ULLEVÅL SYKEHUS (digi.no): Telenor valgte sykehuset som kulisser når de onsdag markerte åpningen av sitt 4G-mobilnett i Norge.
Dermed lot de helsevesenet fortelle hvordan de forestiller seg at ti ganger raskere mobilt samband blir nyttig framover, blant annet til fjernbehandling av pasienter.
En ren snorklipping ville vært uklokt. For en lansering av noe Netcom har hatt siden 2009 viser ikke akkurat en telegigant i førersetet.
Her hjemme har jo Telenor mandat til å være et teknologisk utstillingsvindu for hele det globale konsernet. Hvorfor ventet de så lenge med oppgraderingen?
- Det norske folk har ikke vært så opptatt av 4G. Først nå begynner de å bli opptatt av hastighetsdifferensiering. Det er klart teknologer som deg og meg liker fart, men først nå merker vi at kundene våre begynner å etterspørre dette, sier Telenor-direktør Berit Svendsen til digi.no.
Svendsen hevder de har truffet perfekt med tidspunktet for lansering av et raskere mobilt bredbåndstilbud. Dette forklarer hun også med at først nå begynner det å komme enheter med 4G-støtte.
- Det har ikke vært mye terminalutstyr tilgjengelig i markedet. Det har vært surfeutstyr (USB-dongler til pc-er) men de store massene ligger på mobiltelefoner. Nå er håndsett og nettbrett med 4G-støtte på vei, sier Svendsen.
I løpet av 2015 skal 9 av 10 nordmenn ha tilgang til 4G-nettet Tiårs-syklus
Under pressekonferansen fortalte direktøren at Telenor har lansert en ny «G» hvert tiende år. Svendsen trakk linjene helt tilbake til NMT-åpningen i 1981 via GSM på 1990-tallet og fram til 3G i 2004. I så måte er teleselskapet nå i rute.
- Det var først i 2004 vi lanserte god teknologi for å surfe på internett med mobiltelefonen. Det er fantastisk å lansere 4G her på Ullevål for å se profesjonelle brukere anvende teknologien, sa hun.
Dekningen er foreløpig begrenset
Sentrale strøk i de fire største byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger får 4G først, sammen med deler av Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen.
Før jul skal 4G-dekningen utvides også til Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand, med Tromsø på plass like over nyåret.
- I løpet av 2015 skal 9 av 10 nordmenn ha tilgang til 4G-nettet vårt, fortsatte Svendsen.
Men denne planen krever at teleoperatørene tar i bruk de ledige 800 MHz-frekvensene som ble ledige etter slukningen av de analoge tv-signalene, og som myndighetene etter tre år ikke har klart å legge ut på auksjon.
Best utendørs
Inntil det skjer vil ikke Telenors 4G-nett fungere for mange, selv i områdene basestasjonene deres dekker. Årsaken er at 2,6 gigahertz-frekvensene de bruker nå ikke bærer særlig godt gjennom vegger laget av moderne byggematerialer.
- Mange steder vil det virke innendørs, men mange steder ikke, erkjenner Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.
Han forteller til digi.no at 4G-dekningen deres i Stor-Oslo nå favner drøyt 20 prosent av befolkningen, men gir ingen garantier hvis man ikke bor i trehus.
- Men utendørsdekningen er veldig bra, forsikrer han. De skal også sette inn med flere basestasjoner enn nå, uten at han ønsker å oppgi antallet.
Amundsen gir også forklaring på hvorfor Telenor har ventet til i dag med å lansere 4G-tilbudet.
- For at dette skal fungere smertefritt må vi ha alle kundene våre i én database. Både de som er på 2G (GSM), 3G og 4G. Da nettet skulle åpnes måtte vi derfor gjennomføre en kjempemigrering av kundedatabasen vår. Det var en svært omfattende jobb.
digi.no kunne ikke unngå å legge merke til at Bjørn Amundsen selv har nye iPhone 5, en mobiltelefon som ikke støtter de frekvensene hans eget 4G-nettverk kjører på i dag.
- Vi har konsesjon på 1800 MHz-nettet og kommer til å bygge noe der. Det kan jeg bekrefte. Hvor og når har jeg ikke lyst til å si noe om ennå, sier dekningsdirektøren.
