De siste to ukene har streik og opptøyer ført til produksjonsstans ved Foxconn-anlegg i Kina som produserer iPhone 5, melder China Labor Watch, se henholdsvis Large-scale Strike of iPhone 5 Production Lines at Foxconn’s Zhengzhou Factory (meldinger fra 5. til 7. oktober). For to uker siden, 24. september, var det et masseslagsmål på en iPhone-fabrikk i Taiyuan
Årsakene til streiken i Zhengzhou-anlegget 5. oktober og opptøyene i Taiyuan-anlegget natt til 24. september er hardt press mot arbeidere for å produsere iPhone 5 i et tilstrekkelig høyt tempo til å dekke den globale etterspørselen.
Høyt arbeidstempo, utilstrekkelig utstyr og opplæring til å kunne holde stadig strengere krav til kvalitet og militaristisk ledelse skaper en anspent stemning. Det skal lite til før det renner over for arbeiderne, ifølge China Labor Watch.
Opptøyene i Taiyuan omfattet 2000 arbeidere, og ble utløst av hardhendt behandling av en arbeider – han ble dratt inn i en bil og slått – fra vaktenes side. 40 ble skadd. Opptøyene endte med at vaktene løp fra området.
Streiken i Zhengzhou 5. oktober omfattet 3000 til 4000 arbeidere. Stemningen var amper fordi 5. oktober er en nasjonal helligdag, og arbeiderne var likevel pålagt å møte opp for en full ti timers dag. Da kvalitetskravene ble skjerpet til det umulige, nektet 300 kvalitetskontrollører å gjøre jobben sin. Utover dagen oppsto det krangel og håndgemeng mellom arbeidere og andre kvalitetskontrollører som skulle håndheve de nye kravene. Det endte med at både produksjonsarbeidere og kvalitetskontrollører la ned arbeidet. Noen fortsatte streiken til dagen etter. De fleste ga opp da Foxconn-ledelsen forkynte at de ville sparke enhver som ikke møtte på jobb.
Nyhetstjenesten Bloomberg har innhentet uttalelser fra blant annet en tidligere professor ved Kinas offisielle arbeidslivsinstitutt (China Institute of Industrial Relations), Wang Xiangqian, som sier at Foxconn må bedre både arbeidsforholdene og sitt forhold til arbeiderne. Han mener Foxconn «kan ha oversett de ansattes menneskelige følelser». Apple har nektet å kommentere streiken 5. oktober.
Bloomberg refererer også samtaler med folk som rekrutterer arbeidere til Foxconn-anlegget i Taiyuan.
Disse oppsøker tilfeldige forbipasserende på gata for å tilby jobb. Minimumskravene er alder 16 år, god helse og en viss skolegang etter barnetrinnet. Noen som lar seg lokke slutter etter en dag, og gjennomstrømningen er høy. Grunnlønnen er rundt 1800 yuan i måneden. Overtid og bonus kan gi det dobbelte. I bilfabrikker i nærheten er grunnlønnen 2300 yuan eller mer, men der er også kravene til kvalifikasjoner større.
Regnskapene til Han Hai, selskapet som driver Foxconn, viser en driftsmargin på 1,1 prosent. Til sammenlikning har Apple en driftsmargin på over 30 prosent. Bloomberg siterer analytiker Daniel Chang hos Macquarie Securities i Taipei, som trekker den åpenbare konklusjonen:
– Streikene kan sende et signal til Apple om at de må avsette en større del av sitt overskudd for å tilfredsstille disse produksjonsarbeiderne. Apple trenger Foxconn siden de er det eneste selskapet som har kapasitet og evne til å samle så mange arbeidere til produksjonsarbeid. For Apple er Foxconn nær sagt uerstattelig.
Les også:
- [19.12.2012] - La oss få jobbe mer overtid
- [17.10.2012] Innrømmer barnearbeid i Kina
- [24.09.2012] Masseslagsmål på iPhone-fabrikk
- [23.08.2012] Gradvis bedre for Apple-arbeidere
- [30.03.2012] Skrekkrapport for Apple
- [29.03.2012] Apple-sjef besøkte omstridt fabrikk