BEDRIFTSTEKNOLOGI

Uhørt rimelig fiber til bedrift

Egenutviklet utstyr lar Bayonette kutte prisen med nitti prosent.

Fra sentralen der Bayonette overvåker sin HydraCloud.
Fra sentralen der Bayonette overvåker sin HydraCloud. Bilde: Bayonette
4. okt. 2012 - 11:38

Oppstartbedriften Bayonette går i disse dager ut med HydraCloud, et tilbud til bedrifter i Oslo-området om gigabit-linje for 2490 kroner per måned. Det er om lag en tidel av det som er vanlig å betale i dag.

– Vi har ønsket å få ned prisen på fiberforbindelse til bedrifter. Vårt konsept vil sette press på andre tilbydere i Oslo. Det lar seg lett duplisere til andre byer, forsikrer teknologisjef Arve Paalsrud overfor digi.no.

Bayonette bygger sitt tilbud på egenutviklet utstyr og på flere partnerskap: Med Alcatel-Lucent for avansert svitsjeutstyr, med datasentraler og med internettilbydere. De utnytter fiber som allerede finnes i bakken.

Konkurransefortrinnet er at de kan utnytte den potensielle kapasiteten i fibrene bedre enn andre.

– Vi har utviklet eget bølgelengdeutstyr [DWDM, dense wavelength division multiplexing] som kan splitte lys i opptil 160 kanaler over samme fibertråd. Det gir en kapasitet på over 1,6 terabit over én linje. Vi har også utviklet egne rutere samt CPE-bokser («customer-premises equipment») der bedrifter kopler sine lokalnett til vårt nett. Dessuten lages alle våre servere på spek, forklarer Paalsrud. – Det innebærer at vi kan gjøre ting smartere og mer kostnadseffektivt. Vårt nybrottsarbeid ligger ikke i hver komponent, men i helheten. Det er der vi ligger foran.

Bayonettes egenkonstruerte DWDM splitter lys i opptil 160 kanaler over samme fibertråd. Kapasiteten per linje er 1,6 terabit per sekund. <i>Bilde: Bayonette</i>
Bayonettes egenkonstruerte DWDM splitter lys i opptil 160 kanaler over samme fibertråd. Kapasiteten per linje er 1,6 terabit per sekund. Bilde: Bayonette

For å styre sitt nett bruker Bayonette den nye svitsj-familien Omniswitch fra Alcatel-Lucent, som ble lansert i fjor. Denne skalerer langt ut over behovet for hele Oslo, nærmere bestemt opptil 14 400 porter på 10 gigabit i mesh.

– Med redundante strukturer i datasentraler gir dette et veldig solid nett, forklarer Stig Høgalmen i Alcatel-Lucent. – Bayonettes HydraCloud er første implementasjon av disse svitsjene som går i tjenestesalg. Den største, Omniswitch 10K, har det ikke vært bruk for i HydraCloud ennå, det holder med en modell 6900.

Den elegante CPE er på størrelse med en Mac mini.
Den elegante CPE er på størrelse med en Mac mini.

CPE-boksen er spesiell, og på størrelse med en Mac mini.

– Vi kjører 1 gigabit kryptert, for de som benytter våre skytjenester, og måtte følgelig lage vårt eget produkt. Boksen som plasseres ut hos kundene greier å dra 10 gigabit per sekund med IPsec. Kjerneruterne som vi har konstruert, klarer 11 millioner pakker per sekund per kjerne. De kan ha opptil 4 ganger 8 kjerner, etter behov. Vi bygger ut nettet fortløpende.

– Har en bedrift behov for en gigabit-linje?

– Det er jo ingen ulempe, svarer Paalsrud. – Båndbredden gjør at man får tak i det man trenger, når man trenger det. Utstyrsmessig kan vi håndtere en gigabit til hver kunde. Hvorfor strupe når full pipe kan tilbys?

Utprøving med pilotkunder viser at det fungerer. Med gigabitlinje mellom to lokasjoner oppleves det hele som ett lokalnett.

– Vi har også en annen grunn til å etablere dette nettverket: Vi kan bruke det til å formidle tjenester fra oss og samarbeidspartnere, alt fra serverinfrastruktur og virtuelle arbeidsflater [VDI] til lagring og sikkerhetskopiering. Det typiske i dag er at nettskytjenester går over internettet, og det går ofte ut over ytelsen. Med gigabitlinje gir nettskyen en helt annen opplevelse.

Paalsrud viser til erfaringer bedrifter har gjort med tjenester som Amazon.

Teknologisjef Arve Paalsrud mener nybrottsarbeidet til Bayonette ikke ligger i hver komponent, men i måten alt er satt sammen på.
Teknologisjef Arve Paalsrud mener nybrottsarbeidet til Bayonette ikke ligger i hver komponent, men i måten alt er satt sammen på.

– Store selskaper i Norge har forsøkt å bruke skytjenestene til Amazon for å sikre ekstra kapasitet. De har gått tilbake på det fordi det er for kostbart med link til Irland, og fordi ytelsen ikke er god nok. Vi priser våre tjenester på nivå med Amazon, og vi leverer en rimeligere og bedre forbindelse. Dessuten vil mange foretrekke en løsning der det er klart at data ikke sendes over landegrenser.

Målgruppen for HydraCloud favner bredt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Vi vil være et gunstig tilbud til mange, fra 5 til 10 ansatte med servere i et bøttekott, til second eller third site for de største bedriftene. Kapasitetsmessig ligger ikke vi tilbake for noe av det de største norske bedriftene har i dag.

Bayonette er et svært lite selskap.

– Vi er sju ansatte i Norge, åtte til ti i Beijing, hvorav halvparten er norske, og en gjeng i Ukraina, i tillegg til søsterselskaper i Norge som vi trekker på. Vi samarbeider ellers for eksempel med en fransk bedrift som også leverer programvare til Alcatel-Lucent. Vi har ingen eksterne investorer. HydraCloud er finansiert av vårt overskudd fra konsulentvirksomhet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.