OBS: Denne artikkelen inneholdt en misforståelse som gjorde Microsoft til opphav for MHP. Denne misforståelsen ble rettet i teksten 20. juni kl 0725.
Det vakte oppsikt da Fujitsu Siemens for to år siden fullførte et pilotprosjekt på Hotel Opera i Oslo med et avansert system for digital underholdning, med tjenester som tv, Internett og video på forespørsel. Nå er selskapet klar med annen generasjon av denne teknologien. Den er sterkt forbedret på både klient- og serversiden, og opphavet mener den duger for utrulling i svært stor skala, det vil si også de tusen hjem. Selskapet diskuterer med blant andre Telenor og NRK om hvordan klienten kan inngå i avanserte innholdstjenester, slik at den vil kunne tilbys gjennom en abonnementsordning til redusert pris.
Les også:
- [29.12.2003] TV2 med DVD-kvalitet på web-TV
- [09.12.2003] Hele TV- og radioarkivet legges ut på Nett
- [20.11.2003] Nytt multimediesenter for stuebruk
- [13.11.2003] Vil gi NRK bedre muskler etter digitalisering
- [13.06.2001] Digital underholdning på Hotel Opera
- [13.10.2000] Glimt i framtidas trådløse hjem
- [12.10.2000] Multitainer gir alt fra web til video
Selskapets norske avdeling har ansvar for løsningene på europeisk basis, og ser for seg fire forskjellige målgrupper: teleselskaper som vil utvide tilbudet over DSL til også å omfatte FiTV ("Fast Internet TV"); hotell, sjukehus, cruiseskip og liknende; andre løsninger som kabel-tv, innen næringslivet og så videre; samt direkte til forbrukere. For alle disse målgruppene gjelder å finne partnere, slik at selve apparaturen kan inngå i interessante løsninger.
I Norge forteller Fujitsu Siemens at det diskuteres først og fremst med Telenor og NRK om innholdstjenester på abonnement rettet mot forbrukere. Internasjonalt diskuteres det blant annet med General Dynamics, Otrum, Pronto, RealLife og BlueCom om en rekke løsninger for hoteller, leiligheter, cruiseskip og konsumentmarkedet.
For operatører og store innholdsleverandører, innebærer Fujitsu Siemens' system en enkel måte å kombinere tv og Internett, nyttiggjøre seg investeringer innen DSL og kombinere med tjenester som elektroniske programoversikt med muligheter for enkel automatisk programmering av programopptak ("EPG eller "electronic program guide"), musikk og video på forespørsel, e-post, kortmeldinger med tekst eller multimedia, spill og så videre.
På klientsiden inngår to nye mediasentermodeller i Activy-serien. Disse kjøres under Windows XP Embedded, og er tilrettelagt for den kommende globale standarden Multimedia Home Platform eller MHP. Fujitsu Siemens har lagt inn et lag med mellomvare som både styrer grensesnittet mot brukeren, og hindrer tilgangen til selve operativsystemet som man ellers har på vanlige PC-er. Det vil være mulig å bruke Internett som fra en vanlig PC – et trådløst tastatur supplerer fjernkontrollen slik at man enkelt kan skrive e-post, fylle ut skjemaer, bruke nettbank med mer – men det er ikke meningen å bruke maskinen til for eksempel Office-applikasjoner.
Activy har innganger som tar nær sagt alt av aktuelle signaler, fra analog tv til Ethernet og parabol. Den koples til tv, har innebygget DVD-spiller og –brenner, opptil 120 GB harddisk for å skjøtte tjenester knyttet til opptak og avspilling, tilkopling til kamera, kortlesere og så videre. Programvaren omfatter nettleser med mulighet for alle slags plugins, Windows Media Player 9, og det som trengs til brenning, avspilling, arkivering, gjenfinning med mer. Den oppgraderes automatisk gjennom Windows Update. Activy kan ellers koples til musikkanlegg, eller direkte til fem høyttaler – "surround" er innebygget. Prosessoren er kraftig forbedret siden den første utgaven høsten 2000, fra Centrino 300 MHz til Centrino 1,2 GHz. Grafikken skal være fullt på høyde med forventede oppgaver.
Diskusjonene med Telenor omfatter tjenester til avspilling i Windows Media Player 9. Fujitsu Siemens mener at komprimeringsteknologien til Microsoft er så bra at kvaliteten nærmer seg MPEG2 og DVD. Hvis Microsoft greier å forbedre den videre i samme takt som de siste årene, vil Media Player kunne tilby DVD-kvalitet over 1,2 Mb/s-forbindelser innen 2005, heter det.
På serversiden mener Fujitsu Siemens at en typisk hotelløsning nå vil kunne nøye seg med en Intel-basert Primergy-server til rundt 75.000 kroner for å tilby tv, video på forespørsel og Internett-tilgang til flere hundre brukere.