RESULTATERFINANS

AMD kan vanskelig selges

Årsaken er kompliserte og til dels hemmelige avtaler med Intel.

AMD Trinity APU: I likhet med AMDs øvrige prosessorer, anvender den Intelts x86-instruksjonssett. Uten lisensavtaler med Intel kan ikke den som eventuelt kjøper AMD få glede av oppkjøpet.
AMD Trinity APU: I likhet med AMDs øvrige prosessorer, anvender den Intelts x86-instruksjonssett. Uten lisensavtaler med Intel kan ikke den som eventuelt kjøper AMD få glede av oppkjøpet.
15. okt. 2012 - 15:17

AMD har problemer igjen: Tredje kvartal blir trolig begredelig, og selskapet har varslet omfattende oppsigelser.

    Les også:

Da dukker spørsmålet opp igjen: Er løsningen at AMD finner seg en kjøper?

I august gikk det rykter om at Qualcomm skulle være interessert, i likhet med Samsung. Analytikerne tok avvikende standpunkter: Flere helte til at det hadde vært fornuftig av Qualcomm å overta AMD. Andre avviste tanken kontant. Det ble, som kjent, ikke noe av.

Arik Hesseldahl, som i november 2009 leverte en fyldig analyse av milliardforliket mellom AMD og Intel i Businessweek (se The Intel-AMD Settlement: A Play-by-Play, krev lørdag i All Things D at et salg av AMD er svært usannsynlig.

Det dreier seg ikke om at AMD ikke er tiltrekkende for Qualcomm: AMD har forbindelser til halvlederprodusenter, blant dem GlobalFoundries og TSMC, som hadde tjent på å overta.

Det dreier seg heller ikke om pris: Qualcomm har over 13 milliarder dollar på bok, og AMDs markedsverdi ligger nå under 2 milliarder dollar.

Poenget er nettopp det kompliserte forholdet mellom AMD og Intel. AMD overlever takket være lisensavtaler som gir selskapet tilgang til instruksjonssettet til Intels prosessorteknologi. Uten tilgang til dette instruksjonssettet kan ikke AMD selge såkalte x86-kompatible brikker. Den som skulle ønske å kjøpe AMD må være garantert å kunne fortsette å selge x86-prosessorer.

Avtaleverket rundt x86-instruksjonssettet er uoversiktlig og delvis hemmelig. Det 20 sider lange forliket mellom AMD og Intel setter føringer for hvordan et eventuelt salg skal foregå. Det slår fast at Intel ikke uten videre kan saksøke den som vil kjøpe AMD: Først må det forhandles. Etter et år løses Intel fra forpliktelsen i forliket, og kan gå til søksmål.

Poenget er altså at den som vil kjøpe AMD må belage seg på svært vanskelige forhandlinger med Intel. Sannsynligvis er verken Qualcomm eller andre potensielle oppkjøpere interessert i å prøve seg på den typen risiko.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.