KOMMENTARER

Her er framtiden til Qt

- Og den blir spennende, skriver Knut Yrvin.

LESS IS MORE: Nokia har solgt ut Qt, men rammeverket går en lys framtid i møte, mener Knut Yrvin.
LESS IS MORE: Nokia har solgt ut Qt, men rammeverket går en lys framtid i møte, mener Knut Yrvin. Bilde: Per Ervland
4. sep. 2012 - 10:43

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

(Nokia valgte nylig å selge ut Qt til finske Digia, og tok dermed et endelig farvel med det opprinnelig norskutviklede rammeverket. I lys av dette har digi.no bedt Knut Yrvin om å redegjøre for plattformens framtid.)

KOMMENTAR: Qt er et kryssplattform rammeverk i stadig utvikling siden Haavard Nord og Eirik C Eng startet utviklingen for over 20 år siden. Nå står Qt versjon 5 for døren tilpasset en verden med berøringsskjermer og animasjoner, nye plattformer og kraftige forbedringer i ytelsen. Vi ser på fremtiden til Qt.

Knut Yrvin er community manager for Qt.
Knut Yrvin er community manager for Qt.

Eksplosjon

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

IT-bransjen er nå inne i en større omlegging enn vi har sett med introduksjonen av PC-systemer på 1980-tallet og Internett på 1990-tallet. Bare på få år har folk flest fått tilgang til hundretusener av applikasjoner og spennende Internett-tjenester på nye IT-plattformer. Salget av smarte Internett-enheter har vokst seg mye større enn PC-systemer. Det er en eksplosjonen i smarttelefoner og nettbrett. Det stopper ikke der. Det rapporteres en solid vekst innen smarte TVer, bil-underholdning og all slags hjemme-elektronikk som er koblet til Internett.

Fragmentering

Fokus på design har beveget seg fra brukergrensesnitt til brukeropplevelse. Mange bruker berøringsskjerm framfor mus og tastatur. Samtidig ser vi en fragmentering av plattformteknologier som nå er større enn på mange år. Vil man tilby sine produkter til et størst mulig marked må programmerere støtte langt flere operativsystemer enn før. Systemer som iOS (Apple) og Android (Google+Linux) er kjent for mange. Også systemer som QNX (RIM), Linux Embedded og Symbian brukes av mange millioner. I tillegg har man de klassiske skrivebordssystemene med forskjellige utgaver av Windows, Linux og Mac.

Gjenbruk

Utviklere må fort programmere fire-fem ganger for å kjøre samme applikasjon på markedsledende plattformer. Med plattformlåste rammeverk som Objective C fra Apple eller .Net fra Microsoft, blir det fort kostbart å lage applikasjoner til så mange brukere som mulig.

Det er her kryssplattform rammeverket Qt kommer inn.

Med Qt kan man gjenbruke alt eller store deler av programkoden mellom flere plattformer Med Qt kan man gjenbruke alt eller store deler av programkoden mellom flere plattformer. Ved bruk av det deklarative språket QML (Qt Meta

Language) kan man tilpasse brukeropplevelsen i henhold til design-guidene til f.eks. Android, MeeGo og Windows 8, og gjenbruke all forretningslogikk. Dette gir solide besparelser.

Men det er mye mer spennende som skjer fremover med Qt nå som versjon 5 står for døren.

Raskere

For å gjøre applikasjonene raskere for brukerne, kommer neste Qt med helt ny grafikk-stakk. Målt ytelse har gått fra 100 skjermoppdateringer i sekundet til over 200. Applikasjoner laget i Qt Quick 2 utnytter den nye grafikk-stakken fullt og helt. Det gjør at alt som man ser på skjermen er akselerert med OpenGL (ES). På den måten kan utviklere lage nyttige, morsomme og vakre applikasjoner enklere og raskere enn før. Man trenger ikke et stort og kostbart skjermkort. Det hele kan kjøres på superlette datamaskiner som ikke bruker mer strøm enn en mobillader. Noe Andrew Baldwin viser eksempler på i denne videoen med Qt 5 på Raspberry Pi.

Det er en eksplosjon av applikasjoner for forskjellige smarte Internett-enheter «Fyrtårn»

Ny grafikkarkitektur med Lighthouse gjør det mye enklere å støtte nye plattformer med Qt. Det er allerede laget en community-utgave av Qt for Android. Digia har annonsert sine planer for Qt på Android, iOS og Windows 8 (se lenke). Med Qt 5 får man også støtte for skjerm-tjeneren Wayland. Den er på vei til å bli en populær erstatning for X11 på Linux.

Full åpenhet

Høsten 2011 ble utviklingen av Qt lagt om til åpen forvaltning med Qt Project. Utviklingen gjøres i full åpenhet og alle utviklere stiller på like fot uavhengig av selskapet de jobber for. For å gjøre det enklere å bidra, er koden Qt 5 reorganisert i grunnleggende moduler og tilleggsmoduler, noe som reduserer kravet til minne. Dette gjør det også enklere for programmerere å bidra med nye moduler til Qt.

Siden utviklingen av Qt ble åpen, har over 11 prosent av bidragene kommet fra andre enn Nokia-ansatte. Hele 40 prosent av bidragene til Qt-kjernen kommer fra utviklere utenfor Nokia. Dette har skjedd på godt under ett år. Selskaper som RIM (de som lager Blackberry) har bidratt til å få Qt på operativsystemet QNX. RIM bruker QML til å lage det nye brukergrensesnittet som vi vil se på nye nettbrett og smarttelefoner med merkevaren Blackberry.

Det er over 450.000 utviklere som bruker Qt idag. Antall nedlastinger økte fra 400.000 i 2008 til 2,1 millioner i 2011. Qt har blitt standard på Ubuntu. Det er sterk vekst med Qt innen Linux embedded.

Qt er helt sentralt på 180 millioner mobiltelefoner fra Nokia. Studenter og selskaper i Russland, Kina og Brasil publiserer sine Qt-applikasjoner i app-butikkene til Android og Nokia. Neste generasjoner smart-enheter fra Blackberry vil ha støtte for Qt. Android og iOS får kommersiell Qt-støtte. Programmer laget med Qt som VLC er lastet ned en milliard ganger.

Hva sier dette om framtiden til Qt?

Folk vil ha nydelige, nyttige og morsomme applikasjoner på mobilen, nettbrettet og PC-systemer. Det er en eksplosjon av applikasjoner for forskjellige smarte Internett-enheter. Utviklingen går veldig fort på mange forskjellige plattformer. Programmerere vil mer og mer forsøke å unngå den solide fragmenteringen vi ser på smarte Internett-enheter. Det er her Qt kommer inn. Å hjelpe utviklere til og tilby bransjeledende brukeropplevelse, uavhengig av plattform. Dette i et eksplosivt voksende marked med smarte Internett-enheter.

Kryssplattform rammeverk som Qt er ofte 4-5 ganger raskere å komme igang med enn plattformlåste system, viser erfaringene til 2500 utviklere i en studie fra Vision Mobile. Med Qt kommer man raskere igang, og kan gjenbruke mesteparten av koden på nye plattformer. Dette gjøres av nesten halvparten av de som bruker Qt idag. Fremtiden for Qt er åpen forvaltning, ny grafikk- arkitektur, nye plattformer, QML og en rekke nye moduler som er på vei i neste Qt-utgave.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.