I forrige uke avlyste Acer sin lansering av en smartmobil, CloudMobile A800, basert på et kinesisk operativsystem, Aliyun OS, angivelig på grunn av press fra Google.
I helgen har det utviklet seg en polemikk mellom Alibaba, den kinesiske nettgiganten som står bak Aliyun, og Google. Alibaba ytrer seg gjennom e-postmeldinger til utvalgte medier, fra John W. Spelich, visepresident for «international corporate affairs». Google ytrer seg gjennom Google+-profilen til Android-sjef Andy Rubin. Acer tier.
Rubin har to innlegg datert 15. september. I det første påstår han at Aliyun OS «integrerer Androids runtime-system» og «er åpenbart avledet fra Android». Trass i dette er ikke Aliyun kompatibel med Android. Rubin sier han bygger denne påstanden på Googles analyse av appene på Aliyuns appbutikk.
Rubins andre innlegg innledes med «Hey John Spelich». Her svekker Rubin sitt kompatibilitetsargument ved å erkjenne at Aliyun OS ikke er en del av Android-økosystemet og følgelig ikke pålagt å være kompatibel. Samtidig gjentar han at Aliyun «bruker Androids runtime-system, rammeverk og verktøy». Og han kommer med en ny anklage: «Deres appbutikk omfatter Android-apper, også piratkopierte Google-apper.» Følgelig er det ingen tvil, ifølge Rubin, om at Aliyun snylter på Android.
Nettstedet Android Police publiserte søndag en lang artikkel der de viser til flere eksempler på piratkopierte apper på Aliyuns appbutikk. Det ser blant annet ut til at Google Maps er blant de piratkopierte appene, se denne siden på Aliyuns appbutikk.
E-postmeldingene fra John Spelich og Alibaba er fyldigst referert i All Things Digital. Spelich kommenterer ikke påstanden om piratkopierte Google-apper på Alibabas appbutikk. Man kan følgelig gå ut fra at Rubin har rett på dette punktet.
Kan piratkopierte apper på Alibabas nettbutikk være et gyldig motiv for å hindre Acer fra å lansere en Aliyun-basert mobiltelefon? Antakelig ikke. Konflikten dreier seg følgelig om Aliyun-systemets vesen, opphav og funksjonalitet.
Hvis Google har rett, framstår Aliyun som en Android-klon. I så fall kan det være i strid med Acers medlemskap i Open Handset Alliance – vilkåret for å kunne levere Android-baserte smartmobiler – å satse både på Android og Aliyun, selv om Aliyun-mobilen bare var beregnet på det kinesiske markedet.
Poenget er at Spelich og Alibaba bestrider på det sterkeste at Aliyun bygger på Android. Hvis dette har rett, utgjør Googles press mot Acer et ulovlig forsøk på å utnytte Android-alliansen til å nedkjempe mulige konkurrenter. Medlemsvilkårene gjør det helt klart at medlemskap ikke krever at man avstår fra å satse kommersielt på alternative operativsystemer. I så fall ville verdens ledende halvlederselskaper ikke kunne bidra med prosessorer og brikker til iOS og Windows Phone samtidig som de leverte komponenter til Android-mobiler.
Spelich skriver at Aliyun bygger på åpen kildekode (Linux) og har sine egne applikasjoner for e-post, kart og så videre. Hensikten med Aliyun er å kjøre egne og partneres applikasjoner i nettskyen, «innenfor vårt eget økosystem». Ifølge Spelich kan Aliyun «kjøre noen, men ikke alle Android-apper». Det viktigste er at Aliyun ikke kjører apper lokalt, det vil si på selve mobilen, men i nettskyen:
– Aliyun er et operativsystem basert på åpen bildekode. Det er også et åpent økosystem som lar andre legge ut sine mobilt tilrettelagte nettsteder i vår sky. Vi gjør disse nettstedene tilgjengelige for bruker av Aliyun OS-baserte mobiltelefoner. Vi er et økosystem som omfatter andre internettselskaper, mens Android ikke omfatter andre nettselskaper fordi de tilbyr apper som nedlastinger. Dette er kjernen i hele debatten med nettsky mot apper. Nettskyen er åpen. [Nedlastede] apper er lukket fordi det styres av den som driver markedsplassen for appene. Her ser man to konkurrerende økosystemer: Den ene er åpen gjennom nettskyen, den andre er lukket og begrenser brukerne bare til appene som butikken gir adgang til, skriver Spelich.
Spelich ironiserer over at Google gjerne lovpriser åpenhet, samtidig som de bygger et «lukket økosystem» rundt Android. På det tekniske planet presiserer han følgende:
– Aliyun OS integrerer sin egen virtuelle maskin, som er forskjellig fra Dalvik, den virtuelle maskinen i Android. Runtime-miljøet i Aliyun OS, som er selve kjernen i operativsystemet, omfatter både vår egen Java virtuelle maskin som er forskjellig fra Dalvik, og vår egen motor for nettskyapper, som støtter html5-baserte webapplikasjoner. Aliyun OS bruker deler av applikasjonsrammeverket og verktøyene til Android (i åpen kildekode) bare som en fiks slik at Aliyun OS-brukere kan nyte apper fra tredjepart i tillegg til de nettskybaserte Aliyun-appene i vårt økosystem.
Her ligger det altså en innrømmelse av at Aliyun ikke er hundre prosent avhengig av nettskyen, men kan kjøre apper lokalt. Hvis dette er et triks som gjør det mulig å kjøre Android-apper på Aliyun uten at det er klarert med Google, kan det tenkes at Alibaba er på tynn is. På den andre siden rimer ikke dette med Rubins opprinnelige anklage, nemlig at Aliyun OS ikke er kompatibelt med Android.
Mens amerikanske nettsteder stort sett tar parti for Google mot Alibaba, går TechinAsia.com ganske langt i motsatt retning, selv om spørsmålstegnet i tittelen modererer antydningen om at Google og Android-partnerne utgjør en «mafia» som tar sikte på å kverke det kinesiske operativsystemet.
Poenget her er at Aliyun OS påstås å være åpen kildekode. Dersom Google mener Aliyun urettmessig har forsynt seg av Android – som også er åpen kildekode – skulle ikke det være vanskelig å påvise.