JUSS OG SAMFUNN

Apple tapte mot Samsung i Japan

Patentsøksmålet var mer begrenset enn det i USA.

Analytikere peker på at det kan ta fire år før rettsvesenet i aktuelle land kommer fram til endelige kjennelser i alle patentsøksmålene mellom Apple og Samsung.
Analytikere peker på at det kan ta fire år før rettsvesenet i aktuelle land kommer fram til endelige kjennelser i alle patentsøksmålene mellom Apple og Samsung.
31. aug. 2012 - 13:37

Skal man – i strid med anbefalingen til teleanalytiker John Strand som i et innlegg på digi.no forklarer hva det egentlig dreier seg om – betrakte den globale patentstriden mellom Apple og Samsung som en idrettsøvelse, avsluttes den siste ukens trefninger på stilling uavgjort.

Forrige fredag endte det uavgjort i Korea. Noen timer seinere seiret Apple i California.

I dag er det kjent at Apple tapte i Tokyo.

Det går fram av mediereferatene at kjennelsene ikke er direkte sammenliknbare. Utvalget av patenter som gjøres gjenstand for søksmål varierer fra land til land. Det gjør også erstatningskravene. I begge tilfeller dreier det seg om taktiske vurderinger i det John Strand beskriver som en global maktkamp mellom aktører som er både konkurrenter og gjensidig avhengig av hverandre.

Mens kjennelsene i Korea og USA gjelder søksmål og motsøksmål fra begge parter, gjelder kjennelsen i Japan utelukkende et søksmål fra Apple mot Samsung. Patentene som det påstås at Samsung har krenket, gjelder synkronisering av musikk og video mellom mobile enheter og pc-er. Det er måten filene gjenkjennes på av programvaren Kies, som har vært stridsspørsmålet.

Det er ikke vanskelig å finne eksempler på synkronisering av musikk mellom mobile enheter og pc-er fra slutten av 1990-tallet, altså før Apple hadde kommet på at mediespillere, mobiltelefoner og nettbrett kunne være interessante satsingsområder. Men de har altså patenter for slikt, og satset på at en japansk rett ville slutte seg til deres oppfatning om at patentene ikke bare er gyldige, men at Samsung har krenket dem og fortjener straff.

Målet for søksmålet var å stanse Samsungs frammarsj i Japan. Der har iPhone vært den suverent mest selgende smartmobil omtrent siden den ble lansert. I sommer, ifølge Financial Times, greide imidlertid Samsungs nyeste modell, Galaxy SIII, å klatre forbi iPhone 4S.

Financial Times siterer analytiker Park Young-joo ved Woori Investment & Securities, som advarer mot å legge alt for mye inn i tolkninger av ukens tre kjennelser. Han peker på at patentstridene mellom Samsung og Apple pågår i mange land, og at det kan ta opp til fire år før alle er endelig avklart. En enkeltkjennelse har ingen påvirkningskraft på andre kjennelser.

Aksjemarkedet er uenig med analytikeren. Samsung-aksjen raste da kjennelsen i USA ble kjent. Den spratt opp da kjennelsen i Japan ble kjent. I likhet med Apple-aksjen, er Samsung-aksjen omtrent på samme nivå i dag som for en uke siden.

Det viktigste straffetiltaket mot Samsung i patentsaken i USA var forbudet mot å selge åtte aktuelle modeller av smartmobiler i landet. Tirsdag denne uken avgjorde sakens dommer Lucy Koh at forbudet skal behandles i en høring 6. desember. En av faktorene som spilte inn i Samsungs kursfall mandag, var at forbudet kunne vedtas allerede 20. september. Den dagen er imidlertid satt av til en høring for å behandle et krav fra Samsung om å heve salgsforbudet mot nettbrettet Galaxy 10.1.

Poenget her er ikke bare at salgsforbudet faktisk ikke er rettskraftig og ikke nødvendigvis vil bli det, men at Samsung får over tre måneder på seg til å rydde opp i sin markedsføring i USA. De kan kjøre salgskampanjer på eldre modeller som omfattes av det mulige salgsforbudet, og legge opp til aggressiv markedsføring av nye modeller som Galaxy SIII, som ikke omfattes av det mulige forbudet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Vi ønsker rettens avgjørelse velkommen. Den bekrefter standpunktet vi har hatt lenge, at våre produkter ikke krenker Apples immaterielle eiendom, heter det i en uttalelse fra Samsung som er gjengitt av Reuters. Apple skal ikke ha kommentert kjennelsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.