forslag som imøtekommer EU-kommisjonen på alle disse fire områdene, men tilsynelatende har dette ikke omfattet mobiltjenester, som vokser fram som en stadig viktigere arena.

Ingen talsperson hos EU-kommisjonen har villet uttale seg om den nye utviklingen, mens en talsperson for Google opplyser til Financial Times at selskapet fortsetter å samarbeide med EU-kommisjonen.

Dersom Almunia til slutt avgjør at Googles tilbud er tilstrekkelig som en begynnelse på en avtale, vil partene ifølge Financial Times fortsette mer tekniske diskusjoner omkring et forlik utover høsten. Også aktørene som har klaget Google inn for EU-kommisjonen, vil også aktørene som står bak klagene, inkludert Microsoft, få et ord med i laget.

Dersom partene ikke blir enige om et forlik, risikerer Google en langvarig juridisk kamp og en bot på opptil 10 prosent av selskapets årsomsetning. Ifølge CNET News var omsetningen på 37,9 milliarder dollar i fjor.

Resultatet av dette oppgjøret vil kunne danne grunnlag for tilsvarende granskninger som foregår i USA og Asia. Ifølge Financial Times er disse granskningene fortsatt på et tidligere stadium enn granskningen til EU-kommisjonen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.