FORBRUKERTEKNOLOGI

Lar deg styre lyspærer med app

Philips lanserer eksklusivt i Apple Store.

LED-pærene i Hue-systemet trekker 80 prosent mindre strøm enn ordinære glødepærer. Til gjengjeld skal de ha en oppgitt levetid på opptil 15 år eller 15.000 timer.
LED-pærene i Hue-systemet trekker 80 prosent mindre strøm enn ordinære glødepærer. Til gjengjeld skal de ha en oppgitt levetid på opptil 15 år eller 15.000 timer. Bilde: Philips
29. okt. 2012 - 15:34

Philips lanserer et system for WiFi-styrte LED-pærer, som gjør det mulig å styre belysningen i hjemmet (eller på kontoret for den saks skyld) med en app.

Pærene kan stilles inn i alle regnbuens farger og monteres i ordinære sokler. Dermed kan du kontrollere «stemningen» i hvert enkelt rom og hver enkelt pære, eller opprette ulike program eller «oppskrifter» ved hjelp av mobilen eller nettbrettet.

Du vil også kunne skru av eller på lyset over internett, gjerne basert på tidsintervall. Slik kan du gi inntrykk av å være hjemme, mens du egentlig befinner deg på ferie.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Selges kun hos Apple

Produktet heter Hue og selges eksklusivt gjennom Apple fra og med tirsdag denne uken. Dessverre har ikke Apple egne butikker her til lands, så dermed må du beklage deg på en tur utenlands for å handle dette.

En startpakke bestående av tre lyspærer og styringsenhet koster fra 199 dollar. Disse pærene har en oppgitt lysstyrke på 600 lumen, noe som skal tilsvare 50 watt.

Oppdatert 1. november:

Produktet selges nå også fra Apples norske nettsider, for den nette sum av 1.490 kroner.

For øvrig skal systemet fungere både med Android og iOS-baserte enheter. Philips planlegger å utgi et generelt utviklerverktøy (SDK) som gjør det mulig å støtte andre plattformer, ifølge nettstedet Pocket-Lint.

Den medfølgende boksen eller «hjernen» i løsningen kan styre opptil 50 pærer og kobles til en bredbåndsruter med nettverkskabel. Systemet benytter ZigBee Light Link for kommunikasjon med lyskildene og rekkevidden tilsvarer det WiFi-nettverket ditt yter.

Åpen standard

Dette er en åpen standard for håndtering av lyspærer, som er utformet nettopp med tanke på forbrukermarkedet. I henhold til standarden går kommunikasjon over 2400 megahertz-båndet og datastrømmen er sikret med 128 biters AES-kryptering.

Dette er ett eksempel på det som populært kalles «tingenes internett», hvor stadig mer forbrukerelektronikk og sensorer knyttes til - og lar seg styre over datanettverk.

Philips oppgir at Hue-plattformen er basert på åpen kildekode og inviterer utviklere til å utforske og dele erfaringer på nettstedet www.meethue.com. Selskapet forestiller seg at de i fremtiden kommer med flere produkter med Hue-støtte, både innen lyd- og videokategorien.

Elektronikkgiganten jobber også med å inkludere stedsbevisste funksjoner (geo-location), som skal la Hue-systemet sanse hvor du befinner deg. Den oppgitte hensikten er at lysene da vil kunne tennes automatisk når du nærmer deg bopelen, eller skrur av når du drar.

Philips er slett ikke alene om å satse på slike løsninger. Kickstarter-prosjektet LIFX arbeider med mer eller mindre akkurat det samme, men planene deres om å starte opp i høst ser nå ut til å bli kraftig utfordret.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.