KARRIERE

Accenture-sjefen slutter

- Gleder meg til roligere dager, sier Nils Øveraas.

Nils Øveraas forlater Accenture etter å ha ledet norgeskontoret siden 2002.
Nils Øveraas forlater Accenture etter å ha ledet norgeskontoret siden 2002. Bilde: Per Ervland
22. aug. 2012 - 16:58

Nils Øveraas (54) forlater Accenture etter å ha viet 30 år av karrieren sin i konsulentselskapet. De siste ti som administrerende direktør i Norge.

De ansatte fikk beskjed om lederbyttet onsdag. Allerede i slutten av neste uke overlater han sjefsstolen til etterfølgeren, Roy Grønli.

Øveraas er bare den femte toppsjefen siden selskapet (opprinnelig revisjonsselskapet Arthur Andersen) ble etablert i Oslo tilbake i 1957, og har i sin periode gjort seg bemerket som en synlig og dyktig leder.

- Det har vært høyt trykk. Nå gleder jeg meg til å roe ned litt, sier Øveraas til digi.no.

Overgangen sammenfaller med selskapets avvikende regnskapsår, som begynner den 1. september. De har også nye strategiprosesser fram mot 2020 som starter opp nå, og som den nye lederen må få være med på å forme.

Styregrossist

Den avtroppende Accenture-sjefen har lenge vært involvert som styremedlem i Redd Barna, og det er nettopp veldedighetsarbeid han nå ønsker å vie tiden sin til.

- Jeg går også inn som Norges representant i Save The Children International fra nyttår. Lederstillinger i Accenture kan ikke sitter i kommersielle styrer, så nå får jeg muligheten til å bruke erfaringene jeg har opparbeidet meg til å sitte i nye styrer, sier Øveraas som ikke har noen planer om å gå til ny fast jobb.

Han har heller ingen planer om å returnere til IT-bransjen med det første.

- Ikke i lederstillinger i de største selskapene i hvert fall. Det er også unaturlig når jeg har vært der jeg har vært så lenge. Men å gå inn i en rådgiverrolle en gang frem i tid kan bli aktuelt. Jeg har tross alt utdanning i databehandling fra NTH og har vært i bransjen i over 30 år. Kommer det noe spennende er jeg selvfølgelig åpen for det.

Nå gleder han seg til å bruke tiden på Redd Barna, både her og i deres internasjonale organisasjon. Allerede i slutten av september skal han i regi av dette arbeidet reise til Kambodsja.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Foto

- Og så blir det litt mer treningstid. Det blir nok litt flere timer på ski i vinter enn det ellers ville blitt. Jeg har også store interesser innen fotografering og skal nå ta fatt på fotostudier, forteller Øveraas.

- Hva husker du best fra tiden din som toppsjef i Accenture?

- Jeg synes det aller morsomste var å få rammet inn hele perioden veldig godt. Jeg begynte min karriere i bankmiljøet og var med å bygge opp Bankenes Betalingssentral på 1980-tallet. Og så vant vi «Nasjonal kjernejournal» nå nylig. Så må jeg si at som et av de største konsulentselskapene har vi fått en unik mulighet til å være med på å påvirke samfunnsutviklingen både i privat og offentlig sektor.

Altinn

Accenture er hoffleverandør til den statlige rapporteringsportalen Altinn. Det er et gigantprosjekt som ikke bare har høstet lovord. Accenture har i liten grad ønsket å kommentere driftsproblemene som milliardløsningen har vært rammet av.

- I Accenture er det en sterk eierfølelse til disse løsningene hos veldig mange. Grønli som nå overtar har vært ansvarlig for Altinn siden begynnelsen, og har også ledet vår avdeling for offentlig sektor. Vi satt døgnkontinuerlig her gjennom hele perioden i mars. Dette tok vi ekstremt seriøst. Og vi tok det innover oss, selv om problemene ikke direkte var vår feil. Vi identifiserer oss med dette uansett.

Øveraas har selv vært med å utpeke til etterfølger. Det er tradisjon for slikt hos konsulentgiganten. Hvert år leverer han forslag på kandidater til alle lederstillinger i selskapet til den globale organisasjonen.

- Til denne stillingen vurderes ingen eksterne, sier han.

Roy Grønli som overtar stillingen som administrerende direktør i Norge gir han følgende skussmål:

- Han har ledet helse og offentlig sektor i Accenture Norden og med tilsvarende posisjon i Norge. Han har også veldig god tilknytning mot vår globale organisasjon, noe som er viktig i den internasjonale organisasjonen vi er. Mye av lederjobben i et land går på å håndtere og administere det som kommer fra internasjonalt hold, og sørge for å få Norge på kartet i den globale virksomheten. Grønli har også data fra NTH som bakgrunn og sterk prosjektledererfaring gjennom mange år.

- Hva er de viktigste utfordringene Grønli nå står overfor?

- Vi har vært flinke og kanskje litt heldige med å vinne en del store kontrakter, blant annet moderninseringen av Nav, kjernejournal i helsesektoren og for så vidt også andre prosjekter. Det å holde en høy kvalitet på samfunnskritiske leveranser både privat og offentlig står øverst på agendaen. Og så handler det om å fortsette å være en attraktiv arbeidsplass. Vi må gjenvinne den tilliten hvert år.

Nils Øveraas sier at det også er viktig å ta inn over seg nye trender, enten det er skytjenester eller annet som påvirker måten de jobber på.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra