TELEKOM

Telenor: – Huawei er en risiko vi tar

Telenor viser til PST og lovpålagte risikovurderinger.

Å åpne døra til Huawei er som å gi kinesiske myndigheter fullt innsyn i alt en gjør, heter det i en rapport fra etterretningskomiteen i USAs kongress. Bildet viser døra til Huaweis kontorer, i Telenors bygg på Fornebu utenfor Oslo.
Å åpne døra til Huawei er som å gi kinesiske myndigheter fullt innsyn i alt en gjør, heter det i en rapport fra etterretningskomiteen i USAs kongress. Bildet viser døra til Huaweis kontorer, i Telenors bygg på Fornebu utenfor Oslo. Bilde: Marius Jørgenrud
10. okt. 2012 - 08:24

Det er med full bevissthet om risikoen for at fremmede makter kan få innsyn i kritisk norsk infrastruktur at Telenor kjøper utstyr fra den kinesiske teleleverandøren Huawei for å bygge framtidens mobilnett i Norge, går det fram av en e-post til digi.no fra Telenors kommunikasjonsdirektør Torild Lid Uribarri.

Bakgrunnen for våre spørsmål til Telenor om deres kundeforhold til Huawei og det sterke innslaget av Huawei-utstyr i Telenors mobilnett i Norge og andre land, er en rapport fra etterretningskomiteen i den amerikanske kongressen (HPSCI, House Permanent Select Committee on Intelligence). Komiteen skriver at hensynet til den nasjonale sikkerheten innebærer at USAs myndigheter og privatsektor ikke bør kjøpe utstyr fra de kinesiske teleleverandørene Huawei og ZTE. Komiteen advarer også mot å la Huawei og ZTE kjøpe amerikanske bedrifter.

    Les også:

– Hele bransjen er i en fase med sterk globalisering. At dette innebærer sikkerhetsmessige utfordringer er vi godt kjent med og tar på største alvor, skriver Uribarri.

Hun legger til, med henvisning til den amerikanske rapporten:

– De momentene som er belyst i rapporten er ikke noe nytt i så måte, det fremkommer også av PST og Etterretningstjenestens trusselvurderinger.

Hun antyder også at kundeforholdet til Huawei har vært drøftet med – og antakelig klarert av – relevante norske myndigheter:

– Som del av de risikovurderinger vi gjør, og som vi er lovpålagt å gjennomføre, vil dialog med myndighetene være en naturlig del av det.

Formuleringene til Ubirarri gjenspeiler svaret samferdselsminister Marit Arnstad kom med i Stortinget 2. oktober, på spørsmål fra stortingsrepresentant Anders Werp (H).

Werps spørsmål lød:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Hvilke undersøkelser og vurderinger av sikkerhet og risiko gjorde norske myndigheter i forbindelse med at Huawei leverer sentrale komponenter til vår kritiske infrastruktur (mobilnettet)? Disse leveransene er knyttet til avtaler med henholdsvis Telenor i 2009 og NetCom i 2011.

Arnstad svarte slik:

– Sikkerhet i nett og tjenester er noe som norske myndigheter tar svært alvorlig. Norske myndigheter er godt kjent med debatten rundt det kinesiske selskapet Huawei sine store leveranser til ekomtilbydere i Europa og andre deler av verden de senere år. Myndigheter og interessenter fra flere land har uttrykt bekymring for at kinesiske myndigheter kan bruke utstyret Huawei leverer til å innhente informasjon og overta styringen av elektroniske kommunikasjonsnett. Markedet for elektronisk kommunikasjon (ekom) i Norge er liberalisert. Post- og teletilsynet fører tilsyn med sikkerheten i de norske ekomnettene etter ekomloven. Telenor er i tillegg underlagt bestemmelser i sikkerhetsloven og plikter å klarere kritiske anskaffelser med nasjonale sikkerhetsmyndigheter og ivareta tilstrekkelig sikkerhet etter sikkerhetsloven. Jeg har tillit til at tilbyderne gjør de nødvendige risiko- og sårbarhetsanalyser ved valg av leverandør.

Ubirarri har altså tillit til myndighetene, og statsråden har tillit til Telenor. Og da kan man vel ikke trå feil?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.