JUSS OG SAMFUNN

- De svekket tilliten til skyen

IKT-Norge kritiserer Datatilsynet.

Datatilsynet har svekket tilliten til nettsky som alternativ. Det mener IKT-Norges Torgeir Waterhouse.
Datatilsynet har svekket tilliten til nettsky som alternativ. Det mener IKT-Norges Torgeir Waterhouse. Bilde: Per Ervland
25. sep. 2012 - 10:45

- Veldig synd at Datatilsynet gikk så høyt ut som de gjorde, sier IKT-Norges direktør for internett og nye medier, Torgeir Waterhouse til digi.no.

Han synes det er påfallende at tilsynet i en kronikk beskyldte ham for å logre for Google, da han uttalte seg kritisk til konklusjonen i januar om at Narvik kommunes bruk av Google Apps var lovstridig.

Waterhouse mente lovverket var utdatert hvis den konklusjonen sto seg. Han tok også til orde for at flere enn kommunen selv måtte få gjøre revisjon av lagrede data. Det er akkurat det Datatilsynet til slutt valgte å gjøre.

- Jeg er glad de har tatt den reisen, men dette har skapt mye usikkerhet. Nå håper jeg vi slipper flere saker av den karakteren, sier han.

Her svarer Thon på kritikken: - Vi gjør bare jobben vår.

Svekket tillit

Direktøren i bransjeorganisasjonen er sterkt kritisk til måten Datatilsynet har håndtert saken på. Og mener reaksjonen deres har svekket virksomheters tillit til nettskyen som et alternativ.

- Det er det inntrykket jeg har fått etter mange samtaler, både i offentlig og privat sektor. Det er veldig synd at saken fikk den starten. Det medførte at mange har ment at nettskyen er utelukket, hevder Waterhouse.

Godt med avklaring

Nå synes han likevel det er «bra at usikkerheten nå er borte». Det tror han vil føre til at flere private og offentlige virksomheter blir mer bevisste på mulighetene som ligger bruk av cloudtjenester.

- Så gjenstår det å se hva Datatilsynet mener med at dette ikke er en blankofullmakt. Jeg oppfatter i hvert fall konklusjonen deres som en prinsipiell avgjørelse.

Med det mener Waterhouse at alle forstår at visse typer personopplysninger er sensitive. Spørsmålet han ønsker å reise er om det er hvor data lagres geografisk eller med hvilken sikring (kryptering) som bør være avgjørende.

- Dette er noe av det jeg tror vi kommer til å se mye av fremover. Både i form av debatt men også teknologiutviklingen. Uansett hva vi mener i Norge vil utviklingen mot stadig mer cloud eller cloud-ish tjenester fortsatte. Rett og slett fordi det er smart.

Ber politikere ta grep

I går erkjente Datatilsynet at USAs Patriot Act-lovverk trumfer europeisk personvernregler. Data lagret på serverne til amerikanske selskaper kan etter rettslig ordre blir overlevert til USAs myndigheter, også uten kundenes viten.

- Jeg er enig i at dette prinsipielt sett er bekymringsverdig. Det er et problem. Det er en sterk oppfordring fra meg til norske politikere om engasjere seg. Mer pragmatisk sett er nok ikke dette noe innbyggere i Narvik trenger å frykte. Det endrer likevel ikke det prinsipielle om at dette bør vi gjøre noe med, sier Waterhouse.

Googles norgessjef Jan Grønbech tror Datatilsynets konklusjon vil gi dem flere skykunder. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Googles norgessjef Jan Grønbech tror Datatilsynets konklusjon vil gi dem flere skykunder. Bilde: Per Ervland

Venter økt skybruk

Google i Norge har også fulgt saken og kan glede seg over at Datatilsynet har endret standpunkt. Selskapet tror flere vil følge Narviks eksempel og vurdere bruk av skytjenester.

- Ja, vi forventer at flere kommuner vil benytte muligheten til å spare penger og effektivisere driften nå som Datatilsynet har gitt grønt lys, sier norgessjef Jan Grønbech til digi.no.

Grønbech påstår at tiden for desktop-applikasjoner er over. Kanskje ikke så rart med tanke på at selskapet han representerer satser sterkt på alternativet. Det er nå vi spør hvordan de forholder seg til konkurrentene at han sier:

- Excel er sannsynligvis den beste programvareapplikasjonen som noensinne er laget, og det skal mye til for å konkurrere med den hvis ikke produktet ditt er gratis og godt nok. Men hva hjelper det når tiden for desktop-applikasjoner er forbi. Det har ikke vært laget en revolusjonerende desktop-applikasjon siden iTunes kom i 2001, hevder Grønbech.

Grønbech mener ikke nødvendigvis at Google Apps konkurrerer direkte med kontorapplikasjonene til Microsoft.

- Jeg tror nok de fleste vil innrømme at vårt regneark kommer til kort hvis man skal lage statsbudsjettet. Da vil man nok velge et annet verktøy, for eksempel Excel. Men skal man gjøre det 99 prosent av brukerne trenger er vårt produkt mer enn godt nok. Derfor er det også vanskelig å si at produktene konkurrerer.

Han ønsker ikke å kommentere måten Datatilsynet har håndtert saken med Narvik kommune.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.