TJUVHOLMEN (digi.no): Microsoft lanserte i går Windows Phone 8, en videreutvikling av Windows Phone 7.x hvor det meste av nyhetene finnes under skallet. Windows Phone 8 deler nå kjerne med Windows 8 og kan og må kjøres på kraftigere maskinvare enn forgjengeren.
Mange av nyhetene i Windows Phone 8 ble kjent allerede i juni i år, men mobilsjef i Microsoft, Joe Belfiore, hadde spart noen nyheter til gårsdagens lansering i San Francisco.
Den første nyheten er Live Apps, som kan levere informasjon rett på låseskjermen. Dette kan være bilder fra en lokal eller ekstern bildesamling, sportsresultater, Facebook-oppdateringer og annet. Live Apps skal dessuten kunne integreres med mobilens lommebok og «hub-er».
Data Sense er en ny funksjon som skal bidra til bedre kontroll over mobildata-utgiftene. Den skal kunne hjelpe brukeren med å finne WiFi-hotspots i nærheten, redusere mobilens mobildatabruk når datakvoten i abonnementet nærmer seg slutten, samt komprimere data som overføres til nettleseren – omtrent som Opera Turbo. Dette har i målinger redusert datamengden ved lasting av populære nettsteder med 45 prosent, ifølge Belfiore. Men Data Sense avhenger av støtte fra mobiloperatøren, og så langt er det bare Verizon i USA som tilbyr støtte for dette.
Under det norske arrangementet i går fortalte representanter for Telenor at selskapet ennå ikke har rukket å vurdere om en slik tjeneste vil bli støttet.
Ut fra tidsbruken under Microsoft sentrale arrangement, er Kid's Corner – Barnehjørnet, den viktigste nye funksjonen i Windows Phone 8. Dette er en separat flate i brukergrensesnittet som er beregnet for barna til den som eier mobilen. Belfiore fortalte at hans barn stadig ønsker å leke med mobilen hans, men at det lett kan føre til uønskede resultater. I Barnehjørnet kan mobileieren lage en egen startskjerm med innhold – applikasjoner, spill og musikk – som barna får tilgang til.
People-huben kan nå inndeles i flere rom. Belfiore beskrev dette som steder utenfor den store folkemengden, hvor man kan samle utvalgte grupper med kontakter. Innenfor hvert har man egne Live Tiles for disse personenes aktiviteter, man kan sende meldinger til alle i gruppen, samt dele kalenderavtaler, innhold eller posisjonsdata med medlemmene av gruppen.
Det var særlig to budskap Belfiore forsøkte å få fram i går. Det ene var at Microsoft mener at Windows Phone er designet for mennesker, og at Windows Phone er det mest personlige mobil-operativsystemet fordi brukeren kan tilpasse så mye av innholdet selv. Han beskrev konkurrentenes brukergrensesnitt som lister med ikoner til ulike applikasjoner og glemte tydeligvis widget-orienteringen i Android.
Det andre hovedbudskapet til Belfiore var at Windows Phone 8 er den beste kompanjongen til Xbox og Windows 8, godt hjulpet av nettskytjenesten Skydrive for deling av innhold på tvers av enhetene.
Applikasjoner
Et stort utvalg av applikasjoner er fortsatt svært viktig for smartmobil-plattformene, og Windows Phone stiller fortsatt svakere her enn de to store konkurrentene iOS og Android. Det er fortsatt sjeldent at applikasjoner kommer til Windows Phone først.
Ifølge Belfiore er det nå mer enn 120 000 applikasjoner i Windows Phone Store. Dette er langt færre enn hos konkurrentene, men det er ikke nødvendigvis slik at kvantitet er viktigere enn kvalitet. Hvordan kvaliteten på applikasjonene i Windows Phone Store er, sammenlignet med konkurrentenes tilbud, må den enkelte vurdere. Ifølge Belfiore er 46 av 50 mest populære applikasjonene for iOS og Android, også tilgjengelige for Windows Phone.
