IT-NORGE

Oslos 10 heteste IT-oppstarter

Gründermiljø slår tilbake mot nullomtale.

Her er noen av Oslos mest spennende IT-oppstartsselskaper, ifølge Startup Norway.
Her er noen av Oslos mest spennende IT-oppstartsselskaper, ifølge Startup Norway. Bilde: digi.no
20. aug. 2012 - 07:46

Ingen norske fikk plass på listen over Europas 100 mest spennende IT-oppstartsbedrifter i en kåring i nyeste Wired.

Mens det kjente teknologibladet ramser opp kandidater fra byer som Helsinki, Stockholm, London, Barcelona, Berlin og Istanbul, er vår egen hovedstad ikke nevnt.

Startup Norway har derfor laget sin egen kåring av Oslos 10 «heteste» IT-oppstartsselskaper, som de synes fortjener mer oppmerksomhet.

- Dette har vi gjort for å vise fram ti kule selskaper, forteller organisatorene Frode Jensen og Maja Adriansen til digi.no. De betror oss at listen er uformell og subjektiv, men likefullt basert på deres erfaringer og kjennskap til gründermiljøet.

Langt på vei de fleste av selskapene de ønsker å belyse er tidligere omtalt her i digi.no:

1. WeVideo

En nett- og mobiltjeneste som lar brukerne laste opp video og redigere den fra nettskyen. Flere kan samarbeide om samme prosjekt. Hentet inn 110 millioner kroner i kapital i april. Les vår omtale: - Har en milliard dollar i kikkerten.

2. ProxDynamics

De skiller seg klart ut på denne listen som eneste maskinvareprodusent. Er egentlig ikke et IT-selskap. Derimot utvikler de ørsmå mikrohelikoptre. Systemene er utstyrt med avansert autopilot, datalink, kamera og andre sensorer. Kundegruppen inkluderer politi, brannvesen og forsvar.

3. Stay.com

En reiseplanlegger med store ambisjoner. Reiseguide og kart kan forhåndslastes på mobilen, slik at brukeren slipper å tenke på dyre regninger. Vår omtale: Satser globalt med lommebokvennlig reiseapp.

John M. Lervik og cXense
John M. Lervik og cXense

4. cXense

FAST-gründer John M. Lervik ser ut til å ha truffet blink igjen. cXense har utviklet teknologi og en tjenesteplattform for kontekstbevisste løsninger innen nettannonsering, søk og analyse. Kundelisten har på kort tid rukket å bli svært imponerende, og de har åpnet kontorer verden over. Vår omtale: John M. Lervik gjør IT-comeback.

5. bMenu / bMobilized

bMobilized er en nettbasert tjeneste som konverterer hele nettsteder til mobilvennlige HTML5-baserte utgaver. bMenu hentet inn 1,5 millioner dollar i kapital i mai 2012, som sikkert kommer godt med til satsingen i USA. Vår omtale: Vil skrelle vekk Flash fra mobilsider.

6. ForgeRock

Overtok den friprog-baserte autentiseringsplattformen OpenSSO (senere omdøpt til OpenAM) som opprinnelig ble skapt av Sun. Fikk også med seg selveste Simon Phipps på laget, Suns gamle sjefsstrateg på området. Har hentet inn 7 millioner dollar fra Accel, ifølge Startup Norway. Vår omtale: ForgeRock styrer ID i nettskyen.

7. Soundrop

Tidlig på plass som en av de første offisielle utvidelsene til musikkstrømmegiganten Spotify, noe som har gitt en enorm brukervekst. Sikret seg 3 millioner dollar i investering fra Northzone i juni 2012. Vår omtale: Er dette Norges svar på Twitter?

8. CFEngine

Populær løsning for automatisering og konfigurasjon av store serverinstallasjoner. På kundelisten er blant annet størrelser som eBay, Cisco, MIT, Paypal og Facebook. Ferd Capital sprøytet inn 5 millioner dollar i april 2011.

9. WeWantToKnow / DragonBox

Utvikler innovative spill som gjør det gøy å lære matematikk. Før du vet ordet av det sitter poden og løser avanserte ligninger. Den første utgivelsen blåste rett til topps i App Store. Vår omtale: Smadret Angry Birds på første forsøk.

10. Artplant

Et spillselskap som har spesialisert seg på nettleserbaserte multiplayer 3D-titler. Ekspertisen inkluderer tidligere Funcom-ansatte. Har sikret seg flere attraktive lisenser for utvikling av spill som Game of Thrones, Battlestar Galactica Online og G.I. Joe.

Listen ville sett annerledes ut hvis fokuset var på Norge og ikke bare Oslo, erkjenner initiativtakerne i Startup Norway.

- Helt klart. Da ville jeg blant annet tatt med Ensafer fra Tromsø. De har laget en krypteringsløsning i nettskyen som ser lovende ut, sier Frode Jensen.

Hvem som har fått risikokapital og selskapenes internasjonale potensial noen av kriteriene de har gått etter. Entreprenør-initiativet har for øvrig registrert rundt 350 norske teknologiselskaper i sin database.

(digi.no kommer tilbake med en mer fyldig reportasje om Startup Norway.)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.