BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik ble Windows 8 lansert

Feiring i Stockholm, hvor ingen lyttet til Ballmer.

26. okt. 2012 - 06:41

STOCKHOLM (digi.no): Microsoft lanserte torsdag sitt nye operativsystem. Begivenheten ble markert med en fellesnordisk jippo i en messehall på Frihamnen øst i Stockholm, med egne ansatte, gjester og presse til stede.

Det knytter seg stor spenning til utgivelsen. Det åttende i rekken av Windows er kanskje Microsofts mest vågale trekk til nå. Mottakelsen etter prøveperioden har vært blandet, uten at programvaregiganten lot seg bry med det på lanseringsfesten.

Adm.dir Hege Skryseth i Microsoft Norge sier hun er fan av hybrid-pcen, der skjermen kan løsnes og fungere som et frittstående brett. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Adm.dir Hege Skryseth i Microsoft Norge sier hun er fan av hybrid-pcen, der skjermen kan løsnes og fungere som et frittstående brett. Bilde: Marius Jørgenrud

- Vi har gledet oss til denne dagen lenge. Det er en viktig begivenhet for oss og jeg er helt overbevist om at Windows 8 kommer til å bli en suksess, sa norgessjef Hege Skryseth.

Trass bedre ytelse, sikkerhet og flere funksjoner, slik man kan forvente med ny versjon av et operativsystem, er det ikke til å stikke under en stol at mange kunder ennå ikke har latt seg overbevise av det nye grensesnittet, tidligere kalt «Metro». Det kommer best til sin rett på en berøringsskjerm.

Noe så avleggs som mus og tastatur var ikke å se under arrangementet, selv om Microsoft insisterer på at dette fungerer like godt. Nå er det berøringsskjerm for alle pengene, noe som ble enda klarere i et showrom fullt av lanseringsklare nettbrett, bærbare og hybrider fra en lang rekke produsenter.

Det kommer et vell av nye maskiner med Windows 8 og Windows RT. Både tradisjonelle datamaskiner, bærbare, nettbrett og det som beskrives som hybrider, altså bærbare der skjermen kan løsnes og benyttes separat. Her fra showrommet på lanseringsfesten. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Det kommer et vell av nye maskiner med Windows 8 og Windows RT. Både tradisjonelle datamaskiner, bærbare, nettbrett og det som beskrives som hybrider, altså bærbare der skjermen kan løsnes og benyttes separat. Her fra showrommet på lanseringsfesten. Bilde: Marius Jørgenrud

Så er dette også Microsofts første OS som gir en god brukeropplevelse med fingertuppene, til glede for alle som ønsker seg et alternativ til nettbrett med Android eller iOS.

- Man veksler mellom touch, mus og tastatur eller (lys)penn. Det er ulike måter å tilnærme seg på, sa Skryseth.

Ett univers

Microsofts visjon er nå å forene alle plattformer i sitt univers; datamaskiner i alle slags formfaktorer, på skjermer store og små, med eller uten touch. Også mobil og spillkonsoll får samme drakt. Bare tiden vil vise om de lykkes med samme brukergrensesnitt overalt.

Samtidig er det grunn til å nevne at dette skjer på flere ulike operativsystemer, noe Microsoft ikke alltid er like flinke til.

Windows 8 og Pro-utgaven er begge til tradisjonelle datamaskiner basert på x86-arkitekturen. Disse støtter eldre «legacy» Windows-programvare, altså den du allerede benytter, men også de nye Metro-programmene som utelukkende distribueres gjennom den nye app-kanalen Windows Store.

Få norske apper

Per nå finnes det et sted mellom 8.000 og 10.000 apper til Windows Store hvis vi teller globalt. Ingen visste på stående fot hvor mange av dem som er tilgjengelig i Norge, når de offisielt åpner sine virtuelle butikkdører i dag, fredag.

- LEKKER: Pål Tarjei Åsheim (t.v) fra McCann og Rimi-markedssjef Henning Eriksen viste fram sin ferske Rimi-app. - Windows 8-plattformen er rett og slett tiltalende og lekker, utbrøt Åsheim. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
- LEKKER: Pål Tarjei Åsheim (t.v) fra McCann og Rimi-markedssjef Henning Eriksen viste fram sin ferske Rimi-app. - Windows 8-plattformen er rett og slett tiltalende og lekker, utbrøt Åsheim. Bilde: Marius Jørgenrud

Det som derimot er klart er at lanseringen skjer med få norske utgivelser. Rundt 50. Compello var eneste aktør som ble fremhevet som leverandør av en bedriftsapplikasjon (denne). Ellers ble apper fra Aftenposten, Rimi, VG, Dagens Næringsliv, musikkstrømmetjenesten Beat og ordspillet Wordfeud nevnt. Er selskapet fornøyd med dette som en begynnelse?

- Vi fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet. I andre aktørers app stores finnes det 400.000 apper som aldri har vært lastet ned en eneste gang, svarte Microsoft Norges teknologidirektør Børge Hansen.

Ingen plan B

Under pressekonferansen ble han for øvrig utfordret på om Microsoft ville lytte til kritikerne som savner den gamle startknappen, eventuelt ikke liker Metro-grensesnittet. Kort sagt om de hadde en plan b hvis det skulle bli nødvendig.

- Startknappen er ikke borte. Den finnes i Windows 8 men fyller nå hele skjermen. Vi har ingen plan b, svarte Hansen.

Forvirringen

Windows RT, som også kommer nå, ser på overflaten helt lik ut som Windows 8. Den har også gamle desktop ett klikk unna den nye startskjermen. Men dette operativsystemet er en lettutgave, som utelukkende blir å finne på nettbrett og eventuelt andre enheter med strømgjerrige ARM-prosessorer.

Windows 8 kommer (bokstavelig talt) i tusen nye maskiner fordelt på en mengde formfaktorer. Dessverre fikk vi ikke kikke på Surface denne gangen. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Windows 8 kommer (bokstavelig talt) i tusen nye maskiner fordelt på en mengde formfaktorer. Dessverre fikk vi ikke kikke på Surface denne gangen. Bilde: Marius Jørgenrud

Her gir skrivebordet ingen mening, vil enkelte innvende. Men det er altså inkludert likevel, kun til bruk for en forenklet versjon av Office-pakken som medfølger, Paint og et par andre tradisjonelle Windows-verktøy.

Noen vil undre seg over at de ikke går enda lenger, når de først velger denne modellen, som fremstår som en slags mellomstasjon mellom tradisjonelle Windows og den nye tilnærmingen - der all programvare distribueres via app-butikken til Microsoft.

Microsoft bør være på vakt for ikke å villede kunder som kjøper Windows RT, som aldri vil støtte tredjeparts Windows-programmer du kjenner fra før. Dette poenget var helt fraværende fra Microsofts presentasjoner.

For øvrig glimret Microsofts eget Windows RT-baserte nettbrett Surface med sitt fravær. En stor skuffelse, selv om vi visste at produktet foreløpig bare lanseres i åtte andre land.

Kneblet Ballmer & co.

Selveste lanseringen da. Hva med den? Eller hovedtalene fra kjente herrer i USA, om du vil. De var det knapt noen i messehallen som fikk med seg.

Talene til Microsofts toppsjef Steve Ballmer og Windows-sjef Steven Sinofsky ble overført på direkten med videolink fra New York, men uten lyd og på to små lerret som druknet helt i det digre lokalet. Her en liten smakebit:

Dermed hadde ikke publikum annet valg enn å mingle, prøve ut nye dingser eller lytte til konsert.

Flere Microsoft Norge-sjefer som digi.no spurte mente det var «helt utrolig» at deres svenske kolleger ikke hadde viet videooverføringen mer oppmerksomhet. De var synlig skuffet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.