Geir Engdahl lanserer i disse dager tjenesten Skylib, et nettskybasert system som lar alle laste opp sine eiendeler og dele de med andre. Håpet er å bli den mest brukte tjenesten for sosial låning.
Se video øverst i saken der Engdahl presenterer løsningen han har laget.
Så langt har han 100 brukere, som har lastet ned Android-appen eller som har registret seg på nettsiden. Men han håper å nå en kritisk masse på 100 ganger dette i løpet av ikke alt for lang tid. Appen ble lagt ut på Google Play i slutten av august, og tjenesten har vært åpen omtrent like lenge.
Engdahl reiste i 2007 til Canada, der han møtte henne som i dag er hans kone. Tilfeldighetene gjorde at han fikk jobb i Google. Der jobbet han i teamet som optimaliserte effekten av Google AdWords, tekstannonsene hvis er Googles største inntektskilde.
- Det var utrolig for kult å jobbe for Google. Der ble jeg satt til å jobbe med Google Adwords Conversion Optimizer. Dette var et område som etter hvert vokste mye, noe som gjorde at teamet fikk gode bonuser, forteller Engdahl digi.no.
Kombinasjonen av en god bonus og savn til norsk natur og friluftsmuligheter, gjorde at Engdahl fikk overbevist sin livsledsager til å bli med til Norge.
Her skylder vi å gå litt tilbake i bakgrunnen til Engdahl. Han tok sin master i anvendt matematikk ved Universitetet i Oslo i 2007. Det var interessen for programmering som fikk han til å studere matematikk. I dag er han trener for olympialandslaget i informatikk, men da han var aktiv på den arenaen var han en av de mest meritterte norske programmererne: Han vant det som kunne vinnes i Norge og har et sølv fra den internasjonale informatikk-olympiaden.
Det er også han som har programmert Skylib fra grunnen av. Applikasjonen er laget med Google App Engine, mens han har hyret inn en konsulent for å skrive en iOS-app. Den største nedturen i prosjektet var da han forsøkte å skrive appen i HTML-5, noe som ikke fungerte overhodet.
- Jeg kastet vekk en hel del tid med å lage en HTML5 basert app. Det skal være veldig fleksibelt, men jeg opplevde ikke det i praksis. Mye av koden må uansett være native, som for eksempel å ta bilde, lese strekkode og så videre. Men dette må kommunisere med javascript layeret og grensesnittet mellom de to blir ikke så bra, forklarer Engdahl som tørt konstaterer:
- Jeg kastet hele den koden. Det var surt.
Skylib er i dag organisert som et enkeltpersonforetak og Engdahl forteller at han bruker av egne midler. Et AS er under stiftelse og det kan være aktuelt å få inn flere investorer snart. Han sitter i Forskningsparkens miljø for oppstartsselskaper, StartupLab.
- Årsaken til at jeg endte opp her var enkelt og greit en Tweet fra Startup Norway med en lenke til tilbudet her. Så kastet jeg meg på, sier Engdahl. Han har en pult og får brukt Forskningsparkens fasiliteter og ikke minst skjebnefelleskap med rundt 50 andre oppstartsselskaper.
Av kapital har han brukt drøye 30.000 kroner så langt på tjenesten, men det inkluderer ikke betalingen for den viktigste innsatsfaktoren: Sin egen tid og arbeidsinnsats. Som en svært dyktig programmerer kunne han tjent svært gode penger dersom han hadde lagt sitt oppstartsselskap på hylla.
- Det er mye mer givende å gjøre noe du brenner for. Har du en kjempeide og sitter hos Statoil så har jeg ett råd: Slutt – og start for deg selv, oppfordrer Engdahl.
Les også:
- [17.01.2013] – Frykten for å mislykkes sitter dypt