- iPhone er den mest solgte mobilen i Norge. Hvor skuffet ble du når du innså at den ikke støtter det nye 4G-nettet deres?
- Selvfølgelig skulle jeg ønske noe annet. Men jeg håper og tror at neste versjon av femmeren støtter både 1800 MHz og 2,6 gigahertz. Ikke bare for Norges del men hele Europa. Så kommer det også andre telefoner fra Nokia og Samsung som fungerer. Når det er sagt skal det selges noen hundre tusen iPhone. Vi sitter nå og ser på hva vi skal gjøre, men jeg kan ikke bekrefte detaljer ennå.
Amundsen sier at tre ting må på plass før Apples mobil vil fungere med det nye 4G-nettverket. Det ene kalles på fagspråket «CS Fallback». Uten dette vil 4G-mobilnettet være et rent datanettverk.
- Den funksjonaliteten innfører vi i nettverket vårt før jul. Den må på plass. Hvis iPhone 5 i dag hadde hatt 1800 MHz-støtte så hadde ikke det hjulpet.
Så må Telenor ha en nettstruktur på plass med støtte for dette frekvensområdet.
- Kanskje gjør vi det noen steder. Kanskje gjør vi det mange steder. Det må vi komme tilbake til, sier en hemmelighetsfull dekningsdirektør.
Det siste som kreves er at Apple oppgraderer iOS slik at disse frekvensene kan støttes i Europa, forteller han.
Artikkelen forsetter under bildet.
Krøll under åpningen
Det var seksjonsleder Vigdis Ziener ved barnesenteret på Ullevål sykehus som skulle få æren av å åpne Telenors nye mobilnett onsdag. Men det gikk ikke helt etter planen.
Ziener befant seg ute på gaten ved Ullevål Hageby og skulle (antar vi) forklare fordelene med å bruke raskt mobilnett ute i felten over en videolink. Poenget her var nettopp 4G-forbindelsen de brukte, men det var store problemer med å høre hva hun sa. Teknisk krøll endte opp med å ødelegge hele seansen.
- Det som skjedde var noe så enkelt som en HDMI-kabel som ikke var god nok. Helt håpløst. Dette ødela for lydkvaliteten og burde vært sjekket i forkant, sier Bjørn Amundsen til digi.no.
Indrefileten
Det store spørsmålet om videre utrulling og bedre 4G-dekning både geografisk og innendør gjenstår. Når vil byråkratene i Samferdselsdepartementet klare å få på plass den varslede auksjonen av 800 MHz-frekvenser, som nå er flere år på overtid?
Den såkalte digitale dividenden (790 - 862 MHz) ble frigitt etter overgangen til digitalt fjernsyn. Allerede i 2009 bestemte regjeringen at disse frekvensene - også omtalt som «indrefileten» av teleoperatørene - skulle gå til mobilt bredbånd.
Dette radiospekteret er svært godt egnet til den videre utrullingen av 4G-mobildekning i vårt langstrakte land. Grunnen er at de tillater høye datahastigheter med forholdsvis stor avstand mellom basestasjonene, noe som blir avgjørende for å få til en kostnadseffektiv utbygging.
Telenor Norge-direktøren ønsker ikke å kritiserer myndighetene for å ha somlet med den lenge utsatte auksjonen, men hun er utålmodig.
- Vi venter på 800 MHz-aksjonen! Kom med den nå. For nå trenger vi den. Vi har egentlig trengt dette en stund, men nå må de komme. sier Berit Svendsen.
Les også:
- [31.01.2014] Snart får også Tele2-kundene 4G
- [24.01.2013] iPhone får full fart i Norge
- [06.12.2012] Først med 4G på mobilen
- [11.10.2012] – Helse via mobil vil eksplodere
- [09.10.2012] - For oss er 4G allerede gammelt
- [19.09.2012] Telenor åpner «4G»-nettet
- [16.03.2012] 4G-frekvenser på auksjon
- [24.06.2010] Telenor har startet 4G-byggingen
- [14.12.2009] Rå ytelse i Netcoms nye 4G-nett