Foreløpig er det begrenset hvor mange rene Windows Phone 8-applikasjoner som finnes. Belfiore lovet rene Windows Phone 8-utgaver av applikasjoner for Facebook, Twitter og Skype.
Microsoft har tilbudt utviklerverktøyene (SDK-et) kun til utvalgte kunder, noe Microsoft har blitt kritisert for. Men i dag skal SDK-et gjøres tilgjengelig for alle.
Steve Ballmer var også på scenen i går og viste fram noen av de nye telefonene. Han fortalte at disse og flere andre vil komme i salg til helgen i Europa, mens resten av verden må vente til senere i november eller desember.
Ballmer kunngjorde at selskapet og partnerne vil annonsere massivt for Windows Phone 8 i tiden som kommer, og at man knapt vil kunne skru på tv-en eller åpne et magasin uten å se en annonse om den nye mobilplattformen.
Han sa også at etter hvert som flere hundre millioner mennesker kjøper Windows 8-pc-er, så vil de også oppdage Windows Phone.
Windows Phone 7.8
Under seansen i San Francisco ble det den lovede oppdateringen til Windows Phone 7.5 ikke nevnt i det hele tatt. Fredrik Gørrisen, direktør for telekom og mobil i Microsoft Norge hadde ikke noe nytt å fortelle i går, men lovet at det vil komme informasjon «snart».
Digi.no fikk en prat med Børge Hansen, teknologidirektør i Microsoft Norge. Han har blant annet ansvaret for kontakten med de norske utviklermiljøene. Han fortalte at flere norske aktører har hatt tilgang til SDK-et en stund allerede. Dette er aktører som Microsoft har et nært forhold til og som kommer med det Hansen kaller for signalapplikasjoner.
Dette har skjedd etter å ha undertegnet en taushetserklæring.
– Årsaken til at SDK-et ikke har blitt gitt ut tidligere, er at alle da kunne lese ut ikke-annonserte features fra det, forteller Hansen.
Hansen forteller at Microsoft, i motsetning til Apple og Google, har egne grupper i Norge for å hjelpe utviklere med å lage applikasjoner.
– Vi har ikke betalt for apper, men vi har kommet med rådgivning om blant annet forretningsstrategi og skaffet tilgang til tekniske råd fra mobilteamet i USA. Rollen vår er å være oljen som smører maskineriet, forteller Hansen.
Han anslår at det finnes rundt tusen norskutviklede applikasjoner til Windows Phone og at det er omtrent det samme antallet utviklere som har registrert seg, noe som koster penger.
– Andelen er høy i Norge, sammenlignet med resten av Europa, sier Hansen. Men han kunne ikke på stående fot i går gi noe tall på hvor stor andel av de norske utviklerne som faktisk har kommet med applikasjoner.
Windows Phone 8 inkluderer også en rekke bedriftsrelaterte nyheter. I presentasjonen i sommer ble det blant annet nevnt full kryptering av hele enheten, inkludert operativsystemet og datafiler, bedre sandkasse for applikasjonskjøring, støtte for UEFI Secure Boot og nye verktøy for fjernadministrasjon.
– Mye er knyttet til «mobile device management», for eksempel utrulling av apper på mobilene internt i bedriften, forteller Hansen.
På spørsmål om hvorfor lanseringen i går kun fokuserte på personlig- og forbrukerrettet funksjonalitet, svarte Hansen at det er viktig for selskapet å vise fram det brukerne selv vil ha, ikke det IT-sjefen vil ha.
– Men det er der, det også, lover Hansen.
Les også:
- [23.01.2013] – Windows Phone 7.8 kommer neste uke
- [29.11.2012] – Firedoblet salg av Windows-mobiler
- [28.11.2012] Retter feil i Windows Phone 8
- [19.11.2012] Ufrivillig omstart rammer Windows Phone 8
- [31.10.2012] Lokketilbud for WinPhone8-utviklere
- [29.10.2012] Kan Nokia vente på «Metro-effekten»?
- [21.06.2012] Microsoft tilbød sniktitt på Windows Phone 8